skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Een jaar of 40 geleden werd het steeds gebruikelijker huisdieren volledige voeding te geven. Het gemak van brokken, dierenartsen en speciaalzaken die brokken adviseerden en de angst voor tekorten, deden huisdierbezitters over stappen op complete fabrieksmatig samengestelde voeding. Zijn er voor- en nadelen aan zelf hondenvoer of kattenvoer samenstellen? En is rauwe voeding extra bewerkelijk?

Zelf honden-/kattenvoer samenstellen

Het zelf samenstellen van eten voor honden en katten is een groeiende trend onder dierenbezitters. In “Voer voor Carnivoren” legt dierenarts Tannetje Koning uit waarom ze dat doen, wat de resultaten daarvan zijn en ook hoe je dat veilig kunt doen. Zelf hondenvoer of kattenvoer samenstellen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar richtlijnen die in de gaten gehouden moeten worden om tekorten te voorkomen. Dit heldere en praktische boekje, geïllustreerd met vrolijke cartoons, is een zeer handig naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in het voeren van rauwe voeding aan zijn hond en kat.

Zelf gezond eten maken voor hond en katEnige tientallen jaren geleden was het heel gewoon: eten klaarmaken voor hond en kat met gebruikmaking van bestaande ingrediënten of wat de dagelijkse pot schafte. Inmiddels is er in de handel voor honden en katten in vrijwel elke levensfase aangepast voer verkrijgbaar, zoals brokken en dinervoer.

Tannetje Koning is dierenarts en heeft zich toegelegd op alternatieve geneeswijzen. Ze is afgestudeerd in 1994 in de reguliere dierengeneeskunde. Sinds die tijd heeft ze opleidingen gedaan op het gebied van homeopathie, acupunctuur, Bach bloesems, orthomoleculaire geneeskunde en westerse en Chinese kruiden.

Daar past een boekje over zelf te maken gezond eten voor honden en katten goed bij. Haar zienswijze berust op eigen ervaringen, niet op wetenschappelijk onderzoek. Gevallen vanuit de eigen praktijk staan ook model voor haar eetadviezen (diverse voedingsschema’s staan in haar boek genoemd). Zelf gezond eten maken voor hond en katVeiligheid bij eigen samenstelling staat voorop; er worden diverse richtlijnen gegeven, onder andere om geen tekorten in het voer te laten ontstaan.

Een aardig boekje voor honden- en kattenbezitters die heel precies willen weten wat hun huisdieren binnen krijgen en het gemak van kant-en-klaar voer willen afwegen tegen of ruilen voor onder andere rauw (orgaan)vlees, kip(penvleugeltjes), vis, botten met vlees, yoghurt, rauwe eieren of biologische groenten.

Ook dierenarts Marike Stooker beschrijft in haar boek ‘Natuurlijk voeren voor hond en kat’ haar ervaringen met brokken en hoe ze mede door eigen ervaring enthousiast is geworden voor rauwe vleesvoeding. Levendig beschrijft ze hoe ze van fervent brokken-voerster de overstap heeft gemaakt naar natuurlijker voer voor hond en kat.

Tannetje Koning over natuurlijke hondenvoeding:

 

Wat zit er in brokken?

Meestal vormen granen het hoofdbestanddeel van brokken. Honden en katten eten van nature zo goed als geen koolhydraten. Omdat honden granen eigenlijk niet kunnen verteren, moeten de granen ontsloten worden. Extruderen is een vorm van ontsluiten. Daarvoor wordt het verhit, soms tot wel 120°C. Het vlees wat er in zit heeft uit praktische overwegingen de vorm van vleesmeel (en meel van bijproducten).Zelf gezond eten maken voor hond en kat

Door de verhitting gaan de suikers in het graanmeel reageren met aminozuren uit het vleesmeel (zogenaamde Maillardreacties). Hierdoor ontstaan verbindingen die niet meer opgenomen kunnen worden door de darmen. Onder andere acrylamides, waarvan is aangetoond dat ze bij mensen kanker kunnen veroorzaken. Het aminozuur taurine verdwijnt door deze techniek van brokken maken zo goed als geheel.

Veel mineralen gaan verbindingen aan en worden onoplosbare zouten. Veel vitamines gaan verloren en de vetten oxideren. Om de brokken weer compleet te krijgen worden de vitamines en mineralen er later weer aan toegevoegd. Dit zijn echter synthetische vitamines en mineralen en die worden niet zo gemakkelijk opgenomen door de darmen als de natuurlijke vorm.
Al met al worden de darmen hierdoor behoorlijk belast met veel niet opneembare resten die alleen maar belastend werken en zelfs het dier langzaam maar zeker kunnen vergiftigen.

Brokken zijn ‘dood’ voer. Alle bacteriën zijn vernietigd, alle enzymen zijn dood. Dat is wel praktisch want zo blijft het langer goed. Nadeel is alleen dat deze bacteriën en enzymen ook nuttige functies hebben. De bacteriën zijn nodig om een stabiele darmflora op te bouwen en de enzymen zijn nodig om allerlei processen in het lichaam vlot te laten verlopen.

Vetten

In brokken zitten weinig vetten. Tegenwoordig staat er vaak op de verpakking van dierenvoeders dat er omega 3 en 6 vetzuren in zitten. Deze vetten kunnen nog meer dan verzadigede vetten, oxideren als ze blootgesteld worden aan licht en lucht en vormen zo vrije radicalen. Deze vetzuren werken beter als ze in voedsel zitten dat vers is, aldus Tannetje Koning in haar boek ‘Voer voor carnivoren’.

Een aantal fabrikanten doen tegenwoordig wel hun best om zo min mogelijk toevoegingen (kleur-, geur- en smaakstoffen, etc) aan het voer te doen.

Wat zijn de voordelen van zelf honden- of kattenvoer samenstellen?

In de praktijk blijken honden en katten minder dik te zijn, een zachtere en glanzender vacht te hebben en niet overmatig te verharen. Ze hebben geen vet- en talgbulten, minder oorontstekingen en overvulde anaalklieren. Daarnaast zie je minder allergische reacties en tandsteen. Het is jammer dat veel mensen pas overgaan op vers voer als hun huisdier al problemen heeft.

Commentaar NDN

Onze site is voornamelijk bedoeld als een kenniscentrum voor natuurlijke voeding voor mensen. Maar bij een gezonde leefstijl hoort een gezonde beweging en die krijg je bij het hebben van een hond. Maar als je dan ziet wat er uit bepaalde honden aan ongezond uitziende soorten ontlasting komt, dan kunnen we het niet laten om ook aandacht te besteden aan gezonde honden- en kattenvoeding.

Tessa Gottschal & Marijke de Waal Malefijt (redactie NDN)

Literatuur en links:

Natural diet, a feeding guide for your dog’.

Zie ook het boek van Marike Stooker ‘Natuurlijk voeren voor hond en kat‘.

Dan zijn er nog de forums met ervaringsdeskundigen zoals; www.barf-natuurlijk.nl en www.voernatuurlijk.nl en www.barfplaats.nl.

Overzicht
Naam artikel
natuurlijke diervoeding
Beschrijving
Zijn er voor- en nadelen aan zelf hondenvoer of kattenvoer samenstellen? En is rauwe voeding extra bewerkelijk?
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen