skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Duurzame kerstmaaltijd

Nog even en het is weer kerst: gezellig een kerstboom in huis, lichtjes aan… Heeft u al nagedacht over wat u tijdens het kerstdiner wilt gaan eten?

Tien tips voor een duurzame kerstmaaltijd:

  1. Koop en kook niet te veel. Geniet van de gezelligheid en neem van alles een beetje. Heeft u toch restjes over, koel deze dan zo snel mogelijk af en bewaar ze na het tafelen in de koelkast. Maak er de dag erop eventueel samen met wat andere ingrediënten een lekkere lunch of avondmaaltijd van.
  2. Duurzame kerstmaaltijdKies eens één van de kerstdagen voor een kerstdiner zonder vlees of vis. Met veel verse wintergroenten en ei, tofu, seitan, noten of bonen kunt u de heerlijkste feestgerechten maken. Wat denkt u bijvoorbeeld van quinoasalade met biet en pompoenpitten, groententerrine tricolore of een gierstpreischoteltje met quorncurriesaus? De recepten van deze gerechten vindt u op de receptenpagina van www.energieherstelplan.nl. Voor meer vegetarische ideeën zie ook www.vegetariers.nl/kerst.
  3. Wilt u toch van een stukje vlees of vis genieten tijdens de feestdagen? Kies dan zoveel mogelijk voor biologische producten met het EKO-, Europese biologische groene blaadjes -of Demeter-keurmerk. Of neem vlees met 2 of 3 sterren met een Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kies bij vis voor biologisch gekweekte vis of duurzaam gevangen wilde vis aan de hand van de viswijzer van het Wereld Natuurfonds. Dat is beter voor de dieren en uw eigen welzijn.
  4. Leg het accent bij de kerstmaaltijd op een royale keuze aan verse groenten, fruit, volle granen en graanproducten, zoals zilvervliesrijst, gierst, quinoa en volkorenpasta. Houd de porties vlees, vis en kaas aan de kleine kant.
  5. Worden het groene asperges, harticot verts, sla, spinazie of gevulde tomaten bij het kerstdiner of toch verwarmende wintergroenten, zoals biet, knolselderij, pompoen, prei, spruitjes, veldsla, witlof of winterwortel? Bij het kweken en vervoeren van de lente- en zomergroenten, zoals de eerst genoemde groentensoorten komt veel uitstoot van CO2 kijken. Kies daarom liever voor de wintergroenten die in Nederland en omstreken worden verbouwd. Kijk voor het overzicht van groenten van het seizoen op de groente- en fruitkalender van www.milieucentraal.nl.
  6. Serveert u vers fruit als frisse afsluiter van het kerstdiner? Neem hiervoor zoveel mogelijk de fruitsoorten van het seizoen, zoals appels en peren. Vruchten, zoals aardbeien, frambozen, druiven, mango etc. zijn heerlijk, maar worden vaak gekweekt in energieverslindende kassen of hebben heel wat voedselkilometers achter de rug. Zie verder op de groente- en fruitkalender van www.milieucentraal.nl.
  7. Duurzame kerstmaaltijdMaak de gerechten zoveel mogelijk zelf van weinig bewerkte, pure, verse producten, zoals verse groenten, vers fruit, volle granen, koudgeperste olie en kruiden. Vermijd kant- en- klaar-producten met chemische hulpstoffen, suiker, geharde, geraffineerde vetten en oliën.
  8. Kleed de kersttafel feestelijk aan en houd hierbij rekening met het milieu. Laat u niet verleiden om wegwerpservies of een eenmalig tafellaken te kopen. Het zijn grote vervuilers. Met een aardewerk- servies en kleurrijk tafellinnen tovert u uw tafel om tot een gezellige én duurzame kerstmaaltijd.
  9. Houdt u ook zo van brandend kaarsjes met kerst? Veel gewone kaarsen bevatten schadelijke stoffen, zoals paraffine. Gelukkig zijn er gezondere en duurzamere alternatieven te koop, zoals kaarsen van bijenwas.
  10. Heeft u geen zin om met kerst uren in de keuken te staan? Of wilt u uzelf verwennen met een etentje buiten de deur? Er komen steeds meer restaurants bij met een dier- en milieuvriendelijke kaart. Voor adressen zie www.puuruiteten.nl en wanneer u biologisch en duurzaam aanvinkt als selectiecriterium zie www.iens.nl

Een (h)eerlijke kerstdiner gewenst!

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen