Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Slechte adem (halitose)

Onderzoek wijst uit dat bijna 50% van de volwassenen een slechte adem heeft (halitose). Bij de meeste mensen ligt de oorzaak van een slechte adem in de mond en niet in de maag, zoals vaak wordt gedacht. Slechte adem is een aandoening die in meerdere opzichten het leven negatief kan beïnvloeden.

Orale halitose is een conditie waarbij de adem van een patiënt een zeer onaangename geur met zich meedraagt. Het betreft hier niet de onfrisse adem die op basis van genuttigde kruiden of roken tot stand komt. En ook niet wat men ‘s ochtends bij het wakker worden kan ervaren: de “ochtend-halitose”, die wordt veroorzaakt door het uitdrogen van de slijmvliezen, waardoor bepaalde bacteriën de kans krijgen om gassen te produceren. De ochtend-halitose verdwijnt na het tanden poetsen of na het nuttigen van eten of drinken.
Als je last hebt van een slechte adem, wil dit overigens niet zeggen dat je ook een vieze smaak in je mond hebt. Dat heeft niets met elkaar te maken.

Helicobacter pylori

Uit een analyse van 21 studies(1) bleek dat Heliobacter Pylori- infecties correleren met halitose. Helicobacter pylori is een bacterie die in de maag van mensen leeft waar hij zich gedurende een heel mensenleven kan handhaven. De bacterie komt voor bij ongeveer 50% van de wereldbevolking en is daarmee de veroorzaker van één van de meest voorkomende bacteriële infecties in mensen.

Een infectie met de Helicobacter pylori wordt regulier behandeld met een kuur van verschillende antibiotica. Daarbij wordt ook vaak een maagzuurremmer voorgeschreven. Er zijn echter ook complementaire behandelingen (voedingsadviezen en suppletie) mogelijk om de Helicobacter pylori te bestrijden. Zo’n aanpak kan een gunstig effect hebben op halitose.

Oorzaken halitose

Bij 80% van de halitosepatiënten is de onaangename geur daadwerkelijk afkomstig vanuit de mondholte. De tong, tanden en tandvlees zijn de belangrijkste bronnen van een slechte adem. Een halitose kan echter ook vanuit de neusholte of longen ontstaan. De maag speelt slechts zelden een rol.

De oorzaken van halitose op een rijtje:

Slechte adem (halitose)

  • gebrekkige mondhygiëne;
  • onbehandelde gingivitits/parodontitis;
  • slecht aansluitende vullingen, kronen, bruggen;
  • een afgenomen speekselvloed (teveel cafeïne uit koffie of thee veroorzaakt een droge mond);
  • alcohol- en/of tabaksgebruik;
  • mondspoeling met alcohol (kan bij teveel gebruiken het mondslijmvlies beschadigen);
  • een ruwe tong (bevordert het bestaan van opslagplaatsen voor bacteriën);
  • bepaalde geneesmiddelen (bijv. de anticonceptiepil bevordert bacteriegroei in de mond);
  • elders in het lichaam aanwezige ziekten (bijv. maag-darmproblemen, hernia van het middenrif, nier- of leverziekte, ontsteking van de ademhalingswegen, suikerziekte);
  • psychologische factoren zoals stress of angsten (2,3);
  • lijnen (door vrijkomende ketonen t.g.v. vetverbranding of door te veel eiwitten die een zwavelgeur geven);
  • genetisch defect (het ontbreken van het eiwit dat de zwavelverbinding methaanthiol omzet (4)).

Slechte adem (halitose)Mond-Probiotica

De microflora in de mond bevat tenminste 500 verschillende soorten bacteriën. Sommige daarvan bevorderen de mondhygiëne: ze helpen de bacteriën onder controle te houden die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees, gaatjes en een slechte adem. Onderzoeken bevestigen een gunstig effect van rekolonisatie van de mondflora met de juiste probiotische bacteriën.

Vluchtige zwavelverbindingen, voornamelijk geproduceerd door gramnegatieve bacteriën, waaronder P. gingivalis en S. mutans zijn verantwoordelijk voor de geur. Met name L. salivarius geeft een afname van deze zwavelverbindingen en is geschikt voor de behandeling van chronisch slechte mondgeur. Dat geldt ook voor de L. rhamnosus en L. plantarum die veelvuldig worden ingezet.

Van probiotische Lactobacillen zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend. Onschuldige gastro-intestinale effecten zoals opgeblazenheid en lichte darmkrampen zijn mogelijk aan het begin van de behandeling. Bij probiotische Lactobacillen in mondspoeling is de contacttijd met het mondepitheel van groot belang (tenminste 10 minuten spoelen, waarbij uiteindelijk de totale hoeveelheid wordt opgedronken). Tijd van inname: bij voorkeur voor het slapen gaan, omdat er dan geen voeding meer ingenomen wordt.

Groene thee

Groene thee is een ideaal mondspoelmiddel. Spoelen met groene thee werkt minstens even goed als chloorhexidine en fluorideoplossing tegen tand-erosie. Groene thee onderdrukt de bacteriën in de mond die tandbederf veroorzaken en vermindert de vorming van zuren die het tandglazuur aantasten. De polyfenolen die in groene thee voorkomen zijn vaak onderzocht met betrekking tot het remmen van de Streptococcus mutans.
Groene thee is ook bekend vanwege haar antivirale eigenschappen, wat voor een mondspoelmiddel een zeer interessante eigenschap is. Vele virussen, zoals het griepvirus, komen immers via de mond binnen.

Daarnaast helpt groene thee tegen een slechte adem door modificatie van de sterk geurende zwavelverbindingen in de mond. Het vermindert oxidatieve stress en inflammatie in de mond, veroorzaakt door tabaksrook, en het geeft mogelijk bescherming tegen mondkankers. Groene thee is van nature rijk aan fluoride, een sporenelement dat de demineralisatie van het gebit en het metabolisme van zuurvormende bacteriën in tandplaque afremt.

Antimicrobiële effecten van oil-pullingSlechte adem (halitose)

Oil-pulling is een eeuwenoude Ayurvedische techniek die een ontgiftende werking zou hebben. Oil-pulling blijkt effectief te zijn in het reduceren van tandplaque, pathogene mondbacteriën en een slechte adem. Onderliggende mechanismen zijn het microbiële effect van sommige oliesoorten, vooral kokosolie, vernietiging van biofilms in de mond en het weghalen van pathogene bacteriën t.g.v. het biofilm-oplossende effect van de verzeepte olie.
De werkwijze bij oil-pulling is als volgt. Neem een eetlepel koudgeperste kokosolie en spoel hiermee uw mond. Zuig en duw gedurende 15 minuten de vloeistof tussen uw tanden door. Spuug de vloeistof daarna uit. In de praktijk horen we echter terug dat de resultaten minder veelbelovend zijn dan beschreven staat in de Ayurveda.

Tongschrapen

Ook tongschrapen is een Ayurvedisch gebruik. Het dient ter verbetering van de mondhygiëne. Vooral een ruwe tong is een voedingsplek voor bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken verschillende problemen zoals tandplaque, tandbederf, tandvleesaandoeningen en ook slechte adem. Studies hebben aangetoond dat tongschrapen deze bacteriën aanzienlijk vermindert.

Een tandenborstel gebruiken om je tong te reinigen heeft niet hetzelfde effect als een tongschraper. Het zal de bacteriën verplaatsen en deze vestigen zich bovendien op je tandenborstel, in plaats van dat ze worden verwijderd.
De werkwijze van tongschrapen is als volgt. Schraap je tong elke ochtend vóór het tandenpoetsen. Begin achteraan en schraap langzaam naar voren. Doe dit 5 tot 10 keer, afhankelijk van de hoeveelheid aanslag op je tong.
Onderzoek (5) heeft aangetoond dat tongschrapen de bacteriën Streptococcus mutans en Lactobacilli verwijdert, die verantwoordelijk zijn voor een slecht gebit.

Tips voor een frisse adem

  1. let op mogelijke voedingstekorten zoals van de mineralen zink en selenium (zorgen voor een sterk immuunsysteem dat mondbacteriën afweert);
  2. drink direct na het opstaan een glas water;
  3. eet niet te vaak knoflook of uien;
  4. suikervrije kauwgom kauwen bevordert de speekselvloed;
  5. eet voldoende (biologische) rauwkost, groenten en fruit;
  6. drink dagelijks 1 ½ – 2 liter water;
  7. poets minimaal twee keer per dag je tanden;
  8. gebruik na het eten tandfloss, tandenstokers of ragertjes om eetresten weg te halen.

Elektro Magnetische Velden

 

 

Marijke Verstege

 

 

Slechte adem (halitose)

 

Wij zijn ook te vinden op www.ensie.nl  

Helicobacter pylori ontlastingtest

Slechte adem (halitose)

verkoopprijs: € 40,90
Koop deze test hier

Een infectie met Helicobacter pylori kan verantwoordelijk zijn voor een aantal maagaandoeningen die geassocieerd worden met een verhoogde afscheiding van maagzuur. Daaronder vallen o.a. het type B gastritis, ongeveer 75% van alle maagzweren en vrijwel alle twaalfvingerige darmzweren.

 

Het onderzoek naar een infectie met Helicobacter pylori is dus nu een essentieel onderdeel van de diagnostiek naar gastro-intestinale ziekten.

Ontlastingsantigeen testen zijn zeer geschikt voor kinderen en bieden een kostenefficiënte methode voor Helicobacter pylori diagnostiek.

Uit een analyse van 21 studies(1) bleek dat Heliobacter Pylori- infecties correleren met halitose.

[1] Halitosis and helicobacter pylori infection. A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2016 Sep; 95(39): e4223.Published online 2016 Sep 30.Wenhuan Dou, MM, Juan Li, MM, Liming Xu, MM, Jianhong Zhu, PhD, Kewei Hu, MM, Zhenyu Sui, MM, Jianzong Wang, MM, Lingling Xu, MM, Shaofeng Wang, MM,∗ and Guojian Yin, PhD

t>

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5265885/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5358872/
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/idj.12153
4. https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=25416
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Tongue+Scraping+as+a+Means+of+Reducing+Oral+Mutans+streptococci
6.https://ayuhuid.nl/tong-schrapen/
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16032940
8.https://www.natuurdietisten.nl/adviezen-gingivitis-en-paradontitis/
9.https://www.paro-denhaag.nl/patienten/halitose/
10.https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/halitose-slechte-adem-wat-is-het-en-hoe-kom-ik-ervan-af/
11.https://www.natuurdietisten.nl/voeding-tandvleesontsteking/
12.https://www.avogel.nl/gezondheid/dossier-mond-problemen/slechte-adem-uit-mond-stinken.php
13.https://www.nporadio1.nl/consument/9001-10-tips-voor-een-frisse-adem