skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Een beter darmmicrobioom door rauwmelkse kefir?

De vraag naar biologische, rauwe zuivel stijgt. Raw Milk Company in De Lutte is één van de weinige bedrijven in Nederland die dit produceert. Mulder betrekt zijn rauwe melk van een biologische boer uit de omgeving. Diens rauwe melk wordt verwerkt tot yoghurt, hangop en kefir. Volgens de familie Mulder is het zelfs gezond en helend. De risico’s van consumptie van hygiënisch gewonnen rauwe melk en rauwmelkse producten, zoals kefir en boerenkaas, blijken zeer gering te zijn. Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, vertellen Mulder’s klanten vaak dat hun darmenklachten en schimmelinfecties verdwijnen door zijn producten.

Helende werking van rauwmelkse kefir Een beter darmmicrobioom door rauwmelkse kefir?

Onderzoeker Ton Baars van de Universiteit Utrecht kijkt daar niet van op. “Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die één glas rauwmelkse kefir per dag drinken een duidelijke verbetering ervaren van hun gezondheid.” De helende werking van de rauwmelkse kefir is volgens Baars goed te verklaren. “Aan de rauwe melk wordt een mengsel van allerlei verschillende bacteriën toegevoegd. Die bacteriën eten de melksuikers op. De melk wordt dus zuur.

We weten dat een deel van die bacteriën zogenaamde probiotische bacteriën zijn. Die worden levend genuttigd en opgenomen in ons darmkanaal waar ze een helende werking hebben. Uit metingen blijkt dat in de rauwmelkse kefir met gemak een miljard levende bacteriën per milliliter zitten. Deze bacteriën zijn in staat de darmwand te repareren en een ander milieu in de darmen te brengen waardoor mensen zich beter voelen.”

Baars en zijn collega’s volgden vierhonderd proefpersonen, die elke dag een glas rauwmelkse kefir dronken. Ze hebben hun voedingspatroon vóór en na de proef in kaart gebracht. Aan de hand van verschillende evaluatieformulieren hebben ze kunnen vaststellen dat mensen die dagelijks kefir drinken zich gezonder voelen.

Levende bacteriën

“We leven vandaag de dag in een veel te schone omgeving”, zegt Baars. “Daardoor hebben we een gebrek aan bacteriën. Rauwmelkse kefir zit door het fermentatieproces boordevol levende bacteriën. Wij merken dat bij mensen die dit soort producten nemen de darm zich beter sluit, dat de darmflora beter wordt en dat er minder schadelijke stoffen in het bloed terecht komen.”

Verhitting rauwe melk lokt allergie uit

Rauwmelkse kefir heeft volgens onderzoeker Baars voordelen ten opzichte van kefir die is gemaakt van ‘gewone’ melk. “Uit ons onderzoek blijkt dat rauwe melk beschermend werkt bij jonge kinderen. Bij melk die verhit is, verdwijnt de beschermende werking.” Verhitting leidt dus tot het uitlokken van een allergische reactie. Dit geldt zowel voor rauwe volle melk, rauwe ontroomde melk als ook de zoete rauwe wei-fractie. De wei-fractie is dan nog steeds complex qua samenstelling en bevat vele hittegevoelige eiwitten, die of denatureren of hun functionaliteit verliezen. Dit is onder meer het geval bij wei-eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen.

Uit Duits onderzoek onder jonge kinderen, die leden aan meerdere allergieën bleek dat zij alleen rauwe melk konden verdragen, geen melk die gepasteuriseerd en gehomogeniseerd was.

Beschermend principe

In verschillende Europese landen loopt de PARSIFAL- studie (5). Hierin worden kinderen die op de boerderij met melkvee zijn groot geworden, vergeleken met hun leeftijdsgenoten uit het dorp, die niet op de boerderij opgroeiden. Aangetoond is dat de consumptie van rauwe melk een onafhankelijk effect is, niet alleen in het voorkómen van astma en allergie, maar ook in verschillende infecties in neus-, keel- en oorgebied. Dit geldt voor alle kinderen, onafhankelijk van of zij van de boerderij komen of in een dorp zijn opgegroeid zonder contact met boerderijvuil en – dieren. Er zou dus sprake zijn van een algemeen beschermend principe in of door rauwe melk, dat niet door specifieke bacteriën wordt veroorzaakt.

In de loop van 2020 zullen de kinderen van de destijds meer dan 1000 aan het onderzoek deelnemende zwangere vrouwen, in hun 17e levensjaar, worden onderzocht. Deze langjarige cohort-studie in de Franse Comté-regio zal zeer interessante inzichten opleveren over de positieve effecten van rauwe melk op de gezondheid van jonge mensen.

Meer onderzoek nodig

Onderzoeker Baars is enthousiast over rauwe melk en rauwe melkproducten. De Universiteit Utrecht is echter voorzichtiger. Een woordvoerder meldt dat de helende werking van rauwe melk alleen nog maar via zogeheten pre-klinische diermodellen is aangetoond. Of door consumptie van rauwe melk allergie en astma bij kinderen kan worden tegengegaan of zelfs helemaal kan worden voorkomen, moet nog bevestigd worden in klinische studies.

Rauwmelkse producten goed voor darmmicrobioom

De teruggang van de diversiteit van de darmflora is een negatief bijkomend effect van de westerse leefstijl. Jonge kinderen en zwangere moeders komen te weinig in aanraking met voldoende bacteriën. Ook keizersneden en frequent antibioticagebruik zijn een nekslag voor een gezonde start in het leven. Zeker als de zwangerschap dan ook nog gevolgd wordt door het gebruik van poedermelk in plaats van moedermelk.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën) die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Ze ondersteunen het lichaam bij het opnemen van voedingstoffen en helpen bij het bestrijden van infecties. Er bevinden zich 10 keer meer bacteriën in onze darmen dan cellen in ons lichaam. De spijsvertering wordt bewoond door ongeveer 1000 verschillende soorten bacteriën.
Ieder mens draagt ongeveer 150 soorten (+/- 1,5 kilo) met zich mee. We hebben er ongeveer 60 gemeenschappelijk met elkaar.

De werking van probiotica

De darmen bevatten zowel goede als slechte bacteriën. Bij een balans hebben de goede bacteriën de overhand. Wanneer de verhouding uit balans raakt ontstaat er een dysbiose. Dit is een teveel van een bepaald soort schimmel, gist of bacterie die het lichaam op een negatieve manier kan beïnvloeden. Zijn er niet genoeg goede bacteriën aanwezig zijn dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals spijsverteringsstoornissen, huidproblemen, candida, auto-immuunziekten en het vaak hebben van een verkoudheid of griep. Wanneer we ouder worden gaat de diversiteit aan darmflora achteruit.

Probiotica killers

Veel mensen, waaronder ook kinderen, hebben een tekort aan probiotica. De meest voorkomende voedingsmiddelen en stoffen die goede darmflorabacteriën doden zijn:

 • Suiker;
 • Kraanwater;
 • Genetisch gemanipuleerd voedsel (GMO)
 • Granen;
 • Emotionele stress;
 • Chemicaliën en medicijnen (antibiotica).

Darmflorabalans herstellen Een beter darmmicrobioom door rauwmelkse kefir?

Om de balans in de darmflora te herstellen moeten:

 • Voedingsmiddelen die de slechte bacteriën voeden vermeden worden,
 • Probiotische en zure-/gefermenteerde voedingsmiddelen worden gegeten, zoals appelazijn , zuurkool en kefir.
 • Eventueel een kwalitatief probioticasupplement worden gebruikt.

Wanneer dit niet wordt gedaan wordt het spijsverteringskanaal een voedingsbodem voor slechte bacteriën, gisten, virussen, schimmels en parasieten.

De voordelen van probiotica

 • De sterkste bewijzen die tot nu toe zijn aangetoond over de voordelen van probiotica zijn:
 • Het stimuleert het immuunsysteem;
 • Het werkt preventief bij de behandeling van infecties aan de urinewegen;
 • Het verbetert de spijsvertering;
 • Het geneest inflammatoire darmziekten zoals IBS;
 • Het voorkomt eczeem bij kinderen;
 • Het bestrijdt ziekten die door voedsel worden overgedragen.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om te kunnen bewijzen dat probiotica misschien:

 • Griep en verkoudheid vermindert;
 • Het overmatig gebruik van antibiotica vermindert;
 • Een goede behandeling kan zijn voor nierstenen;
 • Een goede behandeling kan zijn voor koliek;
 • Gaatjes en tandvleesaandoeningen kan voorkomen;

Een goede behandeling kan zijn voor:

 • Inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa;
 • Bacteriën bestrijdt die resistent zijn tegen antibiotica;
 • Een goede behandeling kan zijn voor leverziekten;
 • Kanker kan bestrijden;
 • Een goede behandeling kan zijn voor autisme;
 • Kan zorgen voor een lager cholesterol;
 • Bacteriën kan bestrijden die zweren veroorzaken;
 • Een verbetering kan geven van acné;
 • Zou kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Werkt probiotica voor iedereen?

De werkzaamheid van probiotica is afhankelijk van een aantal factoren: het type probiotica, de gastheer en de omgevingsfactoren. Belangrijk is te kiezen voor een goed product met de juiste bacteriën in de juiste hoeveelheid in een goede dosering. Wanneer het lichaam niet reageert, nadat het product ongeveer 2 maanden achter elkaar is gebruikt, dan kan worden geconcludeerd dat het betreffende product niet werkt. Er kan eventueel overgestapt worden op een ander merk en/of samenstelling.

Een beter darmmicrobioom door rauwmelkse kefir?Soms is het echter ook zo dat probiotica maar even helpt, namelijk zolang het gebruikt wordt, omdat de bacteriën die geslikt worden positief effect hebben in de darmen. Ze kunnen dan echter geen blijvende koloniën vormen, omdat het milieu (bijv. de hoogte van de pH, een gezonde pH bevordert de groei van probiotica.) niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is, keert alles weer terug naar het oude.

Als probiotica niet bij u werkt, is het verstandig om een ontlastingsonderzoek te doen, via een natuurdiëtist. Via zo’n ontlastingsonderzoek is na te gaan wat er aan de hand is met uw darmmilieu. De natuurdiëtist ziet precies wat er gedaan kan worden om de darmflora blijvend te verbeteren. Het is namelijk niet de bedoeling dat u de rest van uw leven probiotica blijft slikken, maar dat de darmen hun werk zelf weer gaan doen.

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

Marijke Verstege

 

Een beter darmmicrobioom door rauwmelkse kefir?

 

NDN nieuws is ook te vinden op www.ensie.nl  

Bronnen
[1] https://www.milkandhealth.com/2019/11/10/promotie-uu-rauwe-melk/
[2] https://www.milkandhealth.com/2017/08/28/astma-muisjes-zijn-blij-met-rauwe-melk/
[3] https://www.milkandhealth.com/2019/04/09/mensjes-en-muisjes-zijn-allergisch-voor-verhitte-melk-niet-rauwe-melk/
[4] https://www.milkandhealth.com/2019/10/27/conferentie-rauwe-melk-valencia-2019/
[5] https://www.milkandhealth.com/2016/06/07/boerderijkinderen-op-kleinschalige-bedrijven/
[6] https://www.milkandhealth.com/2019/02/05/hoe-start-een-gezonde-darmflora/
[7] Abbring S., Hols G., Garssen J. et al. (2019). Raw cow’s milk consumption and allergic diseases – the potential role of bioactive whey proteins. Eur. J. Pharmacol. 843: 55-65.
[8] Abbring S., Kusche D., Roos T.C. et al. (2019). Milk processing increases the allergenicity of cow’s milk – preclinical evidence supported by a human proof-of-concept provocation pilot. Clin. Exp. Allergy 49: 1013-1025.
[9] Abbring S., Ryan J.T., Diks M.A. et al. (2019). Suppression of food allergic symptoms by raw cow’s milk in mice is retained after skimming but abolished after heating the milk – a promising contribution of alkaline phosphatase. Nutrients 11: E1499, 1-18.
[10] Abbring S., Verheijden K.A., Diks M.A. et al. (2017). Raw cow’s milk prevents the development of airway inflammation in a murine house dust mite-induced asthma model. Front. Immunol. 8: 1045, 1-10.
[11] Abbring S., Wolf J., Ayechu-Muruzabal V. et al. (2019). Raw cow’s milk reduces allergic symptoms in a murine model for food allergy – a potential role for epigenetic modifications. Nutrients 11: E1721, 1-15.
[12] Loss G., Apprich S., Waser M. et al. (2011). The protective effect of farm milk consumption on childhood asthma and atopy: the GABRIELA study. J. Allergy Clin. Immunol. 128: 766-773.
[13] Loss G., Bitter S., Wohlgensinger J. et al. (2012). Prenatal and early-life exposures alter expression of innate immunity genes: the PASTURE cohort study. J. Allergy Clin. Immunol. 130: 523-530.
[14] Loss G., Depner M., Ulfman L.H. et al. (2015). Consumption of unprocessed cow’s milk protects infants from common respiratory infections. J. Allergy Clin. Immunol. 135: 56-62.
[15] https://www.rtvoost.nl/nieuws/310213/Rauwmelkse-kefir-een-wonder-in-een-glas
[16] https://www.natuurdietisten.nl/rauwe-melk-gezonder-dan-gedacht/
[17] https://www.natuurdietisten.nl/probiotica-supplementen-deel-1/
[18] https://www.milkandhealth.com/2019/11/05/pre-pro-syn-of-post-biotica/
[19] https://www.rtvoost.nl/nieuws/251457/Vraag-naar-rauwe-zuivel-stijgt-Raw-Milk-Company-in-De-Lutte-profiteert
[20] https://www.natuurdietisten.nl/rauwpower-kefir-genot-voor-het-darmmicrobioom/

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen