skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

RoundUp in de voedselketen

Roundup is een onkruidverdelger van Monsanto. Het is een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld, en is al sinds 1974 op de markt. Het wordt veel gebruikt in de landbouw, maar consumenten kunnen het ook bij tuincentra kopen om onkruid in hun tuin te bestrijden.

De NOS bericht dat het Chemiebedrijf Monsanto al in de jaren 90 signalen kreeg dat het gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend kan zijn, aldus interne correspondentie van het Chemiebedrijf. Uit de interne documenten blijkt ook dat het bedrijf onafhankelijke studies die wijzen op gevaren van Roundup wil ‘bestrijden’. Om die te ondermijnen schreven medewerkers van het bedrijf als ghost writer, in het grootste geheim, mee aan wetenschappelijk studies die het tegendeel beweerden.

Glyfosaat: bestanddeel van RoundUp

Een van de actieve bestandsdelen in Roundup is de stof glyfosaat. Daarover is wereldwijd veel te doen omdat het giftig zou zijn, al stellen Europese en Amerikaanse autoriteiten dat het veilig te gebruiken is.

Door het gebruik van glyfosaat wordt de zogenaamde shikimaat-pathway geremd, wat betekent dat de planten niet langer essentiële aminozuren kunnen vormen. Daardoor staken de planten hun groei en sterven af. Aangezien deze metabolische route alleen voorkomt in planten, bacteriën en schimmels, wordt een direct toxisch effect op mensen als onwaarschijnlijk beschouwd. Sommige studies rapporteren echter een mogelijke toxiciteit.

Naast de ontwikkeling van het breedspectrum herbicide glyfosaat, zijn door Monsanto genetisch gemodificeerde gewassen geproduceerd met een glyfosaat-resistentie. Deze genetisch gemanipuleerde planten hebben de toepassingsintensiteit en duur van glyfosaat verder drastisch verhoogd. Vanwege het overmatige gebruik van glyfosaat-houdende herbiciden heeft zich reeds resistent onkruid ontwikkeld, wat een nog verder toegenomen gebruik van het plantengif tot gevolg heeft.

Glyfosaat in voeding

Testen onthullen dat o.a. tarwebrood, bagels, eieren, koffiecreamer en allerlei ontbijtproducten aantoonbare hoeveelheden glyfosaat bevatten. De bevindingen bevestigen de angst dat de chemische stof zich ophoopt in het weefsel van dieren en daarom waarschijnlijk ook in menselijk weefsel, via bioaccumulatie. Glyfosaat zit bijvoorbeeld samen met arsenicum en aluminium in soja. De combinatie aluminium en glyfosaat richt nog meer schade aan. De stoffen werken synergetisch en veroorzaken darmproblemen, hormonale- en neurologische stoornissen.

In 2013 wordt urine van inwoners uit 18 Europese steden onderzocht, waaronder van een aantal Nederlanders. In 5 van de 8 Nederlandse urinemonsters wordt glyfosaat aangetroffen.

laboratorium
(c) Angellodeco | Dreamstime.com

Bij een ander, Duits onderzoek in 2015, geïnitieerd door politieke partij ‘Die Grünen’, wordt ook in moedermelk van 16 vrouwen glyfosaat aangetroffen. Maar het Duitse rijksinstituut BFR betwijfelt deze uitslag. Zij liet 114 moedermelkmonsters onderzoeken en concludeerde onlangs dat er géén glyfosaat te vinden is in moedermelk. In Amerika liet de groep ‘Mom’s across America’ ook moedermelk testen in 2014 en troffen daarbij glyfosaatgehaltes aan.

Worden bedrijven bewuster?

Bij sommige bedrijven begint langzaam door te dringen dat glyfosaat uit de voedselketen moet worden verbannen. Bijvoorbeeld de Duitse zuivelonderneming Hochland wil geen melk meer van leveranciers die het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat gebruiken. Dit moet ingaan vanaf 1 januari 2019. Ook wil de zuivelonderneming voorkomen dat de melk verontreinigd is met microplastic. Daarom wordt het de melkleveranciers verboden om meststoffen uit biogasinstallaties te gebruiken voor de bemesting. Dit kan plastic en kunststof bevatten waardoor het in de voedselketen terecht kan komen. Ook deze regel wordt per 1 januari 2019 van kracht.

Nog een hoopvol bericht: in 2030 moeten Nederlandse tuin- en landbouwboeren wereldwijd koploper zijn als het gaat om het gifvrij en duurzaam verbouwen van hun producten. Dat staat in een ambitieuze toekomstvisie die de boerenorganisatie LTO heeft gepresenteerd.
Ondertussen hoopt de consument dat het niet alleen bij een visie blijft, maar dat de boeren concrete stappen zetten. De biologische boer heeft de stap al gezet.

Overschrijding van de norm glyfosaat

De Nederlandse waterbedrijven slaan meerdere malen alarm over glyfosaat. In de afgelopen 5 jaar overschrijdt het de norm in drinkwaterbronnen meer dan 100 keer. In 2011 eist de Tweede Kamer maatregelen en komt met een motie. Na veel uitstel komt de regering met een verbod van glyfosaat op bestrating. Door juridische problemen loopt de maatregel verdere vertraging op. Voor een verbod in de landbouw is geen Kamermeerderheid gehaald. Dus het gebruik van het onkruidgif op de akkers blijft voorlopig toegestaan.

Mogelijk dat Nederland net als Frankrijk actiever wordt op en verbod van RoundUp, nu het chemiebedrijf Monsanto miljoenen moet betalen aan een man die zegt dat hij kanker heeft gekregen van een onkruidbestrijdingsmiddel met glyfosaat. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde de terminaal zieke conciërge Dewayne Johnson in het gelijk. De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup volgens zijn advocaat zo’n dertig keer per jaar bij de school waar hij werkte. Bij harde windvlagen zou het middel geregeld in zijn gezicht zijn gekomen. Ook zou ooit een toevoerslang zijn gescheurd, waardoor Johnson onder de Roundup kwam te zitten.

Hij kreeg een schadevergoeding van 39,2 miljoen dollar toegewezen. Monsanto moet hem daarnaast bij wijze van boete nog eens 250 miljoen dollar betalen. Honderden mensen hebben aanklachten ingediend tegen Monsanto, omdat zij zeggen dat ze lymfeklierkanker hebben gekregen van het gif. Monsanto ontkent dat glyfosaat, een van de actieve stoffen in Roundup, kanker veroorzaakt. Het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak.

Glyfosaat: een chelator en darmmicrobioom ontregelaar

Daarnaast is bekend dat glyfosaat ook een chelator is die spoor- en macro-elementen bindt (bijvoorbeeld koper, zink en ijzer). Dit resulteert in een tekort aan deze essentiële elementen.

In studies is ook het negatieve effect van glyfosaat op de menselijke darmflora (darmmicrobioom) aangehaald. Het is aangetoond dat glyfosaat een sterke antibiotische werking heeft, met name tegen lactobacillen, bifidobacteriën en Enterococcus faecalis. De gevoeligheid voor glyfosaat leidt dus tot een afname van deze beschermende bacteriën in de menselijke darm met als gevolg een verminderde afweer tegen pathogene bacteriën, in het bijzonder tegen Clostridia en Salmonella.

Daar komt bij dat pathogene Salmonella- en Clostridia-stammen resistent zijn tegen glyfosaat. De blootstelling aan glyfosaat kan derhalve leiden tot een verstoring van de darmflora (darmmicrobioom). Aan de andere kant wordt een dysbiose van het darmmicrobioom geassocieerd met verschillende ziekten, zoals blijkt uit talrijke studies: metabool syndroom, diabetes mellitus, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-stenen, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis en neurologische stoornissen.

Het gebruik van glyfosaat en verwante residuen in voedsel, bodem en water moet niet worden onderschat. Opgemerkt moet worden dat niet alleen een glyfosaat-geïnduceerd tekort aan plantenaminozuren kan leiden tot problemen in het menselijke organisme, maar dat er ook een directe, negatieve invloed van glyfosaat op de darmflora aanwezig is.

Glyfosaat testoptie voor de consument

Terwijl de wetenschappers onderling strijden over het wel of niet giftig zijn van glyfosaat (zie uitzending Zembla), kan de consument misschien dan ondertussen zelf wat doen?
Bijvoorbeeld zelftesten om te zien of de urine norm van glyfosaat verhoogd is of niet?

Er zijn al wat opties;

  1. Urineonderzoek bij Prohealth
  2. Urine onderzoek bij Ganzimuun
  3. Urine-zelftest bij Medivere

Glyfosaat urinetest

Glyfosaat urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 64,95
Koop deze test hier
Glyfosaat is ‘s werelds meest gebruikte breedspectrum herbicide en wordt hoofdzakelijk gebruikt om onkruid op landbouwgrond te bestrijden. Door het gebruik van glyfosaat wordt de zogenaamde shikimaat-pathway geremd, wat betekent dat de planten niet langer essentiële aminozuren kunnen vormen. Aangezien deze metabolische route alleen voorkomt in planten, bacteriën en schimmels, wordt een direct toxisch effect op mensen als onwaarschijnlijk beschouwd. Sommige studies [1] rapporteren echter een mogelijke toxiciteit.

[1] Assessment of Glyphosate Induced Epigenetic Transgenerational Inheritance of Pathologies and Sperm Epimutations: Generational Toxicology (oct 2018)
Deepika Kubsad, Eric E . Nilsson, Stephanie E . King, Ingrid Sadler-Riggleman, Daniel Beck &
Michael K. Skinner
www.nature.com/scientificreports

Indicaties:

Metabool syndroom
Diabetes mellitus
Morbus Crohn
Colitis ulcerosa
Prikkelbare darmsyndroom
Glutenproblematiek
Darmkanker
Calciumoxalaat-stenen
Cardiovasculaire aandoeningen
Reumatoïde artritis
Neurologische stoornissen

Referenties:

Youtube: Glyfosaat; omstreden gif – Zembla (2013)
Infomatie video van Dr. Ralf Kirkamm

RoundUp in de voedselketenNaast alcohol is een van de meest belastende stoffen voor de lever het pesticide glyfosaat. Glyfosaat remt P450-enzymen en belemmert zo het detoxificatieproces. Door deze stap in de ontgifting te beperken, belemmert glyfosaat het vermogen van het lichaam andere belastende stoffen uit het milieu af te breken.
Onlangs is bij ratten vastgesteld dat een zeer lage dosis glyfosaat al leidt tot veranderingen in de stofwisseling, zoals bij leververvetting. Deze studie bevestigt wederom de schadelijke effecten van glyfosaat op de lever en benadrukt het belang van voeding die rijk is aan fase 2-bevorderende stoffen zoals glutathion, sulforafaan, selenium en zwavel.

Bron:

Mesnage, R., Renney, G., Séralini, G.-E., Ward, M., & Antoniou, M. N. (2017). Multiomics reveal non-alcoholic fatty liver disease in rats following chronic exposure to an ultra-low dose of Roundup herbicide. Scientific Reports, 7(1), 39328.

RoundUp in de voedselketenGlyfosaat verkort zwangerschap

Urinemonsters van zwangere vrouwen uit de Amerikaanse staat Indiana bevatten meetbare niveaus van glyfosaat. De onderzoekers zagen een verband tussen glyfosaat en zwangerschapsduur. Een hoger niveau was geassocieerd met een kortere zwangerschapsduur. Er werd geen verband gevonden tussen geboortegewicht of hoofdomtrek.

Bron:
Parvez S, Gerona RR, Proctor C et al. Glyphosate exposure in pregnancy and shortened gestational length: a prospective Indiana birth cohort study. Environ Health. 2018 Mar 9;17(1):23. doi: 10.1186/s12940-018-0367-0