skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Geen sterfgevallen door vitaminegebruik

In het jaar 2005 is er in de Verenigde Staten geen enkel sterfgeval gesignaleerd als gevolg van vitaminegebruik. Dit staat in het meest recente rapport met gezondheidsstatistieken van de US National Poisoning and Exposure Database (Clin Toxicol 2006; 44:803-932.)

Het 129 pagina’s tellende rapport wordt jaarlijks uitgegeven door de American Association of Poison Control Centers en is gepubliceerd in Clinical Toxicology. Niet als gevolg van multivitamines, B-complex, van de afzonderlijke vitamines A, C, D, E, noch van de enige van de andere vitamine was er een dode te bespeuren.

Veiligheid van supplementen

Meer dan de helft van de Amerikanen slikt dagelijks voedingssupplementen. Dat komt in totaal neer op jaarlijks 53 miljard doses wanneer elke Amerikaan slechts één supplement zou slikken. Aangezien velen meer dan één tablet per dag nemen, is de veiligheid van vitamines nog opvallender.

Een betere gezondheid op lange termijn door suppletie?

In het toonaangevende tijdschrift Nutrition Journal is een studie gepubliceerd die laat zien dat mensen die verschillende supplementen voor langere periode gebruiken, een betere gezondheid hebben. Ruim 270 trouwe slikkers van supplementen zijn vergeleken met ruim 600 niet-gebruikers en 100 supplementgebruikers uit de NHANES, een continu nationale gezondheidsmeter.

Er werd een grote diversiteit aan supplementen gebruikt in de onderzoeksgroep. Deze onderzoeksgroep had een betere gezondheidsconditie, minder kans op marginale vitaminen- en mineralentekorten, hoge bloeddruk en diabetes. Dit onderzoek liet ook zien dat trouwe supplementen gebruikers bewuster leven en eten en een supplement niet gebruiken ter vervanging van een ongezonde voeding en/of levensstijl.

Commentaar NDN

Bewust leven door een gezonde biologische voeding en een gezonde levenstijl heeft al eerder uitgewezen positieve effecten te geven op de gezondheid van mensen. Laten we hopen dat dit besef ook door dringt bij de verzekeringen. Persoonlijke budgetten waar men kan kiezen voor een natuurlijke aanpak en een beloning van deze levensstijl met lagere premies zou een absolute opsteker zijn.

Literatuur en links:

Referentie:

Block, G, Jensen CD, Norkus EP, et al.,

Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study.
Nutr J. 2007.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen