skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

Bij wheezing is er sprake van een piepende ademhaling bij het uitademen. Het is een vervelende klacht die zowel bij kinderen als volwassenen kan voorkomen. Baby’s die kampen met herhaald wheezen hebben op latere leeftijd een groter risico op het ontwikkelen van andere ademhalingsproblemen, zoals astma en recidiverende luchtweginfecties.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren, dat de gezondheidsconditie van de moeder tijdens de zwangerschap van invloed is op het risico op wheezing bij haar kind. Factoren die tijdens de zwangerschap het risico bij het kind kunnen verhogen zijn het gebruik van antibiotica tijdens het derde trimester, (voorgeschiedenis van) roken, astma en paracetamolgebruik. Een goede vitamine D-status en gebruik van omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap hebben waarschijnlijk een beschermende werking tegen het optreden van luchtwegklachten bij kinderen. Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

Antibioticagebruik tijdens zwangerschap

Dr . Maja Popovic en collega’s verzamelden in de NINFEA birth chort study de gegevens van meer dan 3500 vrouwen en hun kinderen en volgden deze vanaf de zwangerschap tot aan de leeftijd van 18 maanden bij de kinderen.

Ze publiceerden in 2015 hun onderzoeksgegevens in het European Respiratory Journal. Via statische analyse werden alle mogelijke oorzaken van wheezing in kaart gebracht en afgewogen, waaronder leeftijd en opleidingsniveau van de moeder, luchtweg- en andere infecties, paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap, voorgeschiedenis van roken en astma. Vooral het gebruik van antibiotica tijdens het derde trimester en het doormaken van luchtweginfecties en urigenitale infecties bleek het risico op wheezing bij het kind te verhogen. Dit gold ook voor deze infecties wanneer er geen antibiotica door de moeder werd gebruikt.

Darmmmicrobioom

Dr Maja Popovic en collega’s vermoeden, dat antibioticagebruik in dit stadium van de zwangerschap de darmflora en vaginale flora verandert bij de moeder. Dit gewijzigde microbioom wordt doorgegeven aan haar kind bij de geboorte. Het kan leiden tot een abnormale kolonisatie met microbiota van de luchtwegen en darmen bij het kind. De veranderde samenstelling van het microbioom kan de tolerantie van het afweersysteem aan de slijmvliezen bij het kind verstoren en leiden tot de ontwikkeling van T-helpercel type 2 geassocieerde ziekten, zoals astma.

De onderzoekers stellen dat meer onderzoek nodig is. Daarnaast pleiten ze voor maatregelen om niet strikt noodzakelijk antibioticagebruik gedurende de zwangerschap te beperken (1).

Omega-3 vetzuren: minder kans op astma

Het suppleren van omega-3 vetzuren uit visolie tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de kans op het krijgen van astma bij het kind. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) en de Universiteit van Waterloo in Canada. Het onderzoek is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in 2016.Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 695 Deense vrouwen op het moment van 24 weken zwangerschap en één week na de bevalling. Vervolgens werd de gezondheidsstatus van het kind gedurende vijf jaar gevolgd, dat is de leeftijdsperiode waarin de symptomen van astma klinisch kunnen worden vastgesteld.

Bij vrouwen die 2,4 gram lange keten omega-3-supplementen kregen toegediend tijdens het derde trimester van de zwangerschap, werd het risico op astma bij het kind met 31 procent verlaagd. Bij vrouwen met lage waardes van EPA en DHA voor de start van het onderzoek werd het risico op astma bij het kind door de suppletie zelfs verminderd met 54 procent.

Professor Hans Bisgaard en zijn collega’s van COPSAC aan het Copenhagen Universiteitsziekenhuis vermoeden, dat er een verband bestaat tussen anti-inflammatoire eigenschappen van lange keten omega-3 vetzuren en het ontwikkelen van astma (2)

Vitamine D tijdens zwangerschap geeft minder kans op astma

Volgens gezondheidseconomen van de Universiteit van Kansas reduceert blootstelling aan vitamine D tijdens de zwangerschap de kans op de ontwikkeling van astma bij het kind. Door simpelweg elke dag tien minuten in de zon te zijn, kan een vrouw de kans op astma voor haar kind verkleinen, aldus de gezondheidseconomen.

Uitgangspunt voor dit onderzoek uit 2016 op het gebied van gezondheidseconomie was een andere studie waarin onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts (2016, Litonjua) de relatie tussen niveaus van vitamine D bij zwangeren en astma bij hun kinderen hadden onderzocht. Daaruit bleek, dat astma bij kinderen op een leeftijd van drie jaar minder vaak (6,1 %) voorkwam bij vrouwen die tijdens het tweede trimester dagelijks 4400 IU hadden gesuppleerd dan bij de groep die 400 IU had gebruikt. Dit was echter geen significant verschil.

In deze studie van een team van economen werd geëvalueerd waar en wanneer patiënten met astma waren geboren door gegevens te gebruiken van ontslagformulieren in twee staten in Amerika en van een nationale enquête. Daarna werd gekeken naar de hoeveelheid zonlicht op de geboortelocaties, waar de moeders hun tweede trimester hadden doorgebracht. Er bleek dat aan hoe meer zonlicht moeders gedurende die periode blootgesteld waren, des te lager de kans was dat hun kinderen astma ontwikkelden.

Aanleiding voor deze studie is het feit dat één op de twaalf Amerikanen lijdt aan astma. De jaarlijkse kosten van de ziekte worden geschat op meer dan 500 miljard dollar. Astma zorgt economisch gezien voor verlies aan productiviteit en vroegtijdig overlijden. De meest kosteneffectieve manier om astma te voorkomen, is volgens de onderzoekers blootstelling aan meer vitamine D en daarmee de aanbeveling om vaker de zon op te zoeken of eventueel om aanvullende supplementen te slikken (3,4).

Commentaar Natuur Diëtisten NederlandGezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

Bovenstaande onderzoeken wijzen op een tendens naar het belang van een gezond darm- en urigenitaal microbioom en goede voorziening van vitamine D en omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap voor de preventie van luchtwegklachten bij jonge kinderen.

Hoewel meer onderzoek nodig is, raden wij zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens aan om hun darm- en vaginaal microbioom goed te verzorgen en te letten op voldoende inname van vitamine D en omega-3 vetzuren. Dit geldt vooral voor vrouwen die zelf chronische luchtwegklachten hebben, antibiotica hebben gebruikt of rondom de zwangerschap een luchtweg- of urogenitale infectie hebben doorgemaakt.

Enkele praktische tipsGezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

 • Gebruik een natuurlijke voeding rijk aan pre- en probiotica.
 • Voorkom onnodig gebruik van antibiotica. Onderzoek zo nodig welke antibioticavrije behandelmethoden er mogelijk zijn.
 • Is een antibioticakuur toch nodig, gebruik dan tot minimaal 3 maanden na afronding van de kuur een probioticum. Laat u hierin adviseren door een deskundige.
 • Neem voor voldoende vitamine D in de zomermaanden dagelijks een zonnebad van minimaal 10-15 minuten. Laat uw gezicht en handen onbedekt en gebruik geen zonnebrand de eerste 10-15 minuten.
 • Gebruik zo nodig een vitamine D3-supplement. Dit is vooral belangrijk in de winterperiode, bij een donkere huid of weinig buiten zijn.
  Laat bij voorkeur uw vitamine D-waarde in het bloed bepalen, zodat de dosering vitamine D kan worden afgestemd op uw bloedwaarde.
 • Eet 2x per week een portie vette vis. Vooral zalm, haring, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Lust u geen vis of bent u hier allergisch voor, gebruik dan een omega-3 vetzuursupplement. Laat u adviseren door een natuurdiëtist en/of natuurarts.
 • Rook niet en vermijd meeroken.
 • Gebruik zo min mogelijk paracetamol.
 • Laat zo nodig uw darmmicrobioom in kaart brengen met behulp van een ontlastingsonderzoek. Een natuurdiëtist gespecialiseerd in microbioomonderzoek kan de uitslag vertalen naar een persoonlijk voedings- en supplementplan om uw microbioom te optimaliseren.

Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

 

Tanja Visser, natuurdiëtist
www.dieetcare.nl

 

 

Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kind

 

 

Brochure Natuurlijke voeding bij zwangerschap te bestellen op webshop www.dieetcare.nl.

Darmcheck kinderen ontlastingstest

Darmcheck kinderen ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 129,10
Koop deze test hier

Darmcheck voor kinderen vanaf 3 jaar. Microbiologische analyse van de aerobe en anaerobe hoofdkiemen, schimmels, gisten (Candida albicans en Candida spp.) analyse van secretoir IgA (sIgA) en van eosinofiel proteïne X (EPX). Ter beoordeling van de samenstelling van de fecale flora en de immunologische mucosale afweer.

Gezondheid zwangere beïnvloedt risico op luchtwegklachten kindZie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

De samenstelling van de fecale flora biedt een passende combinatie van parameters, die het totaal van alle factoren, die de darmen beïnvloeden, weerspiegelt. Veranderingen in de fecale flora zijn niet specifiek voor bepaalde oorzaken of ziekten, maar hun omvang maakt echter het trekken van conclusies, over de ontwikkeling van de darmflora van het kind, mogelijk. Een instabiel darmmilieu laat zich, met behulp van een controle van de darmflora, betrouwbaar detecteren.

Analyses van de fecale flora zijn daarom heel goed te gebruiken als follow-up in geval van gastro-intestinale aandoeningen of ziekten met multi-causale oorsprong, zoals bijv. neurodermitis. Met behulp van de mucosale immuunparameters kunnen de status en de functie van de intestinale mucosa beoordeeld worden. De resultaten dienen als basis voor een individuele behandeling om de darmflora te herstellen en de intestinale mucosa te stabiliseren.

Indicaties:

– ter algemene preventie
– ter controle van het verloop bij gastro-intestinale aandoeningen
– bij stoornissen van het immuunsysteem (allergieën, infectiegevoeligheid etc.)
– ter controle van het verloop na een antibioticakuur
– ter beoordeling van de voedingsgewoonten
– ter verduidelijking van een darmdysbiose

Referentie

1. Popovic M et al. Prenatal exposure to antibiotics and wheezing in infancy: a birth cohort study. Eur Respir J. 2015 Dec 2. pii: ERJ-00315-2015.
2. Bisgaard H, Stokhom J, Chawes BL et al. Fish oil-derived fatty acids in pregnancy and wheeze and asthma in offspring. N Engl J Med. Dec 2016; 375:2530-2539 doi: 10.1056/NEJMoa1503734.
3. Slusky D, Wernerfelt N, Zeckhauser R. Second Trimester Sunlight and Asthma: Evidence from Two Independent Studies. The University of Kansas, press release. 30 maart 2016. Accepted for publishing at American Journal of Health Economics.
4. Litonjua AA, Weiss ST, Carey VJ et al. Effect of Prenatal Supplementation With Vitamin D on Asthma or Recurrent Wheezing in Offspring by Age 3 Years: The VDAART Randomized Clinical Trial. JAMA. 26 jan.2016;315(4):362-70. doi: 10.1001/jama.2015.18589.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen