skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Veel middelen tegen verkoudheid en griep verlagen uw acetylcholinespiegel

Welke (voedings)stoffen werken positief en welke negatief op uw acetylcholine?

Acetylcholine is een neurotransmitter, die vooral betrokken is bij de prikkeloverdracht van de zenuw naar de skeletspiercellen. Een neurotransmitter is een molecuul dat wordt gebruikt voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen (‘neuronen’) in het zenuwstelsel.
Er zijn neurotransmitters die de activiteit van de zenuwcel die zij bereiken stimuleren, en er zijn andere die de activiteit van het bereikte neuron kunnen remmen. De belangrijkste stimulerende neurotransmitter is glutamaat, de belangrijkste remmende neurotransmitter is GABA (gamma-aminoboterzuur).
Agonisten en antagonisten Stoffen die de werking van een neurotransmitter stimuleren, noemen we agonisten. Stoffen die de werking remmen heten antagonisten. Er zijn ook stoffen die de activiteit van de afbreekenzymen stimuleren of remmen; deze stoffen hebben dus indirect ook invloed op de activiteit van neurotransmitters. Veel sterke natuurlijke en synthetische vergiften en geneesmiddelen werken op neurotransmitters of hun receptoren.

Agonisten zijn stoffen die de werking van acetylcholine nabootsen, de afgifte van acetylcholine stimuleren of de afbraak van acetylcholine remmen. Bekende acetylcholine-agonisten zijn de zenuwgassen.Hoewel deze stoffen in beginsel de werking van acetylcholine versterken doordat ze de afbraak remmen, werken ze toch op termijn spierverslappend

Antagonisten zijn stoffen die de werking van acetylcholine remmen of tegengaan. Belangrijke stoffen zijn atropine en spierverslappers.

Bijsluiters lezen

Lees uw bijsluiter van verkoudheidsmiddelen na. Net als de middelen tegen allergie, maar ook bij slaapmiddelen om te zien of er difenhydramine in zit. Ook de hoestdempende stof dextrometorfan heeft invloed op uw acetylcholine.

  • Volkoren producten, peulvruchten, lecithinegranulaat hebben positieve invloed op uw acetylcholine.
  • Negatief werken; aspartaam (zoetstof in veel frisdranken en nagerechten), mono sodium glutamaat (smaakmaker in veel Chinese gerechten), smaakversterkers (diverse E-nummers) in bijvoorbeeld chips.

NDN commentaar:

Op een andere manier uw weerstand verhogen

Uw weerstand verhogen met gezonde voeding voorkomt het gebruik van allerlei hoestdrankjes, antigriep middelen etc. Een nieuwe klasse van essentiėle voedingsstoffen die een weerstandverhogend effect hebben zijn de salvestrolen.

Van nature zijn veel groenten en fruit rijk aan salvestrolen. Binnen bepaalde families van vruchten kan de hoeveelheid hiervan aanzienlijk verschillen. Bijvoorbeeld artisjok, spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado gekiemde sojabonen selderie, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn,rozenbottel, rode druiven, pruimen zijn zeer rijk aan salvestrolen. Maar ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, mariadistel, kamille, paardebloem zijn rijk aan deze stoffen. Ze worden dus niet toevallig al jaren gebruikt bij immuun verhogende maatregelen. Planten maken zelf de salvestrolen aan om zich te beschermen tegen schimmelinfecties.

Wanneer planten worden bespoten, maken ze deze stoffen niet meer aan en zijn dan arm aan salvestrolen. De soort groenten, fruit en kruiden is dus belangrijk, maar ook de kweekmethode en als laatste het verwerken in de keuken. Ook in de keuken moet erop gelet worden dat salvestrolen bewaard blijven. Ze zijn hittebestendig, dus koken kan, maar nog beter is stomen zodat ze niet met het kookvocht verdwijnen. (zie op de receptenpagina’s de diverse fruit- en groetencocktails die u kunt nemen voor uw weerstand). Iedereen kent de uitgeperste sinaasappelen als weerstandverhoger, maar misschien moeten we nu aan de salvestrolencocktails om de hoest- en griepmiddelen te vermijden.

Mét een besje een gezonde ‘oude bes’ worden

Om een gezond ‘oud besje’ te worden moeten we meer aan de bessen en als de griep en hoest dan toch toeslaat zijn er gelukkig nog de homeopathische, kruiden en orthomoleculaire middelen die u er weer bovenop kunnen helpen.

Literatuur en links:

Referenties:

Hoffman en Herbert (1990). Beware of cold remedies in the elderly. Courtlandt Form 28-41

Diverse artikelen over salvestrolen in Ortho 24e jaargang nummer 5 2006 geschreven door Gert Schuitemaker. Wilt u meer over dit tijdschrift lezen? Klik dan door naar Tijdschriften & boeken U vindt daar ook het tijdschrift Ortho.

Voor meer over aspartaam kunt u gaan naar www.aspartaam.nl

Potter GA, Burke MD. Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomol. Medicine 2006; 21(1):34-36

Gescher AJ, Steward WP. Relationship between mechanisms, bioavailibility, and preclinical chemopreventive efficacy of resveratrol: a conundrum. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2003; 12(10):953-7.

Rimando A, Magee JB, Smith BJ. Resveratrol content of muscadine berries is affected by disease control spray program. Hortscience 2002; 37:358-361

Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in usda food composition data for 43 garden crops, 1950 tot 1999. J Am Coll Nutr 2004; 23(6):669-82

Gonzalez Urena A, Orea JM, Montero C, Jimenez JB, Gonzalez JL, Sanchez A, Dorado M. Improving postharvest resistance in fruits by external application of transresveratrol. J Agric Food Chem 2003: 51(1):82-9

Bent u uw bijsluiter kwijt? Wanneer u hier doorklikt ziet u links die u aan uw bijsluiterinformatie kunnen helpen. Links.