skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

RIVM: te hoge belasting aan 3-MCPD

Met name bij de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie. Geraffineerde palmolie wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt zoals margarine (halvarine), sauzen en koek en gebak.

Ook in andere voedingsmiddelen zoals sojasaus en gerookte vis worden kleine hoeveelheden 3-MCPD gevonden. Voor het onderzoek [1] heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 50 voedingsmiddelen onderzocht op de aanwezigheid van 3-MCPD.

Productie van plantaardige oliën en vetten

Tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, wordt een stof (3-MCPD) gevormd die schadelijk kan zijn voor de nieren. Voedingsmiddelen die hoge gehalten van deze stof kunnen bevatten zijn margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren.

Het RIVM heeft berekend hoeveel 3-MCPD mensen via voedsel kunnen binnenkrijgen om te bepalen of de inname boven de gestelde gezondheidslimiet voor deze stof uitkomt. Om hier een conclusie over te kunnen trekken, zijn echter gegevens nodig die momenteel zeer beperkt beschikbaar zijn. Dit betreft gegevens over de concentratie van 3-MCPD in relevante voedingsmiddelen.

Beschikbare concentratiegegevens

Op basis van de beschikbare concentratiegegevens blijkt dat gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar een inname heeft die boven de gezondheidslimiet voor 3-MCPD ligt.

Bij 7-jarigen is de inname het hoogst per kilogram lichaamsgewicht, en heeft 35 procent van hen een inname boven de gezondheidslimiet. Daarna daalt de inname: vanaf 17 jaar wordt bij minder dan 5 procent van de bevolking de gezondheidslimiet overschreden.

Vanwege de beperkt beschikbare concentratiegegevens kan geen uitspraak worden gedaan over de mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid.

Voor dit onderzoek zijn de beschikbare concentratiegegevens van 3-MCPD in voedingsmiddelen gecombineerd met voedselconsumptiegegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP). Daarna is de berekende inname vergeleken met de gezondheidslimiet die voor deze stof geldt.

Deze limiet is gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid van een stof waar mensen langdurig dagelijks aan mogen worden blootgesteld, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Voedingscentrum maakt zich geen zorgen

Op basis van dit onderzoek ziet het Voedingscentrum nog geen reden om producten met palmolie helemaal te mijden. Het RIVM geeft zelf aan dat er nog geen harde conclusies kunnen worden getrokken, omdat er maar zeer weinig gegevens beschikbaar zijn.

De stof is waarschijnlijk altijd in levensmiddelen aanwezig geweest, maar dat weten we nu beter omdat in dit onderzoek verbeterde analysetechnieken zijn gebruikt.

Commentaar NDN

In de media wordt gesteld dat palmolie bomvol met 3-MCPD zit. Dat is correct, maar alleen in geraffineerde vorm. In de ongeraffineerde vetten komt de 3-MCPD  stof niet of nauwelijks voor. In ongeraffineerde extra vierge olijfolie komt het ook zo goed als niet voor.

Aan veel bewerkte producten zoals pindakaas en chocolade worden goedkope geraffineerde oliën toegevoegd. Dit kunt u herkennen aan de vermelding ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ op het etiket. Hierdoor is er meer risico op hogere 3-MCPD-gehaltes in producten. Daarom kunt u beter voor biologische pindakaas of notenpasta’s kiezen, waar een laagje olie op drijft.

Het vermijden van margarine, kant- en klaar-sauzen en koffiecreamers is een advies dat de NDN al jaren geeft. Voor diegenen die door het nieuws weer vet in de stress zitten over vetten: onderzoekers hebben bevestigd dat verzadigde vetten geen hartziekte of diabetes veroorzaken. Al die tijd waren bewerkte transvetten de ware boosdoeners (vetten die voor koekjes, gebak en margarine gebruikt worden).

Helaas werden margarines jaren aangeprezen omdat het zo goed zou zijn voor ons hart. Maar het goede nieuws is: verzadigde vetten – die in roomboter, melk, vlees, zalm en eieren zitten – veroorzaken geen hart- en vaatziekten of beroertes. Slagaders raken er niet van verstopt, aldus de onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada [2], nadat ze de gegevens van 12 onderzoeken, met in totaal meer dan 339.000 deelnemers, bestudeerden.

De voedingsmiddelenindustrie heeft vele miljarden verdiend met vetarme producten door de wijdverbreide overtuiging dat verzadigde vetten hartziekte veroorzaken. Margarine werd zelfs een van de best verkopende producten ter wereld.

Maar terwijl mensen al die tijd geloofden dat ze met margarine en plantaardige oliën die rijk zijn aan linolzuur zoals zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, saffloerolie en katoenzaadolie, goed voor hun bloedvaten zorgden, deden ze feitelijk het tegenovergestelde[3]. De transvetten in margarine, koekjes en taarten kunnen juist tot hartziekte leiden. En van de (trans)vetten is de soort die de industrie gebruikt – die gehard,  verhit en bewerkt is – gevaarlijker dan de vetten die van nature in bepaalde dierlijke producten voorkomen.

De moraal van dit verhaal: blijven letten op uw voedselkwaliteit kan geen kwaad, maar raak er niet van in de stress, want voortdurende stress is minstens zo ongezond.

Literatuur en links:

[1] Onderzoek RIVM:
www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Indicatie_van_de_inname_van_3_MCPD_via_voedsel

[2] BMJ, 2015;351: h3978

[3] Ramsden CE, Zamora D, Hibbeln JR et al. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ 12 april 2016; 353 doi:10.1136/bmj.i1246