skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en aften in de mond

Terugkerende, pijnlijke ontstekingen van het mondslijmvlies (aften) zijn een veel voorkomend probleem. Tot op heden is de oorzaak van het ontstaan van deze aften nog steeds onbekend. Een verlaagde antioxidanten status kan er aan ten grondslag liggen.

Onderzoek

In de hieronder genoemde studie is gekeken naar de hoeveelheid lipidperoxidatie (door bepaling van malondialdehyde (MDA) en vitamine A, C en E in zowel het bloed als het speeksel van twintig personen met terugkerende aften. Deze hoeveelheden werden vergeleken met de resultaten bij 30 gezonde proefpersonen.
De hoeveelheid vitamine A, C en E in zowel het speeksel als het bloed van personen met terugkerende aften bleek lager te zijn dan bij de gezonde proefpersonen: de hoeveelheid MDA was echter in beide vloeistoffen hoger. De resultaten geven aan dat de antioxidantcapaciteit van het lichaam bij mensen met terugkerende aften lager is dan bij gezonde personen.

NDN

commentaar Aften kunnen ook nog door een aantal stoffen veroorzaakt worden zoals; gluten, conserveringsmiddelen en azo-kleurstoffen. Voedingsmiddelen die dit kunnen doen zijn: noten, citrus (sinaasappel met name), chocola, kruiden & specerijen, schaal- en schelpdieren, varkensvlees, banaan, ei, melk, (oude) kaas, tarwe, kreeft, vijgen, kiwi, tomaat, koolraap, aardappel.

Literatuur en links:

Referenties:

Y Saral, BK Coskun, P Ozturk, F Karatas, and A Ayar. Assessment of salivary and serum antioxidant vitamins and lipid peroxidation in patients with recurrent aphthous ulceration. Tohoku J Exp Med, August 1, 2005; 206(4): 305-12

Eetwaar = eetbaar? Over voedsel en allergie . Dr. J. Kamsteeg. ISBN-90-230-LLL4-7

Eetwaar = eetbaar? van Dr. J Kamsteeg bij www.bol.com