skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Schadelijkheid rood vlees ter discussie

Dat rood vlees schadelijk zou zijn voor de gezondheid en het risico op kanker zou verhogen, is al jarenlang ‘algemeen bekend’. Dit wordt nu betwist door een onderzoek, maar er is veel kritiek op de studie.

De studie ‘Effect of lower versus higher red meat intake on cardiometabolic and cancer outcomes’ concludeert voorzichtig dat het eten van rood vlees weinig tot geen effect heeft op de incidentie en het aantal sterfgevallen aan kanker. Het driejarig onderzoek is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine en werd uitgevoerd door 14 wetenschappers uit 7 landen.vlees_rauw_rauwvlees Vladmir Kamyshko Dreamstime.com

Een paar jaar geleden leek de wetenschap eruit te zijn: rood en bewerkt vlees is ongezond. Het advies om consumptie hiervan te minderen werd in 2015 opgenomen in nationale en internationale richtlijnen, zoals die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Gezondheidsraad.

Het schadelijke effect van rood vlees was klein maar wel aanwezig, was de consensus. Na het recente onderzoek en analyse van 12 studies waaraan 48.835 mensen hebben deelgenomen, zeggen de onderzoekers echter dat het verband niet overtuigend is. Zij stellen dat rood vlees op individueel niveau niet perse ongezond is.

De studie krijgt veel kritiek en er is verzocht de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University vrezen dat de conclusies ‘de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantast’.

Diverse organisaties zijn bang dat dit zal leiden tot een uitbreiding van de vleesconsumptie. Het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben een persbericht opgesteld.

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland adviseert rood vlees minimaal en bij uitzondering te consumeren. Bij buik- en verteringsklachten wordt rood vlees sterk afgeraden. Rood vlees is zwaar te verteren. Het vraagt meer enzymen en lichaamssappen zoals maagsap en gal om af te breken, dan gaar vlees, vis of gevogelte. Voor een goede gezondheid is een sterke vertering van cruciaal belang. Schadelijkheid rood vlees ter discussie

De verteerbaarheid van vlees, gevogelte en vis is te beïnvloeden met de juiste kooktechnieken. U kunt gerust een aantal keer per week vlees eten. Zorg dan wel dat het vlees volledig gaar is en niet rood en rauw. De beste methoden om vlees te bereiden zijn stoven, in de römertopf, tajine of oven. Denk aan slow cooking: het zacht en langzaam garen van vlees, vis of gevogelte maakt het beter verteerbaar en daarmee beter opneembaar.

Dat betekent: zo min mogelijk bakken. Bakken is namelijk een zware kooktechniek, doordat de structuur van vetten en eiwitten verandert onder directe verhitting in een koekenpan. Met licht verteerbare kooktechnieken voorkomt u onverteerde voedselresten en daarmee rottingsbacteriën in de darmen, met alle gevolgen van dien.

Schadelijkheid rood vlees ter discussieHier kunt u meer lezen over de beste bereidingswijzen voor vlees, gevogelte en vis.
De informatie over rood vlees en het risico op kanker zou meer genuanceerd moeten worden. Adviezen dienen individueel afgestemd te worden. Om risico op kanker te voorkomen, is een breed perspectief nodig op zowel levensstijl als voeding.

Rottingsflora

Rottingsbacteriën, vooral uit de stam Proteobacteria, metaboliseren eiwit en vet, wat bij verhoogd gebruik hiervan, leidt tot de vorming van gassen en toxisch werkende metabolieten. Dat kan op lange termijn leiden tot schade aan het darmslijmvlies. De in de darm ontstane alkaliserende stofwisselingsproducten worden voor het grootste deel door de lever ontgift. De lever wordt door de endogene intoxicatie aanzienlijk belast.

Het hangt dus af van uw darmmicrobioom-samenstelling of het eten van rood vlees bij u past. Wanneer er door het eten van eiwitten een onbalans komt door een slechte kooktechniek en/of zwakke vertering waardoor er rotting ontstaat en daardoor bijvoorbeeld Lipopolysacharide (LPS) bacteriën gaan overgroeien vormt dat een risico voor ontstekingen. Wanneer dit langdurig aanhoudt vormt dat een risico op kanker.

Lipopolysacharide (LPS)-bacteriën zijn gramnegatieve bacteriën, die in hun buitenmembraan lipopolysacchariden (LPS) (een endotoxine) hebben en bij een doorlaatbaarheid van de darm (‘Leaky-Gut’) pro-inflammatoire (“silent Inflammation“) processen kunnen activeren.
Bij een gereduceerde darmmicrobioomdiversiteit en sterk toegenomen ziekmakende soorten bacteriën zoals de Escherichia coli, Klebsiella en Pseudomonas, kunnen de niet volledig verteerde voedingsbestanddelen in de bloedsomloop terechtkomen en potentieel pathogene immuunreacties veroorzaken.

Schadelijkheid rood vlees ter discussie

 

 

 

Maaike Soetermans, Natuurdietist.

 

 

Schadelijkheid rood vlees ter discussie

 

Wij zijn ook te vinden op www.ensie.nl  

Lees meer hierover op onze site:

Invloed kooktechnieken op darmmicrobioom
Effect van vet op het darmmicrobioom
Je eigen darmbacteriën in balans houden

Bron:

Zeraatkar et al. Effect of Lower Versus Higher Red Meat Intake on Cardiometabolic and Cancer Outcomes: A Systematic Review of Randomized Trials. Ann Intern Med. 2019 Oct BBC / CBS News

Darm Microbioom Plus ontlastingtest

Schadelijkheid rood vlees ter discussieVerkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

De microbioom plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA en zonuline in de ontlasting. Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

Het intestinale microbioom, het totaal van alle micro-organismen, die de darm koloniseren, is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt – zoals talrijke studies bewijzen – geassocieerd met verschillende ziekten: metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire ziektes, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen.

De analyse van het intestinale microbioom wordt uitgevoerd door middel van DNA-sequentie (next-generation sequentie). Deze methode bracht een revolutie teweeg in de diagnostiek, omdat het de detectie van bijna alle tot dan bekende bacteriën mogelijk maakte. Door DNA-sequentie kunnen de effecten van afzonderlijke zeer complexe microbiota op de kolonisatieresistentie, spijsverteringsprocessen, opname van voedingsstoffen en vitaminen evenals op de immuniteit nauwkeuriger worden beoordeeld. In deze moleculair-biologische testmethode worden ook anaerobe bacteriën op het hoogste technische niveau gedetecteerd, die niet kunnen worden aangetoond via een bacteriecultuur (op kweek zetten).

Schadelijkheid rood vlees ter discussieBovendien omvat deze test het Darmmicrobioom plus de parameters van de Gezondheidscheck Darm plus de Zonuline in de ontlasting. De Gezondheidscheck Darm omvat naast het onderzoek van de florastatus de beoordeling het spijsverteringvermogen en -capaciteit én de toestand en de functie van de intestinale mucosa en het darm-geassocieerde immuunsysteem.