skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Het dieet ‘Raw food’ is een trend in Hollywood. ‘Raw foodisten’ eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering.
Dit is onjuist, want het lichaam kan voedsel met zijn eigen enzymen verteren. Sommige groentesoorten als snij- en sperziebonen kunnen beter niet rauw worden gegeten omdat er van nature stoffen in voorkomen die giftig zijn. Ook worden sommige voedingsstoffen uit rauwe groenten minder goed opgenomen. Zo wordt bèta-caroteen beter opgenomen uit gekookte dan uit rauwe wortelen.

Kans op tekorten en ondergewicht

Het Voedingscentrum raadt het “Raw food” dieet af omdat er kans is op tekorten aan ijzer, vitamine B2, B12 en calcium. Uit onderzoek bij gebruikers van Raw food blijkt dat het dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij kinderen in de groei kan het dieet leiden tot groeiachterstanden. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus verstoord en werd meer tandbederf vastgesteld. De maaltijden van ‘raw foodisten’ bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Suppletie noodzakelijk Volhardende ‘raw foodisten’ adviseert het Voedingscentrum om tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen met een multivitamine supplement met 100% van de aanbevolen hoeveelheid.

Raw Food nader bekeken

Een groeiend aantal mensen in de VS en in West-Europa noemt zichzelf Raw of Living Fooder. Deze mensen volgen het raw food dieet wat bestaat uit rauw, ongekookt, liefst onbewerkt voedsel zoals groente, (gedroogd) fruit, zaden, noten en gekiemde groente en peulvruchten
In een Raw Food dieet wordt in principe niets gegeten dat is verhit boven 48 graden omdat enzymen bij deze temperatuur worden vernietigd en tevens een groot deel van de vitamines.

Enzymen

Er zijn drie soorten enzymen te weten: metabolische enzymen, deze herstellen de cellen en stimuleren enzym activiteiten. Menselijke verteringsenzymen, deze zorgen voor de opname van onze voeding, en voeding enzymen, te vinden in alle voeding, plantaardig en dierlijk. Mensen hebben enzymen in het lichaam om het voedsel te verteren. Ze transformeren het voedsel in chemische structuren om door het cell membraam van onze cellen te worden opgenomen. Voedsel-enzymen worden boven 48° tot 60 °C vernietigd. Dus wanneer wij eten stomen, koken, bakken en/of, frituren is het lichaam genoodzaakt de eigen enzymen te gebruiken om het voedsel te verwerken. Het lichaam kan niet onbeperkt voeding absorberen en verteren zonder enzymen.

Wanneer de mens meer plantaardige voedsel enzymen tot zich zou nemen hebben de metabolische enzymen tijd om zich op andere plaatsen te concentreren. Als deze verteringsenzymen in de voeding namelijk geheel ontbreken, moet het lichaam zijn eigen reserves aanspreken. Dit continue ¨lenen¨ van belangrijke enzymen geeft een uitputting op de metabolische processen.

Digestieve leukocytose

Een bijzonder belangrijk aspect in dit geheel is het digestieve leukocytose proces: Een fenomeen dat opduikt wanneer men gekookt voedsel tot zich neemt. Er ontstaat een toename van het aantal witte bloedcellen wanneer het voedsel naar binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.

In The Institute of Clinical Chemistry in Lausanne, Zwitserland, ontdekte Paul Kouchakof in de jaren ´30 dat wanneer voedsel rauw wordt gegeten dit fenomeen niet voorkomt. Dit betekent dat wanneer men ¨rauw¨ eet het immuunsysteem optimaal functioneert omdat het zich niet met voedselverwerking bezig hoeft te houden.

Een enzymen tekort kan zich uiten in verteringsklachten, buikklachten, vermoeidheid, versnelde veroudering en stofwisselingsklachten, simpelweg omdat er niet genoeg enzymen zijn om het voedsel te verteren. Dit kan een uitleg zijn voor waarom veel mensen zich veel energieker voelen na een periode rauw. Tevens ervaren de meesten een afname van klachten zoals hoofdpijn, moeheid, zeurende rugpijn, verkoudheid en allergieën. Het lichaam heeft namelijk simpelweg tijd om zichzelf te herstellen.

Diabetes type 2

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat al na 30 dagen rauw kost, fruit (beperkt), gekiemde groente en peulvruchten, groentesappen en noten, een groot deel van de type 2-diabetespatienten kan genezen van dit ziektebeeld. Tevens zijn een aantal mensen genezen van type 1 diabetes.

In dit dieet is het van belang een grote hoeveelheid groene bladgroenten, zoals kale, broccoli en kool, te eten. Het is een geweldige bron van vitamines en mineralen. Daarnaast is zijn groene bladgroenten een goede bron van vezels en het laat de bloedsuikerspiegel met rust waardoor er een goede balans ontstaat in het lichaam. Groen plantaardig voedsel heeft een alkaliserend effect op het lichaam, en schept daardoor de voorwaarden voor een perfecte gezondheid.

Tarwegras, of wheatgrass, speelt voor veel Raw Fooders een belangrijke rol in dit geheel. Tarwegras bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 and K. Wanneer tarwegras wordt gekweekt op grond die zeer rijk is aan mineralen, dan assimileert tarwegras het hele spectrum aan 92 mineralen. Het gaat met name om de mineralen zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, nikkel en zwavel.
Chlorofyl is zonlicht-energie die door fotosynthese is omgezet en wordt opgeslagen in planten en groene bladgroenten. Diegene die tarwegras eet, door er langdurig op te kauwen, of het sap van deze plant drinkt verbetert de bloedvorming in het lichaam, zuivert de lever en verbetert het immuunsysteem. Twee andere bronnen die rijk zijn aan chlorofyl algen en alfalfa.

Zuivel

Bij een raw food diet wordt in principe geen zuivel gebruikt al hoewel sommigen ervoor kiezen rauwe melk en/of eieren te eten. Koemelk zou niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, aldus de raw fooders. Vooral in de westerse landen drinkt men veel melk maar het overgrote deel van de wereldbevolking is lactose intolerant. Het eiwit in melkproducten is namelijk moeilijk verteerbaar en vormt een risico voor de zogenaamde ‘Tight junctions’ van de darmen (lekkende darm syndroom door ontstekingen van de darmslijmvliezen). De melksuikers worden slecht of helemaal niet afgebroken, wat gisting tot gevolg kan hebben. Het enzym (lactase) dat melksuiker (lactose) afbreekt is bij volwassenen in veel gevallen niet meer aanwezig.

Een grootschalig voedingsonderzoek verricht in China door T. Colin Campbell PhD, heeft aangetoond dat het teveel aan calcium in de gewrichten en aders ervoor zorgt dat juist calcium wordt ontrokken aan de botten. Dit heeft ook te maken met de relatie tussen magnesium en vitamine D. Veel melk drinken kan leiden tot een verstoring van de opname van magnesium. Magnesium is een bijzonder belangrijk mineraal voor het lichaam dat helpt de botten sterk te maken en houden. Een teveel aan koemelk kan daarom zelfs de kans op botbreuken vergroten. In de landen waar de calcium consumptie het hoogste is komt osteoporose het vaakst voor.

Kanker

Tevens is een relatie gelegd tussen de melkconsumptie en bepaalde kankersoorten. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen voortgekomen uit het onderzoek dat ziektes als diabetes type I en ziektes als multiple sclerosis meer voorkomen in de landen waar veel melk gedronken wordt.
In Finland lopen twee studies sinds 1980 en 1990 waarbij de relatie tussen melkconsumptie en type I Diabetes wordt onderzocht. In Finland, waar de hoogste melkconsumptie plaatsvindt, is type I Diabetes 36 maal meer aanwezig dan in Japan. De proteïne in melk zou daarbij een grote rol spelen.

Vitamine B 12

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals vlees en zuivel. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vegetariërs worden regelmatig gewaarschuwd voor een tekort aan B12, en niet geheel onterecht aangezien het belangrijke vitamine is. In een Raw Food dieet wordt, in principe, geen vitamine B12 gebruikt. Na een langdurig tekort kunnen er problemen ontstaan. Het is daarom raadzaam een supplement te gebruiken.

Raw food is voor veel rawfooders meer een levenswijze dan een dieet. Het is meer een holistisch concept waarbij natuur en mens in harmonie met elkaar leven op deze kwetsbare planeet. Bovendien worden lichaam en geest als een geheel beschouwd waarbij het van essentieel belang is het lichaam goed te voeden en de geest te verrijken zodat beide in perfecte balans verkeren. Dierenleed en overconsumptie maken geen onderdeel uit van dit dieet. De manier van eten gaat vaak samen met meditatie, yoga en verdere spirituele ontwikkeling.
Veel raw fooders ervaren een groter gevoel van liefde en empathie en minder emotionele schommelingen. Bovendien ervaren ze een constant lichtere en kalmere staat van zijn.

Nadelen Raw Food dieet

Een aantal voedingsmiddelen is giftig wanneer ze rauw worden gegeten zoals: peulvruchten, aardappelen, kidneybonen en spruitjes. De voedingswaarde van een aantal andere voedselproducten kan zelfs verbeteren wanneer ze worden gekookt. Het zou dan gaan om wortels en tomaten. De meningen zijn hier overigens over verdeeld.

Een ander nadeel van dit dieet is dat het weinig gevarieerd is en redelijk anti-sociaal. Er zijn nauwelijks restaurants die deze levenswijze ondersteunen en als ze er al zijn is het lastig om een ´niet-rawffooder´ mee te vragen. Ook etentjes bij vrienden en familie zijn lastig tenzij u ervan houdt u zelf constant te verdedigen.

Op de lange termijn kan dit dieet overigens leiden tot tekorten in vitamines, ijzer en calcium wat kan leiden tot osteoporose (botontkalking), amenorroe (uitblijven van de menstruatie) en tanderosie. Het is correct dat alle vitaminen (behalve B12), mineralen, ijzer en calcium en voldoende vezels te vinden zijn in een raw food dieet, maar om een goede balans te vinden in het tot zich nemen van de verschillende voedingsmiddelen met hun verschillende voedingswaarden is een bijzonder gecompliceerde levenstaak en vereist een perfecte planning.

Het Raw Food dieet niet aan te raden als men enkel wilt afvallen. Het afvallen kan bijzonder snel gaan en het lichaam raakt snel giftige stoffen kwijt wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, diarree en misselijkheid. Als men lichaamsgewicht kwijt wil raken is het raadzaam dit op de lange termijn te plannen en langzaam aan meer verse groente en fruit toe te voegen aan het dagelijkse dieet.

Men moet bijzonder toegewijd zijn dit dieet te volgen; de smaken en geuren van gekookt voedsel kunnen zorgen voor een gevoel van euforie en het koken zelf is een zeer geliefde hobby van veel mensen. Het koken van een bijzondere maaltijd en deze delen met de mensen die u lief hebt is namelijk een groot goed.
Met dank aan Roxanne Klaassen.

Interview Roxane Catz en haar boek ‘Rox rauw’

Natuurdiëtiste Anke Gooskens heeft een interview met Roxanne Catz over haar boek ‘Rox Rauw’.

In gesprek met Roxane Catz

Waar haar pleidooi voor rawfood (‘rauw voedsel’ klinkt toch echt minder interessant) over gaat, vertelde ze, is dat bij veel mensen het lichaam te zuur is. Dit als gevolg van een verzurende voeding, teveel eten, slecht kauwen en stress. Het probleem van een verzuurd lichaam is, aldus Roxane, dat dit het ‘terrein’ vormt voor alle mogelijke ziekten en klachten.
Roxane bleek sinds het uitkomen van het boek vorig jaar weer wat ervaringen rijker en broedde op een ‘Roxane Rauw II’. Het wordt een vervolg op haar avonturen in raw food-land met een scala aan ervaringen, opstekers, ups en downs, does en don´ts. Het leuke van haar boek is dat ze zich breed oriënteert op het onderwerp en er interviews in opneemt van verschillende raw food pioniers en gezondheidsexperts.
Roxane vertelt dat ze steeds meer bevestigd wordt in haar eigen ervaring dat 100% rauw voor haar niet werkt. Bij een bepaalde constitutie kan rauw voedsel juíst verzurend werken. Ze wees me hierbij op een artikel in het tijdschrift Medisch Dossier over pH waarin wordt uitgelegd waarom sommige mensen voor reiniging juist baat hebben bij het gebruik van vlees en andere dierlijke producten.

Nadelen van raw food

Aan het gebruik van alleen rauwkost, vertelde Roxane, kunnen ook nadelen kleven. Wat zij veel heeft gezien onder de zogenaamde ‘rawfooders’ is dat deze manier van eten een nieuwe religie werd. Aanhangers maken het voedsel te belangrijk en krijgen de neiging de voorschriften dogmatisch te interpreteren.
(Ook de schrijfster Leslie Kenton komt na 20 jaar uitsluitend rauwe en vegetarische voeding terug op haar filosofie in haar nieuwste boek The Power House Diet. Hierin beschrijft ze haar ervaring dat veel raw-foodists zich spacey, onplezierig en arrogant gaan gedragen. Ze pleit hierin voor een dosis dierlijke proteïne om meer ‘op aarde’ te blijven.)

Verschillende stromingen

Binnen de raw food-aanhangers zijn er verschillende stromingen, ieder met een eigen specifieke kijk op voeding. Zo is er de Sadvic overgewaaid uit India. Aanhangers van deze levensstijl hebben de knoflook, ui en andere planten uit de allium-familie uit het menu verbannen, gebruiken geen dierlijke producten of stimulerende middelen en praktiseren onder andere yoga-oefeningen. Reiniging van lichaam en geest vormt de achterliggende motivatie voor deze manier van leven.
Anderen experimenteren op choclat-parties/gatherings waarbij na een periode van cleaning out (raw food gecombineerd met reinigingskuren zoals darmspoelingen), men door pure, rauwe chocolade tot extatische ervaringen komen. Rauw voedsel wordt zo een hulpmiddel om tot extase, het liefst tot verlichting te komen.
Het probleem wat Roxane ziet is dat deze vorm van leven niet geaard is. Mensen kunnen er erg zweverig van worden. Roxane stelt zich de vraag hoe ver je in deze vorm van reiniging moet gaan. Haar opinie en ervaring is dat je op deze manier ver afraakt van het aardse leven waar vuil een noodzakelijk onderdeel van uitmaakt.

Haar ervaring met ‘een andere staat van zijn’ deed ze op tijdens vastenweek in kuuroord De Schouw in Zeeland. In de loop van de reinigingsweek voelde ze zich geestelijk steeds helderder en in contact met een kosmisch bewustzijn. Hier maakte ze ook kennis met het fenomeen synchroniciteit, samenvallen van zogenaamde toevalligheden. Enerzijds vond ze dit functioneren op een ander trillingsniveau spannend anderzijds schrok het haar af. De verhoogde sensitiviteit en het gevoel te zweven paste niet bij haar als aardse vrouw met een grote gesteldheid op de input via de zintuigen.

Elke dag opnieuw de verleidingsstrijd

De strijd om niet de slaaf te zijn van haar zintuigen is er een die ze dagelijks voert, vertelde ze. Nu nog. Hoe lastig het is om hier niet aan toe te geven. En hoe ongezellig ze het soms kan vinden voornamelijk raw food te eten en al het andere af te zweren. Het gevolg is dat ze zich ondanks de wetenschap dat ze zich beter voelt bij raw food af en toe een uitglijer permitteert of doorslaat en zich tegoed doet aan een glas wijn, een kop dampende koffie verkeerd of een maaltijd met lamsbout uit de oven. Ze merkt steeds meer dat ze in de raw food niet dogmatisch wil zijn.

De extremen heeft ze nodig in haar leven: naast gezonde dingen ook de “ongezonde” dingen. Bij het idee door deze levensstijl een heilige non te worden voelt ze zich niet prettig.
Ze geeft aan hoe belangrijk het voor haar is om zich ontspannen te voelen en hoe het helemaal doorvoeren van raw food in haar leven spanningen creeert. Haar credo is nu: liever ontspannen bij wat minder gezond dan gespannen bij super-gezond eten.

Spanning en ontspanning

Eigenlijk, geeft ze uiteindelijk aan, begint de keuze voor voeding met ontspanning. Spanning en stress geven ook verzuring. Het belang van spiritueel voedsel zoals yoga en meditatie voor een uitgebalanceerde voedingskeuze is haar overduidelijk. Zonder ontspanning en aandacht voor jezelf is raw food een mooie ideologie, maar moeilijk om vol te houden blijkt hier.

De bron van verlangens Roxane, net terug van een vakantie aan de Mediterranee, is door de culinaire en alcoholische verleidingen aangekomen en is nu weer bezig stap voor stap de raw food principes ter hand te nemen. Zo komen we op het belang van het zoeken naar de bron achter onze verlangens, het gevecht met de zintuigen etc.. Zolang hier niet naar gekeken wordt werkt raw food als een dieet: je doet het een tijdje, het werpt resultaten af en dan val je weer in oude gewoonten.
Waarom? Omdat oude gewoonten en verlangens een uitdrukking zijn van dat wat er in de binnenwereld leeft en om aandacht vraagt.

Bestel ‘Rox Rauw !’ bij Bol.com

Natuurdiëtiste Anke Gooskens

Literatuur en links:

Bron: Voedingscentrum.

Roxane Catz, Rox Rauw! Nieuwe levenskracht door bewust te eten. Lifetime Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2005. ISBN 90 215 4200 5

Bestel ‘Rox Rauw !’ bij Bol.com

Natuurdiëtist Anke Gooskens te Haarlem

Hier kunt u meer lezen over rawfood

Overzicht
Naam artikel
Raw food
Beschrijving
Het dieet ‘Raw food’ is een trend in Hollywood. ‘Raw foodisten’ eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen