skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Paleodieet en Yoga gunstig bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben meer baat bij een paleolithische voeding(1) dan bij een voeding volgens de richtlijnen van de American Diabetes Association (ADA). Dat blijkt uit kortdurend Amerikaans onderzoek onder 24 diabetespatiënten van 50-69 jaar. Het volgen van beide diëten (gedurende 2 weken) ging gepaard met verbeteringen in metabole waardes.

Maar bij de 14 deelnemers die een paleolithische voeding kregen, verbeterden de glucosecontrole en het lipidenprofiel meer. Ook nam in de paleolithische groep de insulineresistentie af bij deelnemers met een hoge insulineresistentie. In beide groepen nam het gewicht van de deelnemers met gemiddeld circa 2 kg af, ondanks pogingen van de onderzoekers om gewichtsverlies tegen te gaan.

In het onderzoek zijn alle maaltijden verstrekt aan de deelnemers. Het paleolithisch dieet bestond voornamelijk uit vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, fruit, noten zonder toevoeging van zout. Zuivel, graanproducten, peulvruchten en aardappelen waren geëlimineerd. Het dieet van ADA bestond uit een gezonde voeding, waarin wel magere zuivel en volkoren graanproducten waren opgenomen.

Opvallend genoeg bevatte het paleolithisch dieet iets meer koolhydraten dan het ADA-dieet: 58 energie% tegenover 54 energie%. De bronnen van koolhydraten waren uiteraard wel anders. Fruit, groenten en honing waren de belangrijkste bronnen in de paleolithische voeding en brood, rijst en pasta in het ADA-dieet. Ook het vezelgehalte was hoger in het paleolitisch dieet. Dat leverde per 2500 kcal 35 gram vezels en het ADA-dieet slechts 12 gram.

Eiwitrijk ontbijt

Door het eten van een eiwitrijke maaltijd in de ochtend, kunnen diabetes type 2 patiënten ervoor zorgen dat de postprandiale bloedglucoserespons vermindert bij het ontbijt en de lunch. Hierdoor wordt de glucose- en insulinerespons meer gereguleerd bij type 2 diabeten dan bij een koolhydraatrijk ontbijt.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University of Missouri, gepubliceerd in The Journal of Nutrition (2). De studie onderzocht de effecten van een eiwitrijke maaltijd in de ochtend tegenover een koolhydraatrijke maaltijd op de metabole- en incretine reactie. De onderzoekers raden aan om 25 tot 30 gram eiwit bij het ontbijt te eten.

De hele dag door werden de deelnemers gecontroleerd op glucose, insuline en een aantal darm hormonen die helpen om de insulinerespons te reguleren, zoals onafhankelijke insulinotropisch polypeptide (GIP) en glucagonachtig peptide-1 (GLP-1).

Deelnemers waarvan het ontbijt bestond uit 35% eiwit en 45% koolhydraten hadden over het algemeen een gereguleerde glucose- en insulinerespons dan de deelnemers met 15% eiwit en 65% koolhydraten.

Yoga gunstig bij diabetes

Beweging speelt een belangrijke rol in de preventie en de behandeling van diabetes. Regelmatig sporten voorkomt het ontstaan van diabetes type 2, verhoogt de gevoeligheid van de cellen voor insuline en verbetert het glucosemetabolisme.

Ook is er steeds meer bewijs voor het gunstige effect van yoga op de lichamelijke conditie en op het metabolisme. Regelmatig yoga beoefenen vermindert stress, verlaagt de hartslag en de bloeddruk, vermindert overgewicht en verbetert de insulinegevoeligheid.

De houdingen en ademhalingsoefeningen hebben een gunstig effect op het neuro-endocrien systeem (de wisselwerking tussen het zenuwstelsel en het hormonaal systeem). Verschillende onderzoekers hebben vastgesteld dat yoga een goede aanvullende therapie is voor de behandeling van diabetes type 2.

In een studie (3) onderzocht men het effect van yoga op de bloedsuikerspiegel bij tachtig diabetes type 2 patiënten van 30 tot 60 jaar. Ze gebruikten geen diabetesmedicijnen of insuline, waren niet verslaafd aan alcohol, hadden een bloedsuikerspiegel onder de 300 mg/dl en hadden nog geen vergevorderde zenuwschade. Een controlegroep bestond uit vijftig patiënten met dezelfde criteria meer deed geen yoga.

De patiënten hadden voordien nooit aan yoga gedaan. Ze kregen een maand lang vijf dagen per week een uur yogales, daarna moesten ze vijf maanden thuis oefenen. In de yogagroep daalde de nuchtere bloedsuikerspiegel geleidelijk van gemiddeld 142 mg/dl aan het begin van de studie naar gemiddeld 118 mg/dl aan het eind van de studie (na zes maanden). In de controlegroep daalde de nuchtere bloedsuikerspiegel niet.

Yogaprogramma

In de yogagroep daalde de postprandiale bloedsuikerspiegel (na de maaltijd) van gemiddeld 214 mg/dl aan het begin van de studie naar gemiddeld 179 mg/dl aan het eind van de studie. Hemoglobine (HbA1c), een maat voor een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel, daalde in de yogagroep van 7,6% aan het begin van de studie naar 6,3% aan het einde van de studie. In de controlegroep daalden de postprandiale bloedsuikerspiegel en HbA1c niet.

De onderzoekers menen dat yoga een positief effect heeft op het metabolisme, op de lichaamssamenstelling en op de eetlust, maar ook op de mentale en emotionele gezondheid en de zelfcontrole. De effecten zijn al meetbaar na een maand en blijven gestaag verbeteren naarmate men langer aan yoga doet.

Het yoga-programma in dit onderzoek (3) bestond uit:
– de zonnegroet (surya namaskar),
– de vuurademhaling (kapalabhati),
– de cobrahouding (bhujangasana),
– de spinkhaanhouding (shalabhasana),
– zittend voorwaarts buigen (paschimottanasana),
– de berghouding (tadasana),
– de driehoek (trikonasana),
– de wind bevrijdende houding (pavanamuktasana),
– de vishouding (matsyasana), de ploeghouding (halasana),
– de boothouding (naukasana),
– de kikkerhouding (mandukasana) en
– de pauwhouding (mayurasana).

Commentaar NDN

Voorkomen van diabetes is beter dan genezen. Vitaminerijke voeding blijkt de suikervoorkeur te verminderen. Uit een studies (4,5) blijkt dat een voeding met een hoog gehalte aan vetoplosbare vitamines tijdens de zwangerschap, leidt tot een verminderde suikervoorkeur bij de nakomeling.

Deze verminderde suikervoorkeur bij de nakomeling werkt waarschijnlijk door een gewijzigde genexpressie waardoor de voedselvoorkeur wordt beïnvloed.

Uit hongerwinteronderzoek bleek al eerder, dat door honger lijden tijdens de zwangerschap, de voedselvoorkeur van het kind kan worden beïnvloed. Meer onderzoek is nodig naar de effecten van voedselkeuzes, vitaminetekorten (of te hoge vitaminegehaltes) tijdens de zwangerschap op de voedselvoorkeuren van het kind.
Magnesium kan kans op diabetesontwikkeling verkleinenInname van magnesium blijkt de kans om diabetes te ontwikkelen te verkleinen (6). Dit concludeerden onderzoekers van de University of North Carolina na een twintig jaar durend longitudinaal onderzoek onder 4500 proefpersonen. Aan het begin van het onderzoek waren de proefpersonen tussen de 18 en 30 jaar oud en leed geen van hen aan suikerziekte.

Gedurende de onderzoeksperiode deden zich 330 gevallen van diabetes voor. De proefpersonen met de hoogste magnesiuminname hadden het laagste risico van diabetes. De 20% van de proefpersonen die dagelijks het meeste magnesium binnen kregen hadden 47% minder kans diabetes te ontwikkelen in vergelijking met de groep met de laagste magnesiuminname.

Bovendien leidde een hogere inname van magnesium tot een significant lagere concentratie van ontstekingsmarkers in het bloed en een betere insulinegevoeligheid. Jonge mensen kunnen hun risico van diabetes dus verlagen door dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen.
Voldoende vitaminen en mineralen (voedingstatus)De resultaten van een review, uitgevoerd door Britse wetenschappers, ondersteunen het nut van verschillende soorten voedingssuppletie voor patiënten met suikerziekte. De medische databanken MEDLINE en EMBASE werden afgezocht op publicaties van studies waarin het effect van verschillende soorten voedingssuppletie bij de behandeling van suikerziekte was onderzocht. Alleen gerandomiseerde, gecontroleerde en dubbelblinde studies werden geselecteerd, wat in totaal 50 studies opleverde.

Van verschillende soorten voedingsstoffen werden positieve effecten gevonden (9) op factoren die verband houden met insulineresistentie. Naast magnesium betrof het ook de volgende voedingsstoffen: alfaliponzuur, chromium, foliumzuur, pycnogenol, selenium, vitamine C, vitamine E, en zink.
Uit een studie van Harvard (11) bleek een verhoogde inname van zink de kans op diabetes-type-2 te verlagen tot wel 28%. 24 Jaar lang werden 82.297 vrouwen tussen de 33 en 60 jaar oud gevolgd. Hiervan ontwikkelden 6030 vrouwen diabetes-type-2. Bij de groep vrouwen met gemiddeld de hoogste inname van zink, was het risico op het krijgen van diabetes-type-2 met 10% verlaagd.

Bij de groep vrouwen die totaal de hoogste zinkinname had (voeding en supplementen), was het risico met 8% verlaagd. Zink speelt een belangrijke rol bij de insulinestofwisseling, het reguleert namelijk de synthese en afgifte van insuline door bètacellen in de pancreas, de binding van insuline aan lever- en vetcellen, evenals de werking van insuline op celniveau.

Winkelen online met de NDN kortingscode; biologische oliesoorten, granen(ook glutenvrij), dranken, baby- en peutervoeding, sportvoeding. superfoods, dieetvoeding en nog veel meer.

Literatuur en links:

(1) Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Nolte Kennedy M, Frassetto L.Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes.Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8. doi: 10.1038/ejcn.2015.39. Epub 2015 Apr 1.

(2) Young-Min Park, Timothy D Heden, Ying Liu, Lauryn M Nyhoff, John P Thyfault, Heather J Leidy, and Jill A Kanaley. A High-Protein Breakfast Induces Greater Insulin and Glucose-Dependent Insulinotropic Peptide Responses to a Subsequent Lunch Meal in Individuals with Type 2 Diabetes1,2. Jn the journal of nutrition.

(3) Popli U, Subbe CP, Sunil K. Research Letter-The Role of Yoga as a Lifestyle Modification in Treatment of Diabetes Mellitus: Results of a Pilot Study. Altern Ther Health Med. 2014 Nov;20(6):24-26.

(4) Lussana F., Painter R.C., Ocke M.C. et al. (2008). Prenatal exposure to the Dutch famine is associated with a preference for fatty foods and a more atherogenic lipid profile. Am. J. Clin. Nutr. 88: 1648-1652.

(5) Sanchez-Hernandez D., Poon A.N., Kubant R. et al. (2015). A gestational diet high in fat-soluble vitamins alters expression of genes in brain pathways and reduces sucrose preference, but not food intake, in Wistar male rat offspring. Appl. Physiol. Nutr. Metab.: [Epub ahead of print].

(6) Kim DJ, Xun P, [..],He K. Magnesium intake in relation to systemic inflammation, insulin resistance, and the incidence of diabetes. Diabetes Care 2010; 33(12):2604-10

(7) Mooren FC, Krüger K, [..], Kraus A. Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects – a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Diabetes Obes Metab 2011; 13(3):281-4

(8) Sales CH, Pedrosa LF, [..], Colli C. Influence of magnesium status and magnesium intake on the blood glucose control in patients with type 2 diabetes. Clin Nutr 2011 [Epub ahead of print]
(9) Bartlett HE, Eperjesi F. Nutritional supplementation for type 2 diabetes: a systematic review. Ophthalmic Physiol Opt 2008; 28(6):503-23

(10) Kar P, Laight D, [..], Cummings M. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity. Diabet Med 2009; 26(5):526-31

(11) Sun Q, van Dam RM, Willett WC, et al. A Prospective Study of Zinc Intake and Risk of Type 2 Diabetes in Women. Diabetes Care Publish online ahead of print January 26, 2009.