skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Pesticiden op groenten en fruit

Dit geeft een negatief effect op de gezondheid. Men kan meer last hebben van chronische ziektes, minder vruchtbaar zijn en vaker obesitas of diabetes krijgen. PAN noemt de uitkomsten ‘alarmerend’. Zij waarschuwt voor productie van steeds meer gevaarlijke mengsels vol hormoon verstorende pesticiden.

Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten de meeste schadelijke stoffen die de hormoonhuishouding van mensen ontregelen. Toxicologen gingen er lange tijd vanuit dat kleine hoeveelheden van een schadelijke stof de gezondheid niet kon beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat kankerverwekkende stoffen ook in lage dosis schadelijk zijn. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit ook geldt voor hormoon verstorende stoffen.

PAN adviseert om biologisch eten te kopen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten. Daarnaast pleit men voor aangescherpte Europese regelgeving en uitgebreid onderzoek naar het effect van deze middelen bij het voorkomen van zeer lage hoeveelheden in groenten en fruit.

Commentaar NDN

Eindelijk wordt men ook via officiële kanalen actiever in het waarschuwen voor pesticiden. PAN geeft aan dat men ‘last’ kan hebben van chronische ziekten. Aan wat voor chronische ziekten moeten we dan aan denken? Het verraderlijke is dat men vaak niet direct iets merkt van het binnen krijgen van pesticiden. Diverse systemen raken door herhaalde blootstelling aan pesticiden langzaam fors ontregeld. We bespreken hieronder slechts 2 voorbeelden bezien vanuit de voeding, waar uit blijkt dat de PAN zich terecht sterk maakt voor biologische voeding. Het gaat niet alleen om ‘ergens last’ van hebben, maar om nog iets veel groters namelijk gerommel aan ons genetische materiaal.
Pesticiden en GlutenBijna 40% van de bevolking heeft afwijkende glutengenen die tot coeliakie of andere gluten gerelateerde ziekten kunnen leiden. Daarvan ontwikkelt maar 1% daadwerkelijk coeliakie. Volgens bepaalde wetenschappers kunnen deze glutengenen alleen ziekten veroorzaken als ze zijn ‘aangeschakeld’. Er moet dus een ‘aanschakelmechanisme’ zijn die deze genen activeert. Dat kan bijvoorbeeld een xenobioticum zijn zoals pesticiden of zware metalen als kwik. Volgens dr. Conners kunnen de glutengenen geactiveerd worden door diverse factoren waaronder ook een traumatische ervaring.

Deze glutengenen kunnen ook nog de werking van andere genen benadelen. Zo blijkt dat ze de ontgifting blokkeren. Als gluten de ontgifting van pesticiden blokkeert, dan is het interessant te zien bij welke aandoeningen hoge pesticiden concentraties zijn gevonden. Vaak betreft het aandoeningen met een dopamineprobleem(zoals ADD/ADHD, Parkinson, Dementie).
Exorfinen en DPP-IV enzymVeel mensen gebruiken een voeding waarin dagelijks exorfinen (eiwitten uit gluten, soja, spinazie, caseïne) zijn verwerkt, zoals tarwe en zuivelproducten. Zolang het zogenaamde DPP-IV-enzym goed werkt, worden exorfinen afgebroken. Bij een deel van de mensen wordt dit enzym echter geblokkeerd door DPP-IV remmende factoren. Denk aan: insecticiden, herbiciden, pesticiden, vaccins,, kwikverbindingen, statines, metformine, glucocorticoiden, cortisol (stress) en antibiotica. Het DPP-IV enzym zorgt voor de afbraak van exorfinen, endorfine en tientallen andere stoffen.

Doordat het DPP-IV enzym de exorfinen af breekt beschermt het de endorfine receptoren tegen een opioïde belasting. De opioïde belasting zorgt er voor dat er uiteindelijk een endorfine resistentie kan ontstaat. Het DPP-IV enzym beschermt ook andere functies van het endorfinesysteem zoals de werking van de immuun cellen, dopamine, insuline en cortisol. Maar ook DNA en celherstel, immuun regulatie en bescherming tegen histamine en allergieën. Het DPP-IV-enzym heeft meer dan 65 functies.

Een exorfine-intolerantie verschilt per constitutie, het al dan niet aanwezig zijn van van leaky gut, omgevingsfactoren (stress, organofosfaten), leeftijd, sekse (hoge oestrogeen spiegels kan de werking van exorfinen versterken), prenatale belasting en genetische polymorfisme.

Gluten en exorfinen vertragen en/of blokkeren de afbraak van geneesmiddelen, xenobiotica, pesticiden, insecticiden , herbiciden, voedingsadditieven en andere chemische stoffen. Mogelijk verklaart dit waarom mensen met een glutenovergevoeligheid en exorfinen meer bijwerkingen hebben op lichaamsvreemde stoffen.
Voedingsreacties nemen toeDoor o.a. het gebruik van pesticiden nemen diverse soorten voedselreacties toe bij mensen. Ons genenpakket past niet bij de huidige leefomstandigheden met blootstelling van zoveel soorten gif. Steeds vaker geeft het een afwijkende programmering van het afweersysteem, met als gevolg ernstige ziekteverschijnselen waar niet altijd een Latijnse naam voor bestaat.

Tip: Lees meer over gluten en exorfinen op; www.exendo.be

 

Leuk initiatief; “Van dak naar bord”!

Dakboerin ontwerpt groentetuinen op daken in met name stedelijke gebieden. Ze legt ze vervolgens aan en onderhoudt ze, indien gewenst. De oogst wordt direct gegeten in de bedrijfskantine, restaurant, schoolmenza of thuis onder eigen dak. Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare producten.

Dakboerin maakt gebruik van biologisch zaad en plantgoed, bessenstuiken en fruitbomen. Ze worden geplant in lichtgewicht natuurlijk substraat. Voor de berekening van dakconstructie, de aanleg van de ondergrond, het aanvragen van vergunningen en subsidies, de ontwerpen van schuur, bijenkast of mobiel kippenhok, werkt Dakboerin samen met andere deskundigen.

Literatuur en links:

Pediatrics. 2010 Jun;125(6):e1270-7. Epub 2010 May 17. Attention-deficit/hyperactivity disorder and urinary metabolites of organophosphate pesticides.Bouchard MF, Bellinger DC, Wright RO, Weisskopf MG.

Ann Neurol. 1994 Jul;36(1):100-3.Parkinson’s disease and brain levels of organochlorine pesticides.
Fleming L, Mann JB, Bean J, Briggle T, Sanchez-Ramos
JR.Arch Neurol. 2009 Jul;66(7):870-5. Elevated serum pesticide levels and risk of Parkinson disease.
Richardson JR, Shalat SL, Buckley B, Winnik B, O’Suilleabhain P, Diaz-Arrastia R, Reisch J, German DC.

PLoS One. 2011 Apr 12;6(4):e18648.Improved xenobiotic metabolism and reduced susceptibility to cancer in gluten-sensitive macaques upon introduction of a gluten-free diet. Sestak K, Conroy L, Aye PP, Mehra S, Doxiadis GG, Kaushal D.

Addict Biol. 2008 Mar;13(1):118-23. Epub 2007 Jun 16. Endogenous morphine signaling via nitric oxide regulates the expression of CYP2D6 and COMT: autocrine/paracrine feedback inhibition.
Mantione KJ, Cadet P, Zhu W, Kream RM, Sheehan M, Fricchione GL, Goumon Y, Esch T, Stefano GB.

Pediatrics. 2010 Jun;125(6):e1270-7. Epub 2010 May 17.Attention-deficit/hyperactivity disorder and urinary metabolites of organophosphate pesticides.Bouchard MF, Bellinger DC, Wright RO, Weisskopf MG.