Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Aubergine verlaagt bloeddruk

Een studie onder 87 deelnemers laat zien dat poeder, vervaardigd uit het sap van de aubergine, de bloeddruk kan verlagen. [1] Dat komt door de aanwezigheid van de neurotransmitter acetylcholine.

Tevens heeft het poeder een positieve invloed op het mentaal welbevinden. De resultaten zijn gebaseerd op een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, double blinde studie uit Japan.

Krachtige antioxidanten Aubergine verlaagt bloeddruk

In de eetbare schil van de aubergines komen vele actieve plantenstoffen voor waaronder anthocyaninen, die krachtige antioxidanten zijn.

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels (oxidatieve stress).

Een anthocyanine waarvan aubergines veel bevatten is nasunine. Volgens onderzoek kan deze stof de oxidatie van vetten in cellen tegengaan en daarmee onze huid en brein jong houden [2]. Nasunine kan ook een beschermende functie hebben voor het hart [3].

Nasunine bindt zich aan ijzer en verwijdert dit uit cellen [4]. Het eten van aubergines kan dus helpen wanneer men teveel ijzer in het lichaam heeft. Mensen met een laag ijzergehalte mogen juist geen grote hoeveelheden voedsel consumeren dat nasunine bevat.
Nasunine helpt ook bij het transporteren van voedingsstoffen naar de cel en daarnaast verwijdert het afvalstoffen uit het lichaam.

Nachtschade

Aubergines zijn er in vele kleuren variërend van wit, roze tot donkerpaars of een combinatie hiervan. Ze kunnen kleiner zijn dan een tomaat maar ook zo groot als een voetbal.
Aubergine of eierplant is een vruchtgroente die behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) en is dus familie van onder andere de peper, aardappel, tomaat en paprika.

Nachtschaden bevatten, naast vitaminen en mineralen, stoffen zoals tomatine, solanine, chacocine en nicotine. Dit zijn schadelijke neurotoxines (gifstoffen) die ook wel glycoalkaloïden (GA) worden genoemd. Deze stoffen kunnen een verlammende werking op het zenuwstelsel of een dempend effect op de hersenboodschappers (neurotransmitters) hebben.

Sommige mensen krijgen klachten door het eten van nachtschaden. Deze klachten lopen uiteen van acute ontstekingen, darmproblemen, vermoeidheid, uitputting, misselijkheid en PMS tot chronischer klachten zoals darmontstekingen, fybromyalgie en artritis. Allergische klachten zoals (plotselinge) huiduitslag, jeuk, zwelling en eczeem worden ook vaak gezien bij het eten van de nachtschadenfamilie.

Om stapeling van GA te voorkomen is afwisselen met andere groenten zoals broccoli, sperziebonen, venkel, wortel, andijvie, boerenkool, bloemkool en witlof aan te raden.
Of nachtschaden schadelijk zijn of juist goed voor de gezondheid is afhankelijk van een aantal factoren zoals de constitutie, het huidige klachtenpatroon en hoeveel en hoe vaak iemand het eet.

Kopen en bewaren

Als je een aubergine koopt, hoort deze stevig aan te voelen en er glanzend uit te zien. Je kunt voelen of hij rijp is door er licht in te drukken. Hij is rijp als de vrucht iets meegeeft. Bewaar ze niet in de koelkast, maar op een donkere, koele plek, dan is de groente 5 tot 7 dagen houdbaar. Hoe groter de pitjes in de aubergines zijn, hoe minder vers de vrucht is. Je kunt ze ook invriezen. Let op dat je ze kort voor gebruik pas snijdt, want aubergines worden heel snel bruin.

BereidingswijzeAubergine verlaagt bloeddruk

Was aubergines goed voor gebruik. Het is niet nodig om ze te schillen. Snijd het kroontje en een dun plakje van de onderkant af. De smaak en voedingswaarde zijn geconcentreerd in de schil en het daar direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen.

Je mag aubergine nooit rauw eten. Aubergine bevat namelijk solanine, wat giftig is voor het menselijk lichaam. Je krijgt er al snel maag- en darmklachten van. Hoewel deze stof hittebestendig is, wordt het gehalte wel een stuk lager wanneer je de aubergine verhit. Doe dit dus altijd!

Het is ook aan te raden om aubergines goed te verhitten, omdat dat volgens onderzoek [5] de biobeschikbaarheid van de antioxidanten sterk verhoogd.
Aubergine bevat van zichzelf weinig calorieën, maar het vruchtvlees werkt als een spons. Hierdoor kan de aubergine zich helemaal volzuigen met olie waardoor het een ware caloriebom wordt. Let hier dus op bij de bereiding en kies er voor om de aubergine bijvoorbeeld te grillen.

Of bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat ze 30 minuten staan voordat je ze droog dept en bakt. Je kunt ze ook wokken of in de oven klaarmaken. Stoven is de beste bereidingswijze, omdat alleen daardoor de antioxidantenniveaus behouden blijven.

In plakken gesneden kan aubergine lasagnebladen, pizzabodem of wraps vervangen. De groente doet het ook goed in tapenade en groentensmeersels zoals baba ganoush.

Elektro Magnetische Velden

 

 

Marijke Verstege

Aubergine – Zalmschotel

Ingrediënten voor 2 personen:Aubergine verlaagt bloeddruk
200 gram aubergine
200 gram bospeen
50 gram paprika
250 gram groene asperge
100 gram shii-také
300 gram zalmfilet
½ eetlepel extra vierge olijfolie of koudgeperste sesamolie
2 tenen knoflook
2 cm verse gemberwortel
100 ml vis- of kippenbouillon (zelfgemaakt of fond uit pot)
1 theelepel arrowroot (bindmiddel, natuurwinkel)
1 eetlepel tamari (Japanse sojasaus)
2 bosuitjes

Bereiding

Maak de groenten schoon en snijd de peen, paprika, aubergine en shii-také in stukjes en plakjes.
Snijd in de zalm in niet te kleine blokjes. Breng een pan met water aan de kook en stoom hierboven in een stoommandje de groenten 15 minuten.
Vet ondertussen een grote koekenpan in met de olie. Verhit de pan en leg de zalm met 1-2 eetlepels water in de pan. Zet het vuur hoog, doe het deksel op de pan en draai het vuur weer laag. Smoor de zalm in 5 minuten gaar. Voeg dan de groenten toe en schep zalm en groenten voorzichtig door elkaar.
Snijd de knoflook en gember in smalle reepjes. Breng in een andere pan de bouillon met de knoflook en gember aan de kook. Roer de arrowroot los met 1 eetlepel water en bind hiermee al roerend de saus. Voeg de tamari toe en giet de saus over de groenten-zalmschotel. Garneer met ringetjes bosui.

Bronnen

[1] Nishimura M, Suzuki M, Takahashi R, Yamaguchi S, Tsubaki K, Fujita T, Nishihira J, Nakamura K. Daily Ingestion of Eggplant Powder Improves Blood Pressure and Psychological State in Stressed Individuals: A Randomized Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2019 Nov 16;11(11). https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2797/htm
[2] Noda Y, Kneyuki T, Igarashi K, Mori A, Packer L. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. Toxicology. 2000; 148(2-3):119-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10100509/
[3] Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food & function. 2011; 2(7):395-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21894326/
[4] Noda Y, Kaneyuki T, Igarashi K, Mori A, Packer L. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant. Research communications in molecular pathology and pharmacology. 1998; 102(2):175-87. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10962130/
[5] Lo Scalzo R, Fibiani M, Mennella G. Thermal treatment of eggplant (Solanum melongena L.) increases the antioxidant content and the inhibitory effect on human neutrophil burst. Journal of agricultural and food chemistry. 2010; 58(6):3371-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20187646/
[6] https://www.natuurdietisten.nl/nachtschadelijk-voor-de-gezondheid/