skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Een lage bloedarmoede: lage dosis en speciale ijzerformules

Minder bijwerkingen door lagere dosis

De meeste bijwerkingen die gezien worden bij gewone ijzersuppletie zijn: buikpijn, misselijkheid, overgeven, verandering van darmmotiliteit en zwarte ontlasting. Hoe hoger de dosis hoe meer last men meestal heeft van de bijwerkingen.

Bovengenoemd onderzoek werd uitgevoerd onder 120 patiënten, ouder dan 80, die waren opgenomen in het ziekenhuis. Van hen hadden 90 personen een ijzertekort en 30 controlepersonen niet. De 90 patiënten werden in drie groepen verdeeld. Ze kregen 15 of 50 mg ijzer per dag als vloeibaar ferrogluconaat of 150 mg ijzer in tablet als ferrocalciumcitraat. De controlegroep kreeg 15 mg ijzer per dag. Bloedafname voor controle op hemoglobine- en ferritinespiegels werden gedaan op dag 1, 30 en 60.

De ijzerspiegels stegen duidelijk vanaf 15 minuten na de eerst dosis bij alle patiënten met bloedarmoede. Deze stijging was niet te zien bij degenen zonder tekort. Na 60 dagen was de toename in hemoglobine- en ferritinespiegels in alle drie de anemische groepen gelijk. Hoe hoger de dosis ijzer echter, des te meer last men had van bijwerkingen.

Commentaar NDN

De juiste dosis is dus van belang, maar we wijzen er ook op dat de júiste ijzervorm van belang kan zijn om bijwerkingen te voorkomen. Een overmaat van niet opgenomen ijzer in de darmen geeft niet alleen vervelende bijwerkingen op korte termijn, maar kan ook op langere termijn klachten geven zoals:

  1. dysbiose (een darmflora die uit balans raakt)
  2. toename van schimmelinfecties omdat deze groeien op die overmaat aan ijzerhapjes.

NDN-tips

Om te zorgen dat u niet alleen een ijzergebrek, maar ook nog darmproblemen overhoudt volgen hier wat tips:

  • Neem 2 maal daags extra vitamine C bij de maaltijd. Vit C helpt bij de omzetting van ijzer en verhoogt hiermee de absorptie (= opname).
  • Neem ijzerverbindingen die beter opgenomen worden zoals: aminozuur gebonden, ijzer bisglycinaat, vrij van zuivel, suiker, zetmeel, gist, tarwe, conserveringsmiddelen en synthetische kleur- en smaakstoffen.
  • Stoffen zoals mangaan, lactoferrine, diverse vitamine B soorten (waaronder B6, B12, foliumzuur) die soms toegevoegde worden aan het ijzerpreparaat kunnen helpen bij een snelle oplossing van de bloedarmoede.
  • Ferrum phosphoricum als celzout erbij innemen geeft ook betere resultaten. Deze Schüsslerzouten hebben een weerstandverhogende, bloedopbouwende werking.

Literatuur en links:

Wilt u meer weten over celzouten? In het onderdeel Achtergrondsartikelen staat een groot artikel hierover. Klik hier door naar Celzouten mineralen therapie.

In de adressenlijst vindt u natuurdiëtisten die met celzouten werken om u te helpen bij een juiste bloedopbouw, om bloedarmoede te voorkomen en/of te verhelpen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen