skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

PDS afdoen als psychisch blijkt onterecht

In Nederland lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen in meerdere of mindere mate aan PDS. De behandeling door een huisarts bestaat meestal uit medicatie die bij slechts weinig patiënten helpt. Hoogleraar dr. Koos Brouwers: ‘Dit is niet prettig voor de patiënten en brengt onnodige kosten met zich mee. Beter is het te beginnen met een (FODMAP)dieet onder begeleiding van een diëtist, of met zelfzorgmiddelen zoals probiotica [1].

Patiënten moeten geïnformeerd worden over deze alternatieven. Alleen al het feit dat PDS serieus wordt gezien als aandoening, zal een opluchting zijn voor veel patiënten die lijden onder het stigma van psychisch, terwijl de klachten lichamelijk en reëel zijn.’

FODMAP-dieet en PDS

Het FODMAP-beperkt dieet is geen hype en bijna 90% van de PDS-patiënten die er baat bij heeft, volgt het 1-3 jaar na introductie nog steeds, aldus diëtisten Janneke Stevens en Esmée Kroon van het Martini Ziekenhuis Groningen. Sinds 2013 hebben zij circa 300 patiënten behandeld met dit dieet. Bij 75% van de patiënten met PDS verminderden de klachten substantieel in de eliminatiefase van 6-8 weken.

Patiënten zijn positief over het dieet, omdat ze meer controle hebben gekregen over de PDS- klachten. Ze weten waar ze gevoelig voor zijn en nemen de klachten soms op de koop toe als ze toch kiezen voor producten met FODMAPS die bij hen problemen geven.

Toch is er ook kritiek op het FODMAP dieet [2]. In 2015 publiceerde het Drugs and Therapeutics Bulletin een kritisch artikel vanwege het gebrek aan bewijs voor dit dieet. Ook kan het dieet de darmflora (microbioom) ten nadele laten veranderen omdat er zoveel belangrijke glyconutriënten door het dieet verdwijnen, die nodig zijn als voeding (groeimedium) voor een gezonde darmflora.

Antihistaminica en PDS

Waarom zijn de darmen van mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zo gevoelig? Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat dit komt door grote hoeveelheden histamine in de darmen van patiënten met PDS. Dit zorgt voor een overstimulatie van pijnreceptoren, die vlakbij histaminereceptoren zitten. Antihistaminica zijn een remedie, aldus onderzoek gepubliceerd in Gastroe-enterology [3].

Onderzoekers wisten wel dat de darmen van patiënten met PDS grotere hoeveel heden van de stof histamine bevatten, maar een concrete link met de overgevoeligheid was nog niet eerder gelegd.

Het team van professor gastro-enterologie Guy Boeckxstaens kon nu aantonen dat histamine een effect heeft op de pijnreceptor TRPV1. Histamine werkt in op de histamine 1 receptor. Deze bevindt zich op de zenuwen die TRPV1 activeren. Grote hoeveelheden histamine zorgen voor een overstimulatie van TRPV1. Dit verklaart de pijn die patiënten met PDS ervaren.

Op basis van deze bevindingen gingen de onderzoekers op zoek naar een oplossing voor het probleem. Ze vonden een stof die de histamine 1 receptor op de zenuwen blokkeert, waardoor de gevoeligheid van TRPV1 niet langer wordt verhoogd.
Het gaat om ebastine, een stof die reeds gebruikt wordt in hooikoortsmedicatie. Patiënten die 12 weken lang behandeld werden met ebastine hadden duidelijk minder buikpijn dan patiënten uit de controlegroep.

In het onderzoek [4] kregen 54 PDS-patiënten het antihistaminicum ebastine, dat bij hooikoorts wordt gebruikt, of een placebo. Het gebruik van ebastine bleek duidelijk gepaard te gaan met minder buikpijn. Een vermindering van klachten trad op bij 46% van de patiënten in de ebastine-groep tegenover 13% in de controlegroep.

Er is momenteel geen remedie tegen de pijn die PDS-patiënten ervaren. De resultaten van dit onderzoek kunnen daar verandering in brengen, hopen de onderzoekers. In een vervolgstudie zal het effect van ebastine getest worden op 200 PDS-patiënten.

Commentaar NDN

Zijn het FODMAP-dieet en antihistaminicum de enige ‘oplossing’ voor PDS-patiënten? Welke dieetopties zijn er nog meer bij PDS? Een andere mogelijkheid is om ontlastingsonderzoek te laten doen en aan de hand van de gevonden afwijkingen een dieet op maat te ontwerpen. Ontlastingsonderzoeken kunnen bijvoorbeeld een toegenomen rottingsflora aantonen.

Gezondheidscheck darm ontlastingstest

Gezondheidscheck darm ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 139,95
Koop deze test op Yours-Healthcare.nl
Rottingsbacteriën metaboliseren meer eiwit en vet en daarbij ontstaan dan alkaliserende metabolieten met een toxische werking. Deze kunnen het darmslijmvlies irriteren en op den duur aantasten. De rottingsmetabolieten die in de darmen ontstaan, worden door de lever ontgift en
dat kan voor de lever uitermate belastend zijn (endogene intoxicatie).
EnterobacteriaceaEnterobacteriaceae behoren tot de groep van rottingsbacteriën. Tot deze groep behoren o.a.  Escheria. coli, Citrobacter, Enterobacter, Hafnia, Klebsiella, Morganella, Proteus, Pseudomonas, Serratia en Yersinia. Omdat ze in het milieu wijdverspreid aanwezig zijn, worden zij ook bij mensen met een gezonde darm, via de voeding opgenomen en in de ontlasting teruggevonden.

Een overmatige toename van Enterobacteriaceae moet echter worden tegen gegaan. Kiemtallen boven de 10^5 CFU/g ontlasting kunnen duiden op een verminderde kolonisatieresistentie (niet gezonde darmflora). Enterobacteriaceae produceren endotoxinen, enterotoxines en cytotoxinen die inflammatoire intestinale slijmvliesirritaties kunnen veroorzaken.

Een verhoogde detectie van bacteriën van het geslacht Enterobacteriaceae kan worden geïnterpreteerd als een uiting van een verminderde kolonisatieresistentie. Het wordt vaak gezien bij onvoldoende biologische groenten- en fruitgebruik, maar ook bij constipatie en door slecht kauwen.

Ook een ontoereikende activiteit van de darm-geassocieerd immuunsysteem kan de oorzaak zijn van een overgroei van Enterobacteriaceae. Deze bevindingen ziet men ook bij een ontoereikende vorming van secretorisch IgA (afweermechanisme van de darmen), ongezonde voedingswijze of de aanwezigheid van spijverteringsstoornissen.

Door de slechte afbraak van eiwitten ontstaan toxisch agressieve substraten, die bij hoge kiemtallen, inflammatoire mucosale veranderingen kunnen geven. Enterobacteriaceae kunnen door de productie van alkaliserende metabolieten de pH-waarde in de darmen verhogen, waardoor de antagonistische verzurende flora steeds meer in haar groei wordt geremd en verdrongen.

Een toename van Escheria coli bijvoorbeeld kan bij een verhoogde toevoer van koolhydraten leiden tot afgifte van grote hoeveelheden gasvormige metabolieten (oorzaken voor meteorisme en flatulentie). Vandaar dat het FODMAP-dieet hier positief aan kan bijdragen. Afhankelijk van het eiwitaanbod kan Escheria. coli ook proteolytische activiteiten ontplooien, wat leidt tot een toename van rottingsmetabolieten en toename van histaminevorming.

Een ongezonde darmflora kan verantwoordelijk zijn voor de vorming van klinisch relevante histamineconcentraties in het darmlumen. Bij proteolytische afbraakprocessen veranderen de bacteriën uit voedingsmiddelen of eventueel ontstekingseiwit de aanwezige histidine door decarboxylering in histamine.

Histamine ontlastingstest

Histamine ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 44,95
Koop deze test op Yours-Healthcare.nl
Afhankelijk van de histamineconcentratie kunnen er symptomen zijn die duiden op een intolerantie voor histamine, zoals hoofdpijn, migraine, duizeligheid, winderigheid, diarree, obstipatie, misselijkheid, braken, buikpijn (PDS), hypertensie, hartkloppingen, hartritmestoornissen, menstruatieklachten, gewrichtspijn, uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen en zelfs astma-aanvallen.

Afhankelijk van de ontlastingsuitslagen kan er dus nog veel meer gesleuteld worden aan iemands dieet dan alleen door een FODMAP-dieet en/of antihistaminica te nemen. Dat geeft nog meer hoop aan mensen met PDS en ook minder bezoekjes aan de psycholoog.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

Medivere zelftesten

[1] Medical Facts; www.medicalfacts.nl/2016/06/13/prikkelbare-darm-syndroom-onterecht-gestigmatiseerd-als-psychisch/

[2] Nadelen van Fodmap dieet; sciencenordic.com/shifting-perspectives-irritable-bowel-syndrome en dtb.bmj.com/content/early/2015/08/05/dtb.2015.8.0346

[3] www.kuleuven.be/pers/persberichten-2016/medicijn-tegen-hooikoorts-werkt-ook-tegen-prikkelbaredarmsyndroom

[4] www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(15)01862-4/pdf