skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Weerstandsverhogende voeding

Weerstandsverhogende (Immunomodulerende) voeding werkt. Patiënten die voor en na een hartoperatie zogenoemde immuunmodulerende enterale voeding krijgen, hebben een betere afweer en minder last hebben van complicaties door infecties. Dit blijkt uit onderzoek waarop Robert Tepaske op 20 september 2007 promoveert aan het Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam. De immunomodulerende voeding was verrijkt met nutriënten die een positief effect hebben op het afweersysteem, zoals L-arginine, omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en nucleotiden.

Problemen in de praktijk

In de praktijk bleek het echter wel moeilijk om een optimale voedingstoestand te bereiken. Factoren die een succesvolle enterale voeding in de weg staan zijn:
– behandelingen waarvoor patiënten de IC af moet
– een gestoorde darmfunctie
– werklast van de verpleging
– onnauwkeurigheid van de voedingspomp en het toedieningssysteem

NDN-commentaar

Wanneer u opgenomen bent in een ziekenhuis voor een grote operatieve ingreep kunt u uw specialist en de diëtiste in het ziekenhuis vragen of zij bekend zijn immunomodelerende (weerstandsverhogende) voeding en of u daarvan gebruik kunt maken.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen