Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Natuur Diëtisten hebben de zware taak voedingsadviezen te verstrekken. Niet alleen vormt voeding een complex onderwerp, de darm die hierin centraal staat is nog complexer. Steeds meer gespecialiseerde Natuurdiëtisten beschouwen natuurlijke voeding als essentieel voor de gezondheid. Ze zijn van oorsprong niet berust met de taak een medische diagnose te stellen.

De moderne Natuurdiëtist

De moderne Natuurdiëtist volgt niet alleen de instructies van de arts op, maar levert een eigen bijdrage. Ze behoort vandaag de dag tot de groep gezondheidswerkers die zich verdiept in onderwerpen zoals de darmflora, candida-overgroei, allergieën en parasitaire belastingen. Aandoeningen die relatief onontgonnen terrein vormen, rijk zijn aan zowel tegenstrijdige informatie als inzichten die afwijken van algemeen geldende opinies. Het is daarom van belang dat ze betrouwbare diagnostische middelen tot hun beschikking hebben. Wenselijk is dat men een diagnose zo veel mogelijk op laboratoriumonderzoek baseert en niet alleen “energetische” meetmethoden toepast.

Darmklachten (IBS)

Een groot deel van de bevolking heeft ‘vage’ darmklachten, zoals winderigheid, een opgezette buik, plakkerige ontlasting, anale jeuk of misselijkheid. Al snel worden buikklachten als ‘spastische darm’ bestempeld en zal een diëtist mogelijk volkorenbrood en vezels voorschrijven. Uiteraard hebben sommige mensen inderdaad een spastische darm; d.w.z. een verlaagde pijndrempel, waardoor de peristaltiek van de darm als pijnlijk wordt ervaren. Vaker worden de klachten veroorzaakt door verkeerde voeding, besmetting met schadelijke organismen een onopgemerkte coeliakie of lactose-intolerantie. De diagnose IBS kan pas gesteld worden nadat er voldoende onderzoek heeft plaatsgevonden.

Darmflora analyse

Bij mensen met darmklachten is het aanbevolen om de samenstelling van de microflora van de darm te laten analyseren. De anderhalve kilo wegende darm vormt een belangrijk orgaan. Meer dan 99,9 % van de darmbacteriën is anaëroob en verdraagt dus geen zuurstof. De meeste anaërobe bacteriën verliezen hun vitaliteit door contact met de lucht en moeten daarom worden geanalyseerd met behulp van specifieke DNA-analyses. Naast een bacteriële analyse bepaalt men de zuurtegraad en verteringsparameters, zoals het vezel-, zetmeel- en vetgehalte. Ook wordt een kweek op gisten en schimmels op speciale media ingezet. In het laboratorium kan worden getest op gevoeligheid voor nystatine en plantaardige middelen, zoals pau d’arco. Aanvullende testen op ontstekingsfactoren, IgA en bloedspoortjes zijn onmisbaar.

Parasieten onderzoek

Bij een opgezette buik en wisselende stoelgang – eventueel gepaard met eczeem of vermoeidheid – moet men aan een parasitaire infectie denken. Niet alleen bij mensen die op reis last hebben gekregen of die op hun werk meer risico lopen door in aanraking te komen met ontlasting (verpleegsters, loodgieters, peuterspeelzaalpersoneel, etc.). Vaak wordt men besmet in de huiselijke omgeving of op school. Vooral bij kinderen met buikpijn moet er naast een uitvoerige darmflora-analyse óók altijd op parasieten (en glutenallergie) worden getest.
In een bevolkingsonderzoek is vastgesteld dat meer dan 25% van de mensen in Nederland eencellige darmparasieten bij zich draagt. Bij mensen die de huisarts bezochten voor andere aandoeningen werd zelfs bij 40% parasieten in de darm aangetroffen. Parasitaire belasting wordt nog te vaak over het hoofd gezien.

Vier soorten boosdoeners

Er zijn niet veel verschillende eencellige parasieten (protozoa) die darmklachten zullen veroorzaken – in feite hebben wij slechts met vier soorten te maken.

  • Dunne darmparasieten: de Giardia lamblia en de Cryptosporidia spp
  • Dikke darmparasieten: de Dientamoeba fragilis en de Blastocystic homonis

Dunne darmparasieten. Giardia lamblia en sporenvormers zoals Cryptosporidia spp. veroorzaken buikpijn en diarree. Bij kinderen kan daardoor een groeiachterstand, bloedarmoede of allergie ontstaan. Deze parasieten zijn te vinden in verse ontlasting of aan te tonen door immunologische testen.
Dikke darmparasieten. Dientamoeba fragilis en Blastocystic homonis, veroorzaken eerder brijige ontlasting dan diarree. De schadelijke Dientamoeba fragilis kan alleen in de ontlasting worden aangetroffen wanneer een fixatievloeistof wordt gebruikt, de zogenaamde ‘Triple Feces Test’ (TFT). Blastocystis hominis is een gistachtige parasiet die zeer vaak voorkomt en beschouwd wordt als relatief goedaardig. Toch veroorzaakt dit organisme bij 30% van de dragers klachten, voornamelijk een enorm opgezette buik, winderigheid en soms misselijkheid.

Geen glucose maar 7 andere essentiële suikers

Jaren geleden viel het mij op dat mensen met protozoa in de dikke darm vaak overgewicht hadden; zij vermagerden niet zoals men wel ziet bij aandoeningen van de dunne darm. Er is een duidelijke relatie tussen voeding en het milieu van de darm. Het westerse dieet bevat teveel zetmeel – suikerketens die voor 100% uit glucose bestaan. Overgewicht gaat bijna altijd gepaard met hoge insulinespiegels, ‘hyperinsulinaemie’.
Het overtollige buikvet bevorderen ontstekingsreacties via een stijging van tumor necrose factor-alfa TNF-alfa.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voedingsinterventie centraal staat in de genezing van de darm en het afremmen van schadelijke organismen. Gisten, schimmels en protozoa gebruiken het zetmeelrijke voedsel voor hun groei. Eliminatie van zetmeelrijke producten heeft een dan ook diepgaand effect op de gezondheid. Door zetmeel (o.a. brood, pasta, rijst, etc.), suiker en ook vruchtensappen te vervangen door groenten, eiwitten en gezonde vetzuren, ontstaat een gunstiger milieu in de darm. Ook treedt een daling van de insulinespiegels en ontstekingsfactoren en gewichtsverlies.

Het is niet afdoende om de glucosetoevoer te verminderen, glucose moet worden vervangen door de zeven andere essentiële suikers, waaronder mannose, glucosamine en fucose. Fucose is aanwezig in zeewier en medicinale paddenstoelen, zoals shiitake. Deze essentiële suikers hebben genezende eigenschappen, bevorderen de weerstand van de slijmvliezen, stimuleren het immuunsysteem en remmen de hechting van schadelijke cellen. Traditionele Japanse voeding – ‘s werelds beste dieet – is rijk aan deze elementen.

Wereldwijd wordt er tussen de middag warm gegeten; een lunch van vette vis en groenten is dan ook zoveel gezonder dan een broodmaaltijd. Groentevezels vormen korte keten vetzuren waarmee de dikke darm zich voedt. Omega-3 vetzuur remt ontstekingen. Door een verbeterd milieu van de darm zal een kuur tegen parasieten, gisten en schimmels beter aanslaan.

Interpretatie van de uitslagen

Interpretatie van de uitslagen van verschillende testen is niet eenvoudig, daarom is advies belangrijk bij een deskundig medisch adviseur bij een gecertificeerd laboratorium. Een voorbeeld daarvan is Saskia van As, die als medisch adviseur aanvragers bij het laboratorium MGlab op praktische wijze ondersteunt bij de interpretatie van diverse soorten ontlastingstesten.

Het laboratorium gebruikt, waar mogelijk, gecertificeerde testen en verstrekt informatie over de toegepaste technieken (kweken, immunologische testen en DNA- analyses). DarmklachtenVooral bij overgroei met schadelijke organismen, colitis ulcerosa of een parasitaire belasting is overleg van waarde. Het laboratorium organiseert bijeenkomsten op verschillende plaatsen in Nederland voor natuurdietisten en natuurartsen, aangezien het prettig is de aanvragers persoonlijk te ontmoeten.

 

 

Ontlastingsonderzoeken

 

 

Natuurdietisten en natuurartsen maken gebruik van diverse gecertificeerde laboratoria (waaronder Mglab).

Overzicht
Naam artikel
Ontlastingsonderzoeken
Beschrijving
Natuur Diëtisten hebben de zware taak voedingsadviezen te verstrekken. Niet alleen vormt voeding een complex onderwerp, de darm die hierin centraal staat is nog complexer. Steeds meer gespecialiseerde Natuurdiëtisten beschouwen natuurlijke voeding als essentieel voor de gezondheid.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever