skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Is ADHD een allergisch probleem?

Gerichte dieetaanpassing bij ADHD kan zorgen voor symptoomvermindering, waardoor minder of geen medicatie nodig is. Dit is de conclusie van een onderzoek die door Drs. Lidy Pelsser werd uitgevoerd.

Onlangs is in Nederland een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek afgerond van voeding op het gedrag van kinderen met ADHD. De onderzoeksresultaten werden door Lidy Pelsser op het Orthica congres van 21 september 2006 voor 400 complementair werkende artsen en therapeuten waaronder natuurdiëtisten gepresenteerd.

Een grote verbetering

Bij 70 % van de deelnemende kinderen werd na de dieetinterventie een gedragsverbetering van 75% geconstateerd, zowel thuis als op school. Geen van deze kinderen voldeed na het dieet nog aan de criteria voor ADHD. De invloed van voeding op ADHD kan zeer groot zijn volgens Lidy Pelsser. Om te onderzoeken of voeding een trigger is van ADHD is een strikte diagnose procedure, gecombineerd met een individuele eliminatiedieet, noodzakelijk. Dieetadviezen op basis van bloedonderzoek, energiemetingen of andere diagnostisch onderzoek voldoen tot op heden helaas niet, omdat het ondoenlijk is om de invloed van alle voedingsmiddelen te testen.
In januari start een nieuw onderzoek naar voeding en ADHD, de AVI (INCA) studie, waarbij ook bloedonderzoek zal worden uitgevoerd naar IgE en IgG, zodat nagegaan kan worden in hoeverre bloedonderzoek een bijdrage kan leveren aan het vervolgtraject.

De ‘visolie-droom’

Naast de interessante onderzoeksresultaten had Lidy Pelsser nog een boeiend toetje voor de toehoorders. Zij hielp de therapeuten op het congres aan de hand van literatuurstudies uit de ‘visolie droom’. Visolie is een wondermiddel, tenminste als we de reclameslogans mogen geloven. Pelssers conclusie: “Het belang van de omega 3-6 ratio samen met een dieetinterventie is effectiever dan visolie suppletie!”. Sterker nog zij raadt visolie suppletie af en pleit voor ‘ouderwets olie en vetgebruik’. Dus olijfolie, lijnolie, walnotenolie, roomboter variëren is beter dan een overmaat aan vis omega 3 vetzuren suppletie.

NDN commentaar

Wij zijn zeer verheugd met de onderzoeksresultaten van Lidy Pelsser. Daarmee hopen we dat de relatie tussen voeding en gedrag serieuzer opgepakt gaat worden in het reguliere circuit dan nu het geval is. Hopelijk kan dit gaan leiden tot minder medicatievoorschriften en meer voedingsadviezen. Lidy Pelsser zag overigens in haar onderzoeken ook dat andere klachten zoals astma, buikklachten en eczeem verbeterde door de voedingsinterventies.

De NDN is niet verbaasd over de uitkomsten van haar onderzoeken. Een aantal Natuurdiëtisten die al ruim 20 jaar natuurvoeding adviseren zien resultaat bij huidklachten, astma, gedrag en bij vele andere klachten zoals reumatische klachten, ziekte van Crohn, hoofdpijn, etc. Deze ‘alternatieve’ adviezen zullen waarschijnlijk door de huidige onderzoeken snel omgezet worden tot ‘reguliere adviezen’. Zoals de muesli vroeger een geitenwollensokken ontbijt genoemd werd, zo is het nu een populair modern en gezonde voeding. De additieven vrije (zonder kleur-, smaakstoffen ed.) adviezen maar ook de individuele op maat gemaakte adviezen door rekening te houden met iemands constitutionele overgevoeligheid van bepaalde voedingsmiddelen zullen dan eindelijk een minder alternatief tintje krijgen. Is ADHD een allergisch probleem?

Mogelijk gaat dit ook gebeuren met de discussie of IgG voedingstesten nu wel of niet zinnig zijn voor het achterhalen van voedingsovergevoeligheid. Veel allergologen en immunologen zijn de mening toegedaan dat deze testen niet betrouwbaar zijn. Sommige onder hen vinden ze zelfs onzinnig. In Duitsland worden deze testen momenteel zeer veel ingezet om meer en sneller zicht te krijgen met betrekking tot reacties op voedselallergenen. Ook in Nederland zijn er steeds meer artsen en natuurdiëtisten die werken met de IgG (1,2,3,4) testen. We geven een samenvatting van een boeiend artikel van Dr. van Montfort dat is verschenen in het TIG tijdschrift 2006.

Dr. van Montfort: voeding als basistherapie

Veel van de chronische ziekten zijn te begrijpen op basis van een verstoorde immuunrespons: het lichaam reageert – op bepaalde voedingsstoffen- op een manier die het functioneren van het lichaam zelf verstoort. Soms worden voedingsstoffen niet herkend. In de darmwand – die voor het lichaam tot de buitenwereld behoort- kan dit leiden tot ontstekingen en wordt de darmwand ‘lek’ voor vreemde stoffen. Daardoor komen deze vreemde stoffen het lichaam binnen dat daar via een immuunrespons op zal reageren.

Dit is een mogelijke basis van chronische ziekte. Normaal gesproken liggen de darmcellen tegen elkaar, verbonden door ‘tight-junctions’. Hierdoor ontstaat een hecht membraan. Indien deze tight-junctions verslappen, als gevolg van dysbiose, infectie, overgevoeligheid, etc., ontstaat er een vernietiging van de darmcellen en daardoor een permeabiliteitsstijging (Red.: permeabiliteit = doordringbaarheid).

Heftige reacties op ‘verkeerde voeding’

De ‘verkeerde’ voeding kan leiden tot een darmwandaantasting, met een cellulaire immuunrespons. Door de activering van celmoleculen ontstaan onder andere Tumor necroes Factor-α (TNF-α), vrije radicalen, proteasen, leukotrienen, prostaglandines en cytokinen. In het geheel van deze biochemische reacties speelt de archidonzuurcascade een belangrijke rol. Onder invloed van de immuuncomplex ontstaat arachidonzuur uit het plasmamembraan door de membraanphosphalipiden. Uit het arachidonzuur ontstaan leukotrienen type 4, prostaglandines type 2 en tromboxaan type 2. Leukotrienen zijn 1000 x sterker dan histamine. Ze veroorzaken mucussecretie, verhoogde vasculaire doorlaatbaarheid en zijn immuun-onderdrukken. Prostaglandines zijn 30 x sterker dan histamine. Ze veroorzaken bronchospasmen en vasodilatatie.

Zowel de leukotrienen als prostaglandines zijn pro-inflammatoire stoffen en spelen op deze wijze een grote rol in het ontstaan van veel ziektebeelden.
Daarnaast veroorzaakt PG-E2 een verhoging van TNF-α waardoor een insuline resistentie ontstaat, die opnieuw de archidonzuurcascade activeert. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Hoewel we deze cascade op verschillende punten kunnen blokkeren door een groot aantal phytotherapeutische en orthomoleculaire preparaten, is het beter om het ontstaan aan de bron aan te pakken. namelijk door het voorkomen van het ontstaan van immuuncomplexen en hyperinsulinisme. De basis van deze aanpak is een eliminatiedieet waardoor het ontstaan van de immuuncomplexen voorkomen wordt.

Elk voedingsmiddel is potentieel een antigeen waarbij de reactie zeer individueel is. De meest voorkomende antigenen bij kinderen onder de twee jaar zijn koemelk, eigeel en pinda’s. Ook als dit in het begin van het leven nog niet het geval kan op latere leeftijd een overgevoeligheid voor melk ontstaan, aangezien het contact met melk meestal dagelijks voorkomt omdat het in zeer veel levensmiddelen wordt gebruikt.
Vanaf het vierde levensjaar ontstaan er steeds meer overgevoeligheden voor plantaardige antigenen zoals noten, fruit en groenten.

Een groot scala aan klachten en ongemak

De impact van de effecten van voedselovergevoeligheid zijn enorm. Door het ontstaan van o.a. TNF-α doch ook diverse interferonen en interleukines, zijn er een groot aantal klinische manifestaties van voedselovergevoeligheid. Primair speelt zich het geheel af in het spijsverteringsstelsel, frequent braken, krampen, pyrosis, misselijkheid, obstipatie, diarree, morbus Crohn, migraine, overgewicht, reuma, fibromyalgie, huidziekten, slijmvliesontstekingen (KNO), depressies, concentratieproblemen, vermoeidheid, etc. Deze uitgebreide lijst laat zien dat het eliminatiedieet op basis van de voedselanalyse als basis dient van het therapeutisch handelen.

Diverse testmethoden

Om voedselovergevoeligheid op te sporen zijn diverse testmethoden ontwikkeld. Bij een goede meetmethode is het mogelijk om de verstorende factoren in de voeding te detecteren en te elimineren. De aantasting van de darmwand, de immuunrespons en het ontstaan van de chronische ziekte kunnen daarmee worden voorkomen.

De meest stabiele en uitgebreide test is de totale IgG-Elisa screening. Hiervoor is een instrument beschikbaar, de ImuPro compleet(deze test op 270 antigenen), dat een complete Elisa Screening doet. Daarbij worden alle typen IgG gemeten. Het apparaat heeft een CE-validering, wat betekent dat stabiliteit van de resultaten gegarandeerd is.
In het laboratorium wordt de aangetoonde IgG-activiteit als reactie index aangegeven in graad 1 t/m 4. Hierbij is graad 1 en 2 van zwak tot matig te beoordelen. Graad 3 en 4 als sterk tot zeer sterke immuunreactie.

Eliminatie en rotatie

Zodra een goede diagnose gesteld is, ligt de therapie voor de hand: vermijden van de stoffen waar het lichaam niet goed op kan reageren. Afhankelijk van de aangetoonde onverdraaglijkheid wordt een eliminatiedieet gekoppeld aan een afwisselend rijk voedingspatroon (het ‘rotatieprincipe’). Deze basisbehandeling heeft een therapeutische efficiëntie van minstens 40%, zoals in 2001 aangetoond is bij 1761 proefpersonen die aan chronische ziekten leden.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Is ADHD een allergisch probleem?ImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Is ADHD een allergisch probleem?ImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Is ADHD een allergisch probleem?ImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Is ADHD een allergisch probleem?

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Is ADHD een allergisch probleem?

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Literatuur en links:

Referenties:
Pelsser,L.M.J.(2005). ADHD, een psychiatrisch en allergologisch probleem. Kind en Adolescent Praktijk, 4:180-182.
Pelsser, L.M.J., Buitelaar, J.K. (2002). Gunstige invloed van een standaardeliminatiedieet op het gedrag van jonge kinderen met aandachtstekort-hyperactiviteitsstornis(ADHD): een verkennend onderzoek. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 146:2543-2547.
Meer over diagnostische onderzoeken vindt u bij www.prohealth.nl
Ieder jaar geeft de TIG (Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde) haar jaareditie uit. Het ‘Jaarboek Integrale Geneeskunde 2005-2006 over voeding, licht, leven en gezondheid’ .