skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Het effect van foliumzuur op gedrag

Wereldwijd worden vrouwen met een zwangerschapswens en tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Hiermee verlagen zij het risico op een aantal aangeboren afwijkingen, zoals het Down-syndroom, open ruggetje, hazenlip en open schedel. Een nieuwe studie toont aan, dat dit waarschijnlijk niet het enige voordeel is. Ook de mentale en emotionele ontwikkeling van het kind blijkt er baat bij te hebben.

Onderzoek bij 4000 peuters

Voor het onderzoek werd bij de moeders van ruim 4000 peuters het gebruik van foliumzuursupplementen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap nagegaan. Daarnaast werd met behulp van de Child Behaviour Checklist, het gedrag en de emotionele ontwikkeling van de peuters op een leeftijd van 18 maanden onder de loep genomen. Het bleek, dat de kinderen van de moeders die geen foliumzuursupplementen gebruikten, een 44% hoger risico op gedrags- emotionele problemen hadden dan kinderen van moeders die wel extra foliumzuur namen.

Foliumzuur heeft effect op gedrag

Gebruik van extra foliumzuur tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap bleek de kinderen te beschermen tegen zowel problemen met zichzelf (angstig en terug getrokken gedrag) als problemen met de omgeving (bijvoorbeeld opstandigheid). Dit was onafhankelijk van de emotionele kenmerken van de moeder. Wetenschappers zoeken de verklaring voor dit effect in de rol van foliumzuur bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Ook denken zij aan de sleutelfunctie van foliumzuur bij de productie van hersencellen en verschillende neurotransmitters (hersenhormonen).

Commentaar NDN

Foliumzuur suppletie is dus belangrijk bij een zwangerschapswens en bij de eerste 3 maanden van zwangerschap. Het gaat om een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag. Gebruik daarnaast voldoende foliumzuurrijke voedingsmiddelen: minimaal 300 gram groenten, 2-3 stuks fruit en volkoren producten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Hiermee verkleint u de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind en tevens vergroot u de kans op een emotioneel en mentaal gezond kind.

Daarnaast helpt foliumzuur uw homocysteïnegehalte in het bloed onder controle houden. Het werkt hierbij nauw samen met vitamine B2, B6, B12, magnesium en zink. Homocysteïne is een schadelijke stof en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid en problemen tijdens de zwangerschap. Homocysteïne beschadigt de placenta wanneer de hoeveelheid in het bloed te hoog is. Daarnaast is het een indicator voor het goed functioneren van het zogenaamde biochemische proces ‘methylering’.

Een gezonde methylering zorgt ervoor, dat cellen zich gezond delen en ontwikkelen. Het is betrokken bij de productie van geslachtshormonen en insuline. Het helpt bij het afvoeren van schadelijke stoffen, zoals zware metalen, pesticiden etc. Het controleert bij de foetus hoe genetisch materiaal van vader en moeder wordt ingebouwd. Een ontregeling van de methylering wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, miskramen, vroeggeboortes, groeivertraging, een laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen (Down-syndroom, open ruggetje, hazenlip, open schedel).

Onder vrouwen met herhaalde miskramen hadden de vrouwen met een hoog homocysteïnegehalte een drie tot vier keer zo hoog risico op een volgende miskraam vergeleken met vrouwen met een normaal homocysteïnegehalte. Eventueel is het mogelijk om de foliumzuurhuishouding te controleren via een bloedonderzoek bij uw huisarts. De volgende waardes (nuchter geprikt) zijn eveneens van belang: foliumzuur, vitamine B6, B12 en homocysteïne. Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog. Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer u 12 uur lang niet gegeten en gedronken heeft (nuchter bent).

Literatuur en links:

(1) Roza SJ et al, British Journal of Nutrition 2009; sept. 22:1-8.
(2) Nelen W.L. et al, Homocysteine and folate levels as risk factors for recurrent early pregnancy loss, Obstetrics and Gynecology vol 95 no. 4 (2000), pg 519-24.