skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

Vele atleten ondervinden dat ze niet voluit kunnen sporten met buikpijn. Wetenschappers van de Anglia University in Florida rapporteren minder buikklachten bij studie deelnemers, doordat zij een FODMAP-dieet volgen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosaccharide and Polyolen – dit zijn typen koolhydraten die overmatig gasvorming in de darmen kunnen veroorzaken. Deelnemers vonden dat ze door het FODMAP-dieet betere sportprestaties leverden.Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

Van alle atleten geeft een derde tot de helft buikpijn op als reden van ondermaatse prestaties. Het spijsverteringsstelsel staat tijdens het sporten extra onder druk. Spontaan gaan vele atleten bepaalde voedingsmiddelen vermijden om buikklachten te voorkomen, meestal kiezen zij voor glutenvrij eten. Een andere mogelijke oorzaak is slechte opname van fructose of slechte afbraak van lactose; suikers die in de dunne darm niet of slecht worden afgebroken. In de dikke darm worden de koolhydraten gefermenteerd door bacteriën waarbij gas wordt geproduceerd.

Het FODMAP-dieet beperkt de inname van lactose, fructanen (graanproducten) en galacto-oligosacchariden (peulvruchten, knoflook), fructoserijk fruit en polyolen die in voedingsadditieven zitten, zoals sorbitol. De studie gaf een lagere PDS-score (Prikkelbare Darm Syndroom) tijdens de FODMAP-arme periode en een hogere PDS-score tijdens de FODMAP-rijke periode.

Natuur Diëtisten Nederland

Het doel van het FODMAP dieet is om uit te zoeken welke koolhydraten klachten veroorzaken en deze uit de voeding te elimineren voor minimaal 6 weken. Na de elimentatiefase kan gedurende 5 weken elke week weer een groep voedingsmiddelen worden getest door deze te herintroduceren. Via een voedingsdagboek houdt de patiënt zorgvuldig bij welke klachten er optreden. Als de voedingsmiddelen geen klachten geven en dus goed verdragen worden dan kunnen ze weer aan het dieet worden toegevoegd. Het FODMAP-dieet kan een ingrijpend en ingewikkeld dieet zijn, het is daarom aan te raden begeleiding te zoeken van een deskundig natuurdiëtist.

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

 

 

 

Maaike Soetermans, Natuurdiëtist , sportdiëtist

Specifieke testen voor sportersBetere sportprestaties met FODMAP-dieet

Overtraining test €116.00

Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken.
De volgende testen worden uitgevoerd;
CK – (creatine-kinase) Spierschade
Cortisol -Stresshormoon
hs-CRP – Laaggradige ontsteking
Testosteron vrij* ISSAM wordt berekend uit de 3 testen die hierbij uitgevoerd worden: Testosteron, SHBG, Albumine

De meest voorkomende klachten bij het overtrainingssyndroom zijn:
Chronische vermoeidheid
Verhoogd risico op blessures
Spierpijn
Langdurig herstel na inspanning
Verminderde spierkracht
Angst en depressie

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

DNA-Expert Performance € 495.00

DNA-Expert Performance Sensor: een geoptimaliseerd voedings- en trainingsprogramma op basis van uw genen. Bepaalde genetische variaties hebben een aanzienlijke invloed op de kracht en het uithoudingsvermogen van uw spiercellen. Genetische analyse maakt het mogelijk om je genetische talent te identificeren voor kracht of duursporten, en je kunt je atletische oriëntatie dienovereenkomstig bepalen.

Maar genen hebben nog meer invloed op uw prestaties. Cellen hebben een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig die het lichaam vanuit de lucht omzet in kinetische energie. Het lichaam heeft meer energie nodig en dus meer zuurstof tijdens het trainen, daarom versnelt de ademhaling tijdens het sporten. Als er onvoldoende zuurstof in de cellen is, wordt het moeilijker de zuurstof om te zetten in energie en neemt de prestatie af (oxidatieve stress).

Niet alleen wedstrijdsporters, maar ook gelegenheidssporters moeten daarom oppassen, omdat deze oxidatieve stress de gezondheid en atletische prestaties negatief beïnvloeden. Niet iedereen bezit bepaalde genen die vrije radicalen goed kunnen herkennen en neutraliseren. Het is daarom mogelijk om in de genen te testen en eventuele genetische zwakte te compenseren met de juiste dosis antioxidanten. Ook beschrijft deze analyse uw ontstekingsreacties en analyseert uw individuele genetische risico op letsel.

De voedsellijst bevat meer dan 900 verschillende voedingsstoffen op basis van uw genetische profiel, en stelt u in staat om uw prestaties eenvoudig optimaal te verbeteren.

Het rapport (zie voorbeeld uitslag ), bestaat uit meer dan 60 pagina’s en 1000+ voedselanalyses (Engels, Duits, nu ook in het Nederlands beschikbaar).

Flex Challenge test € 169.00

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

Deze test is speciaal samengesteld voor krachtsporters, bodybuilders en MMA Fighters.
De bloedwaarden die gemeten worden zijn; de waarden met een sterretje *zijn extra ten opzichte van de test: bodybuilding.
Leukocyten*
Erythrocyten*
Hematocriet*
MCV*
MCH*
MCHC*
Trombocyten*
Hemoglobine* (Hb)*
ASAT
ALAT
Albumine (nieuw)
gamma-GT
Ureum*
Creatinine*
Triglyceriden*
HDL*
LDL*
Totaal cholesterol*
Cholesterol/HDL ratio*
HDL/LDL risico index*
TSH, schildklier
Creatinekinase (CK)*
Testosteron
vrij testosteron
SHBG
LH
FSH

Wielrennerstest € 99.00

Deze test bestaat uit;
Hemoglobine (Hb) – Bloedarmoede – Algemene moeheidsklachten Betere sportprestaties met FODMAP-dieet
Leucocyten – Witte bloedcellen – Infecties
Bloedplaatjes (Trombocyten) – Voorkomen van Bloedverlies
Erytrocyten – Rode bloedcellen – Bloedarmoede
Hematocriet – Bloedarmoede – Vocht te kort
Ferritine
Kreatinine
ASAT
ALAT
Hs-CRP (high sensitive)
Cortisol
Testosteron

Spieropbouw (DHEA-S, testosteron, insuline) € 117.90

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

Met de bloedwaardentest DHEA-s, testosteron en insuline worden de belangrijkste anabole hormonen gemeten. Met de juiste bloedwaarden ben je in staat om het optimale uit je trainingen te halen en progressie te boeken.

DHEA-s: Dehydroepiandrosteronsulfaat wordt in de bijnieren geproduceerd en is een zogenaamde precursor voor het androgene hormoon testosteron. Een lage DHEA-waarde kan een oorzaak zijn van lagere testosteronwaarden.

Testosteron: Testosteron staat natuurlijk bekend als geslachtshormoon en om de anabole eigenschappen met betrekking tot krachttraining. Daarnaast is testosteron van invloed op de gezondheid van de botten, het geheugen en de gemoedstoestand.

Insuline: Insuline vervult de rol van regulator voor de bloedsuikerspiegel en wordt geproduceerd in de alvleesklier, specifiek in de eilandjes van Langerhans. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel wanneer deze te hoog wordt. Daarmee is het de tegenhanger van glucagon, dat de bloedsuikerspiegel juist verhoogt wanneer deze te laag raakt.

Naast deze functie speelt insuline ook een belangrijke rol voor bodybuilders: het reguleert het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme. Insuline heeft zowel anabole als anti-katabole effecten op de spieren en is daarmee een belangrijke waarde om te monitoren in de groeifase van de trainingen.

LDH Melkzuurdehydrogenase spierbeschadiging(LD)? € 15.00

Overtraind? Test Lactaatdehydrogenase, LDH, Melkzuurdehydrogenase.Betere sportprestaties met FODMAP-dieet
Deze test meet de hoeveelheid lactaat dehydrogenase (LDH) in het bloed. LDH is een enzym dat in de meeste weefsels in het lichaam voorkomt en nodig is voor de omzetting van lactaat. Het is vooral aanwezig in de weefselcellen en normaal is de hoeveelheid in het bloed laag. Bij beschadiging van een weefsel of orgaan komt LDH vanuit de weefselcellen in het bloed terecht en kan er een verhoogd LDH gemeten worden. LDH kan daarom gebruikt worden om te onderzoeken of weefsel en de cellen van het weefsel beschadigd zijn.

De belangrijkste toepassing van de meting van LDH is om te onderzoeken of er sprake is van (acute of langdurige) weefselschade of het uiteenvallen van rode bloedcellen. Ook kan de ernst van de schade vastgesteld worden. Daarnaast wordt de test gebruikt om verval en herstel van weefsel te volgen.

Spierbeschadiging (CK: Creatinekinase)test € 9.00

Om vast te stellen of iemand schade heeft gehad aan spieren in het lichaam wordt CK: Creatinekinase gemeten. Met deze test kan overtraind zijn bij sporters gemeten worden. Omdat het hart ook veel spierweefsel heeft, kan de test ook gebruikt worden om een hartaanval vast te stellen.

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

Wat wordt getest?
Bij ons wordt CK totaal gemeten, deze test geeft informatie over spierbeschadiging. De test bepaalt de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Creatinekinase is een enzym, dat is een eiwit dat helpt om in lichaamscellen een bepaalde stof om te zetten in een andere. Creatinekinase komt voor in het hart, de hersenen, skeletspieren.

Begeleiding nodig?

Betere sportprestaties met FODMAP-dieet

 

 

 

Maaike Soetermans

Natuurdietist/sportdietist

 

Literatuur:

Wiffin M, Smith L, Antonio J et al. Effect of a short-term low fermentable oligiosaccharide, disaccharide, monosaccharide and polyol (FODMAP) diet on exercise-related gastrointestinal symptoms. J Int Soc Sports Nutr. 2019 Jan 15;16(1):1. doi: 10.1186/s12970-019-0268-9.