skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De invloed van voeding op pijn

De een is gevoelig voor chocolade, de ander krijgt buikpijn van kaas en een derde barstende hoofdpijn van rode wijn. Waarom reageren sommige mensen op voeding en andere niet? Is er een verband tussen voeding en pijn? Kan het mijden van bepaalde voedingsstoffen aan sommige klachten verhelpen?

Boosdoeners: biogene aminen

Bij zogenaamde pseudo-allergie word je ‘ziek’ van bepaalde voedingsmiddelen. Men neemt geen antistoffen waar in het bloed, wat wel het geval is bij een primaire allergie. Mestcellen spelen hierbij een belangrijke rol. Dat zijn witte bloedcellen, die aanwezig zijn in de meeste organen maar vooral in de huid, luchtwegen en het maag-darm stelsel. Mestcellen bevatten stoffen ‘korrels’ die na vrijlating uit de cel aanleiding geven tot allergische klachten, zoals galbulten, niezen, kortademigheid enz.

Eén van deze stoffen is histamine, een biogeen amine. Normaal gesproken regelen de darm en de lever dat er niet te veel biogene aminen in de bloedbaan komen. Hiervoor zijn bepaalde enzymensystemen verantwoordelijk. Als deze barrière niet goed functioneert, ontstaat er een te veel aan biogene aminen en dat geeft lichamelijke reacties.

Biogene aminen zijn stoffen die gemaakt worden uit aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. De bekendste is histamine, dat het lichaam zelf maakt en een belangrijke rol speelt bij allergische reacties. Ze komen van nature voor in producten, waarin eiwitafbraak plaatsvond. Vis en vis uit blik zijn hiervan bekende voorbeelden. Sommige mensen hebben een overgevoeligheid voor biogene amines in voedsel. Dat uit zich in op allergie lijkende reacties.

Belangrijke biogene amines in voedsel zijn histamine, tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine en spermidine. Deze zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling.
Bij overgevoeligheid voor biogene aminen functioneert het afbraaksysteem in de darmen onvoldoende, waardoor klachten ontstaan.

Bovendien zijn er bepaalde voedingsmiddelen die histamine vrijmaken, de zogenaamde histamine-vrijmakers of ‘triggers’. Deze roepen op die manier lichamelijke reacties op of versterken ze. Zulke producten zijn bijvoorbeeld aardbeien, schaaldieren, tomaat, alcoholische dranken en additieven. Andere voedingsmiddelen bevatten door hun productieproces een grote hoeveelheid histamine zoals gegiste kazen, tamarisaus en zuurkool. Naast deze pseudo-allergieën kampen sommige personen nog met een lactose-, fructose- of nikkelovergevoeligheid. Ook kunnen mogelijke kruisreacties met pollen van bomen, grassen en onkruid een rol spelen.

Pseudoallergie als welvaartsaandoening

Pseudo-allergieën komen vaak voor bij klachten die men ook wel ‘welvaartsaandoeningen’ noemt. Te denken valt aan: ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Dysorder), huidziekten, spastisch colon, migraine, spierpijnen, PMS (premenstrueel syndroom), slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en depressies. Ook mensen met bloedsuikerschommelingen ondervinden beterschap door deze pseudo-allergenen te achterhalen. Waarschijnlijk kwamen deze aandoeningen vroeger in mindere mate voor.

Daarvoor zijn diverse redenen. Om te beginnen de hedendaagse eetcultuur. Door slecht kauwen en haastig eten, dat tot onverteerd voedsel leidt, ontstaat er een darmfermentatie. Vanwege die gisting vormen zich alcoholen die op hun beurt de enzymensystemen in de darm -nodig voor de omzettingen van biogene aminen (zoals histamine)- kunnen blokkeren. Ontstekingen liggen dan op de loer.

Een tweede element is dat men geen tijd meer neemt om eten klaar te maken. De ouderwetse broodtrommels hebben plaats gemaakt voor snelle kant en klaar happen. Dagelijks verpakte koeken met hoge transvetgehalte (slechte vetten) en drinkyoghurtjes bomvol suiker en kleurstoffen belasten de lever. Juist dat  orgaan dat de histamine moet neutraliseren. Een pleidooi voor echt voedsel zoals die van onze grootouders zal pseudo allergie doen verminderen.

Ontwenningsverschijnselen

Gedurende de eerste weken van het eliminatie dieet kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, vergelijkbaar met de klachten die optreden bij het staken van koffie, tabak- of alcoholgebruik. Meestal verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen na enkele weken, terwijl de klachten die met voedselovergevoeligheid te maken hebben, verminderen of volledig verdwijnen. Onder invloed van een dergelijk voedingsschema kunnen de reacties op voedselallergenen in de loop der tijd afnemen.

Na 4 weken ‘triggerarm eliminatie dieet’ kan geprobeerd worden de voedingsmiddelen die reacties gaven één voor één weer in zéér kleine hoeveelheden te introduceren. Zo kan systematisch worden uitgezocht welke voedingsmiddelen nog reacties geven en klachten veroorzaken.

Mensen die gevoelig zijn voor voeding kunnen ook gevoelig zijn voor andere invloeden. Zij reageren meestal ook op plotselinge temperatuurveranderingen, chemische stoffen of medicatie.
Sommige medicijnen, maar ook alcoholgebruik blokkeren de enzymen die histamine kunnen afbreken. Denk bij medicijnen aan: Acetylcystein, Ambroxol, Aminophyllin, Amitriptylin, Chloroquin, Clavulansäure, Droperidol, Isoniazid, Metamizol, Metoclopramid, Propafenon, Verapamil

Ook stress maakt histamine vrij. Bij stresssituaties gaat het histamineniveau omhoog. Daardoor ervaren sommige personen minder klachten als ze met vakantie gaan. Hormonale veranderingen spelen ook een rol. Rond de menstruatieperiode is de histamineafbraak bij sommige vrouwen lager. In deze situaties kan het achterhalen van de voedingstriggers een hulp zijn om de premenstruele klachten te verminderen. Volgens professor Wim Stevens, diensthoofd van de Afdeling Immunologie Reumatologie en Allergologie van het UZ Antwerpen heeft iedereen een emmer met meerdere oorzaken die histamine vrijmaken. “Vanaf het moment dat die emmer overloopt, ontstaan er klachten”.

Commentaar NDN

Britse wetenschappers hebben 21 kinderen “genezen” van hun pinda-allergie. De onderzoekers denken dat een definitieve genezing voor pinda-allergie binnen 3 jaar realiteit kan zijn. De onderzoekers zijn zo overtuigd van hun behandelmethode dat ze een 1 miljoen pond kostend klinisch onderzoek gaan opzetten onder meer dan 100 kinderen. De kinderen krijgen piepkleine doses pindameel toegediend om resistentie tegen het eten op te bouwen.

Deze methode is ontwikkeld in het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, waar het is getest bij 23 kinderen tussen de 7 en 17 jaar. Op 2 na zijn ze allemaal genezen. Aan het begin van de behandeling kregen ze 1/400 van een pinda in yoghurt. Dit is een hoeveelheid die bij lange na nog geen allergische reactie kan opwekken. Elke dag werd de dosis verhoogd tot de kinderen zonder problemen een hoeveelheid konden verdragen die gelijk staat aan 5 pinda’s. Enkele kinderen waren zelfs in staat 12 pinda’s te eten. Sommige kinderen hebben nog wel last van lichte verschijnselen zoals jeuk, huiduitslag en buikpijn. Die verschijnselen kunnen behandeld worden met medicijnen.

Het vervolgonderzoek moet definitief uitsluitsel geven of de behandelmethode werkt en veilig is. De wetenschappers denken dat dezelfde therapie ook gebruikt kan worden bij andere allergieën voor bijvoorbeeld melk en eieren (3).

Pseudo allergie moeilijk meetbaarVoor de pinda allergie dus mogelijk goed nieuws. We wachten de resultaten in de praktijk af. Voor de biogene aminen zal dit een nog moeilijker klus worden voor wetenschappers. De meeste artsen willen een ‘diagnose’ stellen aan de hand van bloedwaarden en bij pseudo-allergie is dit (nog) niet mogelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormen de pseudo-allergieën samen met depressies de toekomstige gezondheidsproblemen. Volgens de NDN is deze problematiek al geruime tijd aanwezig. De herkenning is al moeilijk en met de erkenning gaat het ook moeizaam.

Voor veel patiënten is het een eenzame en moeizame strijd. Soms zijn de triggers vrij eenvoudig te detecteren en geeft snel resultaat, maar vaak is het een Sherlock Holmes-zoektocht. Natuurdiëtisten kunnen u helpen de pseudo-allergieën in kaart te brengen. Dit is wel een zoektocht; een moeilijke klus met een lange adem waarbij veel geduld komt kijken.  Voor beiden, als een team: dus een beetje zoals Sherlock Holmes en Watson.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

1.Cambridge University Hospital 29 februari 2009
2.Interview met Christine Tobback uit het blad Prikkel december 2007 door Carina Rooselaers
3.Website; www.nieuwsvoordietisten.nl

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

De invloed van voeding op pijnImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

De invloed van voeding op pijnImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

De invloed van voeding op pijnImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

De invloed van voeding op pijn

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

De invloed van voeding op pijn

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen