skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Volgens de EFSA is de wekelijks maximale toegestane hoeveelheid 1 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid aluminium die Europeanen binnenkrijgen varieert enorm. Het onderzoek toont aan dat volwassenen tussen de 0,2 en 1,5 milligram per kilo per week binnenkrijgen. Bij kinderen is dit zelfs 0,7 tot 2,3 milligram.

Aluminium in de keuken

Het grootste gedeelte van aluminium krijgt u binnen via de voeding. Potten, pannen en aluminiumfolie kunnen een beetje aluminium afgeven. In sommige voedingsmiddelen komt aluminium van nature voor of is het toegevoegd. Het meeste aluminium komt binnen via graanproducten, groente (bv. champignons en spinazie) en dranken (bv. thee). Baby’s kunnen aluminium binnen krijgen via flesvoeding.

Te veel aluminium kan de zenuwen en vruchtbaarheid aantasten. Er is ook mogelijk een verband tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer.

(Nog) geen wetenschappelijk bewijs

Maar de EFSA benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen. “Het EFSA-onderzoek kan niet onderscheid maken tussen de verschillende bronnen”, aldus een woordvoerster van EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid). “De Commissie gaat samen met de EU-landen, deskundigen en sector bepalen welke stoffen de belangrijkste bron van aluminium in de voeding zijn.”

Commentaar NDN

Het gebruik van het metaal aluminium en zijn verbindingen is veelvuldig. Vanwege zijn lage dichtheid en zijn uitstekende geleidende eigenschappen (elektrisch en thermisch) is aluminium het op een na meest gebruikte metaal in de industrie. Het wordt vaak gebruikt in de automobiel- en vliegtuigindustrie, in de bouw, in verpakkingsindustrie (vooral voor levensmiddelen en dranken), in apparaten, machines en elektrische leidingen. Ook in de papier- en textielindustrie wordt aluminium verwerkt. Omdat aluminium ionen kan uitwisselen worden aluminiumhoudende silicaten in wasmiddelen als waterontharder ingezet.

In de geneeskunde worden aluminiumverbindingen in diverse medicatie ingezet. In deodorants zorgen aluminiumchloorhydraten voor een vernauwing van de poriën om zweetlucht tegen te gaan. In de tandtechniek wordt aluminium gebruikt, bijv. in keramische vullingen, of het dient als bestanddeel van legeringen van niet edele metalen als verharder. Vaak wordt aluminium aan titaniumverbindingen toegevoegd.

Aluminium in levensmiddelen

Aluminiumverbindingen worden in poedervormige substanties zoals bakpoeder, pekelzout en poedermelk voor koffie als antiklontermiddel ingezet, daardoor bevatten voedingsmiddelen als bijv. smeerkaas, groenten in het zuur (augurken, pickles) en gebak/koekjes vaak hoge aluminiumconcentraties. Ook aluminiumhoudende verpakkingen (blikjes of folie) geven het aan de hierin bewaarde voedingsmiddelen af, vooral als deze zurig zijn.

MetabolismeAluminium wordt via de longen en het maag-darmkanaal opgenomen en dan in het bloed voornamelijk aan transferrine gebonden. Die uitscheiding vindt bijna uitsluitend via de nieren plaats.

Effecten van aluminium

In het maag-darmkanaal remt aluminium de resorptie van calcium, ijzer, fosfaat, fluoride en cholesterol. Aluminium belemmert de mineralisatie van het bot door een interactie met de parathhormoon- en vitamine- D stofwisseling. Ook kan het calcium uit calciumfosfaat verdringen. Aluminium remt de binding van ijzer aan transferrine. Aluminium verlaagt de bewegelijkheid van maag en darmen doordat de door acetylcholine geïnduceerde spiercontracties geremd worden. Het gevolg is vaak obstipatie.

De haar-mineraalanalyse

Het aluminiumgehalte in het lichaam is o.a. op te sporen via haar-mineraalanalyses (HMA). Haar is een epitheliale vezel die aangemaakt wordt vanuit de haarwortel. In de groeifase produceert de haarwortel ca. 0,25 tot 0,4 mm haar per dag en hoort daarmee tot de weefsel met de hoogste stofwisselingsactiviteit van het hele lichaam. De matrixcellen worden via de door een bloedvatensysteem verzorgde haarpapil met alle noodzakelijke voedingsstoffen verzorgd. Ook met de lymfe en de vloeistoffen in de weefsels vindt een stofuitwisseling plaats.

Haren: afspiegeling van uw gezondheid

Zo raken alle essentiële elementen maar ook zware metalen in de haarcellen. De uiteindelijke concentratie van deze stoffen in de haarcellen reflecteert direct de verzorging dan wel belasting van de weefsel rondom de haarwortel.

Haar bestaat voor een groot gedeelte uit keratine, een proteïne, rijk aan het zwavelhoudende aminozuur cysteïne. Deze bezit een hoge affiniteit met positief geladen metaalionen, wat zorgt voor een sterke binding en ophoping van de mineraalstoffen in het haar. Deze ophoping is klaarblijkelijk voor sporenelementen en zware metalen bijzonder uitgesproken. Hun concentraties in het haar kunnen met een factor twee boven de concentraties in bloed of urine liggen. Haar is daarmee een soort “geheugen” van de stofwisseling.

De haar-mineraalanalyse levert hiermee een zeer compleet overzicht over de mineraal- en sporenelementhuishouding over een langer tijdsbestek tot ca. drie maanden.
De haar-mineraalanalyse is een zeer geschikte methode om metaalbelastingen en de gevolgen hiervan bloot te leggen. De oorzaken van deze belastingen kunnen veelvuldig zijn:

  • aan werk/beroep gerelateerde belastingsbronnen
  • milieubelasting in de nabije omgeving
  • tandvullingen, metaalinsluitingen na ongelukken, kunstgewrichten
  • verontreinigde voedingsmiddelen, drinkwater
  • vrije tijd activiteiten (bijv. schietsport)

Ziekten

Metaalbelasting staat vaak in samenhang met bepaalde ziektebeelden, zoals bijv. hyperactiviteit, concentratie- stoornissen, verhoogde vatbaarheid voor infecties (vooral bij kinderen) en neurologische aandoeningen. En ook aspecifieke symptomen zoals moeheid, niet op gang komen, onrust, misselijkheid, hoofdpijn, problemen met de spijsvertering en pijn in de botten kunnen veroorzaakt worden door belasting met zware metalen. Bij dit soort klachten is daarom een uitsluiting van zware metalen belasting aan te bevelen.

Ook voor de verzorging van het lichaam met essentiële mineraalstoffen en sporenelementen geeft de haar-mineraalanalyse uitsluitsel.
Deze analyse bepaalt intracellulaire elementconcentraties. Men meet dus alleen die elementen, die daadwerkelijk in de cellen terechtkomen. De haar-mineraalanalyse is daarom bijzonder geschikt als:
– preventief onderzoek
– controle van de voeding
– bewaking van de elementhuishouding in tijden van hogere behoefte (zwangerschap, periode van borstvoeding, groei)
– ter controle van de mineraalstof- en sporenelementconcentraties bij verhoogde behoefte (stofwisselingsstoornissen)
– ter documentatie van een verhoogde uitscheiding van elementen als gevolg van aandoeningen van het maag-darmkanaal en de nieren.

Een haaranalyse kunt u laten bepalen bij:

Literatuur en links:

Referentie:

Alkmaars Dagblad 15-7-2008.

Mineraalstoffen en sporenelementen; Ralf Abels.

Chatt; S.A. Katz: Hair Analysis. Applications in the biomedical and environmental sciences, VCH Verlagsgesellschaft

Michael Grenzebach: Medizinische Haar-Analyse, Diagnose von Mineralienmangel, Verlag Ehrenwirth

Jürgen K. Juchheim: Haaranalyse, Mineralstoffe und Ernährung, ein Leitfaden für die ärztl. Praxis, Haug Verlag

Harald Kijewski: Die forensische Bedeutung der Mineralstoffgehalte in menschlichen Kopfhaaren, Verlag Schmidt-Römhild, Lübeck

C. Kraus; M. Chutch: Haaranalyse in der Medizin und Umwelt, Gustav Fischer Verlag, Stuttgart

Overzicht
Naam artikel
Haaranalyse en zware metalen
Beschrijving
Volgens de EFSA is de wekelijks maximale toegestane hoeveelheid 1 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid aluminium die Europeanen binnenkrijgen varieert enorm. Het onderzoek toont aan dat volwassenen tussen de 0,2 en 1,5 milligram per kilo per week binnenkrijgen.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever