skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Mediterrane voeding bij metabool syndroom

Voor de studie beschreven in “Archives of Internal Medicine” werden 1224 mensen over 3 groepen verdeeld. De eerste groep volgde een dieet met weinig vet. De tweede groep kreeg uitleg over het Mediterrane dieet en gebruikte wekelijks 1 liter olijfolie. De deelnemers in de derde groep volgden ook het Mediterrane dieet maar gebruikte in plaats van de olijfolie dagelijks 30 g noten. De deelnemers kregen geen beperking wat betreft calorieën opgelegd. Alle testpersonen waren bekend met het metabool syndroom en hadden minstens 3 van de volgende aandoeningen: hypertensie, diabetes, hypercholesterolemie, overgewicht of verhoogde eiwitafscheiding in de urine. Na een jaar bleek bij 14% van de noteneters geen sprake meer van het metabool syndroom. Bovendien was de middelomvang afgenomen en waren het cholesterolgehalte en de bloeddruk gedaald. In de groep met weinig vet kwam het metabool syndroom 2% minder voor dan bij aanvang van de studie. In de olijfoliegroep kwam de aandoening 7% minder voor.

Metabool syndroom en laag vitamine D.

Ander onderzoek toont aan dat een gebrek aan vitamine D in verband staat met het metabool syndroom. Bij 73 zwaar overgewichtige mensen met een BMI van 40kg/m2 werd de vitamine D-concentratie in het bloed bepaald. De vitamine D3 bepaling in het bloed moet minimaal 80 nmol/l zijn. Er werd bij deze groep ook de vetzuursamenstelling, glucose- en insulineconcentraties en insulineresistentie gemeten. Bij 51% (37 van de 73 personen) van de mensen uit de groep werd een vitamine D- tekort waargenomen.
Van de obese personen voldeed 63% (46 personen) aan de criteria van het metabool syndroom.
Vitamine D-tekort kwam vaker voor bij de proefpersonen met een metabool syndroom dan bij personen zonder metabool syndroom (61% versus 33%.). Bij de proefpersonen met vitamine D-tekort bleek het HDL- cholesterol lager en de tryglyceriden hoger te zijn.
De onderzoekers concluderen aan de hand van de resultaten dat een tekort aan vitamine D van invloed is op het ontstaan van het metabool syndroom bij personen met fors overgewicht.

Commentaar NDN:

Functionele natuurvoedingsleer denkt procesmatig, vanuit het geheel. Factoren als omgeving (dus ook zonlicht), dieet, blootstelling aan electromagnetische straling, medicijngebruik, pesticiden, chemicaliën kunnen de gen-expressie zodanig beïnvloeden dat de homeostatische balans van een individu, via een steeds verder vorderende dysfunctie, uiteindelijk omslaat van een onzichtbare aftakeling naar een zichtbare aftakeling. De kennis neemt gelukkig toe over de rol die nutriënten uit de voeding spelen in de gen-expressie. Nutriënten die van nature in natuurvoeding (groenten, peulvruchten, volle granen, noten en zaden) voorkomen. Men kan steeds meer ‘bewijzen’ dat biochemische stappen van een dysfunctionele staat naar een functionele staat zijn om te buigen met een optimale voeding.
Goed om bij stil te staan in deze donkere winterdagen met de speciale kerstmenu’s voor de deur.

Literatuur en links:

Bron:
1. Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nuts on Metabolic Syndrome Status
One-Year Results of the PREDIMED Randomized Trial
Jordi Salas-Salvadó, MD, PhD; Joan Fernández-Ballart, MD, PhD; Emilio Ros, MD, PhD; Miguel-Angel Martínez-González, MD, PhD; Montserrat Fitó, MD, PhD; Ramon Estruch, MD, PhD; Dolores Corella, DPharm, PhD; Miquel Fiol, MD, PhD; Enrique Gómez-Gracia, MD, PhD; Fernando Arós, MD, PhD; Gemma Flores, MD; José Lapetra, MD, PhD; Rosa Lamuela-Raventós, DPharm, PhD; Valentina Ruiz-Gutiérrez, DPharm, PhD; Mònica Bulló, PhD; Josep Basora, MD; María-Isabel Covas, DPharm, PhD; for the PREDIMED Study Investigators
Arch Intern Med. 2008;168(22):2449-2458.

2. Clin Nutr 2007;26:573-80

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen