skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en de hersen-darm-as

Ongeveer 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig darmklachten, zoals buikpijn, verstopping, diarree of winderigheid. Lang niet iedereen gaat ermee naar de dokter. En als men wel gaat, wordt vaak de diagnose ‘prikkelbare darmsyndroom’ gesteld. Een lastige en hardnekkige kwaal, waaraan je wel veel zelf kunt doen.

Uw hersenen en uw darmen

De darmfunctie wordt mede beïnvloed door het brein vertelt Robert-Jan Brummer: aangeduid als de hersen-darm-as. Prof. Dr. Robert-Jan Brummer is hoogleraar Medische voedingsleer en klinische diëtetiek in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM). In Maastrichts promotieonderzoek is aangetoond dat bij IBS-patiënten in de huisartsenpraktijk er sprake is van een veel hoger percentage depressieve stoornis en overmatige angstbeleving dan in de overige bevolking.

Angsten, piekeren, wisselende stemmingen

In de darm is serotonine verantwoordelijk voor de signaaloverdracht naar de cellen die zijn betrokken bij de motiliteit (vermogen tot actieve beweging). In de hersenen is serotonine een belangrijk mediator in de regulatie van bijvoorbeeld stemming- en angststoornissen. Brummer beschouwt stemming- en angststoornissen als een onderdeel van het IBS-syndroom.

Veel darmklachten door stress en verkeerde voeding

“Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen heel veel last hebben van hun klachten”, stelt prof. dr. Brummer, gastro-enteroloog. Volgens Brummer hebben de darmen en de hersenen veel met elkaar te maken en noemt dit daarom de “brain gut axis”. Zo produceren de darmen 95% van de serotonine in het lichaam, is er een direct verband tussen stress en darmfunctie en heeft maar liefst 35% van de mensen met IBS last van depressie en angststoornissen. Het functioneren van de darm is niet los te zien van de hersenfunctie.

Het loopt u ‘dun door de broek’

Nu zal iedereen dat wel herkennen. Voor een belangrijk examen of spannende wedstrijd krijg je bijvoorbeeld al snel last van diarree. Eigenlijk zijn de darmen en de hersenen continu met elkaar in contact door regulerende stoffen als serotonine. Bij de huisarts blijkt dat ruim een derde van de mensen met een prikkelbare darm ook last heeft van een depressie of een angststoornis. Niet tussen de oren Brummer: “Een prikkelbare darm zit niet ‘tussen de oren’. De lichamelijke klachten en de verhoogde gevoeligheid van de darmen zijn heel reëel. Maar de hersenen hebben wel veel invloed op de darmfunctie. In de darm worden bijvoorbeeld hormonen aangemaakt, die de werking van de hersenen beïnvloeden en vice versa.”

Voeding en IBS

Voeding speelt bij de behandeling een grote rol. Brummer noemt bijvoorbeeld omega-3-vetzuren uit vette vis, die ontstekingsreacties in de darmen kunnen remmen. Of het gebruik van probiotica, die helpen zorgen voor een gezonde darmflora en mogelijk de gevoeligheid van de darmen kan remmen.

Commentaar NDN

Balans in de voeding is essentieel. Het is belangrijk de voeding te laten beoordelen door een diëtist. Het vraagt individuele ‘fine tuning’ om IBS aan te pakken. Bij prikkelbare darmsyndroom zijn de darmen extra gevoelig voor prikkels. Vaak zorgen stress en voeding voor de klachten. Een gezonde voeding met veel groenten, fruit en volkoren producten kunnen de klachten verminderen. Ook leren ontspannen, mediteren, gebruik van specifieke probiotica en beweging kunnen helpen. Ga bij klachten altijd naar de huisarts. Die kan dan doorverwijzen naar een natuurdiëtist.
Een natuurdiëtist kan met u ook achterhalen welke voedingsintoleranties bij u een rol spelen en met voedingsinterventies invloed uitoefenen op uw neurotransmitter aanmaak waaronder serotonine.

Literatuur en links:

Bron:

Congres “Ziek van darmproblematiek” op 4 oktober 2008 in Amsterdam.

VoedingsMagazine nummer 6, december 2003, 16e jaargang. Ons brein heeft invloed op de darmfunctie.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen