skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Goede voeding verlaagt risico op agressieve vorm prostaatkanker

Dit blijkt uit publicatie van een onderzoek in de Journal Nutrition and Cancer. (1)

Een onderzoeksteam van het Jonsson Comprehensive Cancer Centre aan de Universiteit van Californië (UCLA) onderzocht de effecten van het naleven van de WCRF-aanbevelingen op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker bij mannen die recent de diagnose prostaatkanker hebben gehad.

Teamleidster van het onderzoek is professor Lenore Arab: “Het onderzoeksteam legde zeven van de tien aanbevelingen van het WCRF voor aan meer dan 2.200 mannen met prostaatkanker in de leeftijd van veertig tot zeventig jaar. De resultaten wijzen uit dat het risico op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker bij de mannen die minder dan vier WCRF-aanbevelingen naleven, 38% hoger is dan bij mannen die vier of meer aanbevelingen opvolgen.”

Rood vlees heeft negatieve invloed

Het onderzoeksteam ontdekte dat met name het eten van veel rood vlees en zeer calorierijke voeding invloed hebben op de ontwikkeling van agressieve tumoren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beveelt dan ook aan om per week niet meer dan 500 gram rood vlees te eten (bereid gewicht) en te streven naar een voedingspatroon met producten die gemiddeld minder dan 125 kcal per 100 gram leveren.

Verder wijzen de resultaten uit dat het naleven van elke aanbeveling op zich het risico op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker met 13% verlaagt.

Professor Arab concludeert: “Positief is dat het onderzoek laat zien dat mannen met prostaatkanker zelf iets kunnen doen om hun ziekteverloop te beïnvloeden door gezonde keuzes te maken in voeding en leefstijl.”

WCRF-aanbevelingen

De WCRF-aanbevelingen die in het onderzoek zijn meegenomen:
1. Zorg voor een gezond, laag gewicht en een slanke taille, maar vermijd ondergewicht.
2. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten.
3. Eet minder calorierijk voedsel en drink zo min mogelijk suikerrijke dranken.
4. Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk.
5. Eet minder rood vlees (rund- en varkensvlees) en liever geen bewerkt vlees (ham, spek of salami).
6. Drink bij voorkeur geen alcohol of beperk alcohol tot 1 glas per dag (voor vrouwen) en 2 glazen voor mannen.
7. Eet minder zout of gezouten voedsel.

Bron WCRF

Commentaar NDN

Aanvulling met de actieve bestanddelen van groene thee kan, zowel ter preventie als ter behandeling van prostaatkanker, een mogelijke rol van betekenis spelen (6). Groene thee-extract kan een significante dalingen van de concentraties hepatocyt groeifactor (HGF), vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) geven. Er werden daarbij geen toxische effecten vastgesteld. Toch worden wel bijwerkingen gezien bij hoge dosis zoals slapeloosheid (en andere klachten die ook gezien worden bij cafeïne).

Volgens het Ortho Institute (het eerste Orthomoleculaire kenniscentrum van Nederland) beschermt visolie tegen prostaatkanker. Het eten van gerookte of gezouten vis verhoogt de kans op prostaatkanker, terwijl de inname van visolie hiertegen beschermt.

Er namen 2268 mannen in de leeftijd van 67 tot 96 jaar deel aan de studie. In de periode van 2002 tot 2006 werd informatie verzameld over hun voedingsgewoonten op jonge leeftijd (14 tot 19 jaar), middelbare leeftijd (40 tot 50 jaar) en op hun huidige leeftijd. De mannen werden gevolgd tot het jaar 2009.

Van de deelnemers werd bij 347 mannen de diagnose prostaatkanker gesteld. Bij 63 mannen betrof het een gevorderd stadium. Mannen die minimaal één keer per week gerookte of gezouten vis aten op jonge of oudere leeftijd hadden met tweemaal significant meer kans op prostaatkanker in een gevorderd stadium in vergelijking met mannen die deze vis niet wekelijks aten.

Mannen die op latere leeftijd minimaal één keer per week visolie innamen hadden met 57% significant minder kans. Het op jongere leeftijd innemen van visolie had geen beschermend effect.
De resultaten van de studie(5) laten een relatie zien tussen de visinname en het risico van prostaatkanker.

Literatuur en links:

1.Eating Right, Exercise May Help Prostate Cancer Patients (juli 2013), UCLA, Jonsson Cancer Centre, http://www.cancer.ucla.edu

2.Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective (2007), World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Washington

3.Bastide, N.M., et al. (2011), Heme iron from meat and risk of colorectal cancer: a meta-analysis and a review of the mechanisms involved. Cancer Prev Res (Phila), 4, 177-84

4.Gilsing, AM, Franssen, F. de Kok, T.M., Goldbohm, R.A., Schouten, L.J., de Bruine, A.P., van Engeland, M., van den Brandt, P.A., de Goeij, A.F., Weijenberg, M.P., Dietary heme iron and the risk of colorectal cancer with specific mutations in KRAS and APC, Carcinogenesis, 27 augustus 2013.

5.Torfadottir JE, Valdimarsdottir UA, [..], Steingrimsdottir L. Consumption of fish products across the lifespan and prostate cancer risk. PLoS One 2013; 8(4):e59799

6.McLarty J, Bigelow RL, [..], Cardelli JA. Tea polyphenols decrease serum levels of prostate-specific antigen, hepatocyte growth factor, and vascular endothelial growth factor in prostate cancer patients and inhibit production of hepatocyte growth factor and vascular endothelial growth factor in vitro. Cancer Prev Res (Phila Pa) 2009; 2(7):673-82

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen