skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Opinie deel 3: Leverdetox oliekuren en het risico op dysbiose en ontstekingen

Eén van de belangrijkste indicatoren voor een chronische ontstekingsreactie is de hoeveelheid C-reactive protein (CRP) in het bloed. CRP is een zogenaamd acute-fase eiwit, dat bij tal van chronische en acute ontstekingsreacties wordt gevormd in de lever, o.a. gestimuleerd door interleukine-6. Ons genenpakket past niet bij de huidige leefomstandigheden, krijgt te weinig voedingsstoffen en dat geeft een afwijkende programmering van het afweersysteem.

Verschillende interleukines

Er bestaan diverse soorten interleukines (groepen cytokinen). Ontstekingsbevorderende (pro-inflammatoire) cytokines (CRP, IL-1, IL-6, IL-8, MCP-1, TNF-α) remmen bijvoorbeeld de insulinesecretie en de insulinegevoeligheid. Cytokines worden beļnvloed door de hoeveelheid en de samenstelling van het voedsel, massa en verdeling van het vetweefsel, beweging en psychosociale factoren.

Als de cytokines toenemen, ontstaat een chronische laaggradige ontsteking. Dat heeft een negatieve invloed op het functioneren van bloedvaten (endotheelfunctie), immuunsysteem, spierweefsel, vetweefsel, zenuwweefsel, botweefsel, kraakbeen, hersenen, darmen, hart, lever en eilandjes van Langerhans (pancreas). Dit staat aan de basis van veel ziekten. Bestanddelen van voedsel zoals glucose, zetmeel, verzadigde vetzuren en de bereidingswijze van voedsel geven ontstekingen.

Bepaalde voedingsstoffen echter, remmen de ontsteking. Er zijn dus voedingsmiddelen, die bosbrandjes aansteken en voedingsmiddelen die ze blussen. Regelmatig overmatig vetgebruik (ook van de goede vetten/oliesoorten) is om de metafoor door te trekken een voorbeeld van ‘olie op het bosbrandje gooien’.

Galzuren

Galzuren zijn voor de vetvertering belangrijk. Galzuren ontstaan uit cholesterine door een hydroxyleringsreactie en een oxidatieve inkorting. De belangrijkste galzuren zijn cholazuur en coprostanzuur. Ze emulgeren in het darmkanaal de niet wateroplosbare bestanddelen (voornamelijk vetten) en verbeteren de activiteit van de enzymen. Het omzetten van niet wateroplosbare verbindingen is de basis voor een goede resorptie. De galzouten worden normaliter voor 98% in het ileum geresorbeerd en dan weer aan de enterohepatische (lever) kringloop af gegeven.

Een verstoorde resorptie geeft een vette ontlasting en een slechte opname van voorverteerde voeding in bloed en lymfe ( het zogenaamde malabsorptie syndroom). Als in de galblaas de verhouding tussen galzuur en cholesterine onder 13:1 (normaal = 20:1) zakt, kan cholesterine vrij komen. Zo kunnen galstenen (cholesterine-stenen) ontstaan. Voor de enterohepatische kringloop zijn galzuren ook voor de secretie van gal uit de levercellen noodzakelijk. Een verlaagde galzurenproductie geeft problemen, maar een verhoogde galzuurproductie ook. Een verhoogde galzuurproductie kan bijvoorbeeld een colonrectale kanker geven. Een afwijkende galzurenprodcutie is o.a te onderzoeken via een ontlasting test.

Vet en vertering

Te veel vetgebruik is een belasting van de spijsvertering. Ook goede vetten (olijfolie kuren) kunnen een belasting voor de vertering zijn. Wat binnen komt, moet tenslotte allemaal verwerkt worden. Het lichaam moet extra gal en pancreassap aanmaken om de hoeveelheid vet weg te werken. Lukt dit onvoldoende, dan blijven er vetresten in de dikke darm achter. Deze vetten worden door dikke darmbacteriėn (zoals de Clostridium) omgezet in gifstoffen (LPS: lipopolysacchariden).

Deze gifstoffen tasten het darmslijmvlies aan, waardoor de weerstand en opnamecapaciteit van nutriėnten daalt. Een vetrijke maaltijd zorgt ook voor een tragere maagontlediging. Gaat dit te traag, dan geeft dit veel ongemak zoals opgeblazen gevoel, oprispingen en ontlastingsproblemen zoals brijachtige ontlasting of juist verstopping.

Een verschuiving in de darmflora door overmatig gebruik van olie en vetten

olijfoliePlakkerige ontlasting zien natuurdiėtisten in de praktijk vaak bij mensen die fanatiek goed bedoeld met een te hoge inname van omega 3-6-9 oliën en notapasta’s in hun voeding aan de gang gaan. Vooral de vanuit de ayurveda bekende Vata typen zijn vooral gevoelig voor (ruim) vet en olie gebruik.

Een recent ontdekt gevolg van een hoge vet inname is een verstoring van de barričrefunctie van het darmslijmvlies. Een dieet met veel vet of regelmatige detox kuren met grote hoeveelheden olie kan een toename van Gram-negatieve bacteriėn in de darmflora geven en een afname van Gram-positieve soorten. Gram-negatieve bacteriėn zijn o.a. streptococcen, Clostridium-soorten, Campylobacter- en Salmonella-soorten. Gram-positieve soorten zijn o.a. de Lactobacillen en Bifidobacterium-stammen.

Lipopolysacchariden (LPS)

Stoffen die zeer effectief zijn in het opwekken van ontstekingsreacties zijn lipopolysacchariden (LPS). Dit zijn bestanddelen van de celwand van Gram-negatieve bacteriėn, die vrijkomen wanneer deze micro-organismen afsterven. In laboratoriumonderzoeken wordt LPS vaak gebruikt om cellen van het immuunsysteem te activeren. LPS verspreidt zich via het bloed door het gehele lichaam, en kan daarom op tal van plaatsen macrofagen in de weefsels stimuleren tot de productie van ontstekingbevorderende stoffen, met als gevolg een chronische laaggradige ontstekingsreactie.

Meer Gram-negatieve soorten betekent meer LPS in de darminhoud, en daarmee meer kans op laaggradige ontstekingsreacties. Tegelijkertijd zorgt een verhoogde inname van vet voor meer opname van LPS in het lichaam.Daarnaast geeft een hoge vetinname een belasting aan de gal/lever en het lipase(vetsplitsend enzym) van de pancreas.Een goede darmflora door een evenwichtige voeding, zal leiden tot een verminderde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies, waardoor ook minder blootstelling van het lichaam aan LPS zal optreden, wat ook weer leidt tot minder ontstekingsreacties.

Praktische ervaringen

Wij sluiten het artikel af met wat negatieve ervaringen van natuurdietisten die ze in hun praktijk gehoord hebben van cliënten die zich bij hen hadden gemeld na een zogenaamde lever-flush kuur. Mensen met grote of veel galstenen moesten met spoed een galblaasverwijderingsoperatie ondergaan na de lever-galblaas-flush te hebben gedaan. Wij raden daarom aan om als u toch een lever-galflush wilt doen u eerst te laten controleren op galstenen of een verstopte galgang via een scan.

Dan als nog laatste opmerking. Vetten die het duodenum binnenkomen stimuleren de afgifte van CCK. CCK triggert het gladde spierweefsel van de galblaas, waardoor deze gal afgeeft in het duodenum. De systemische afgifte van CCK kan ook de contractie van de longitudinale spieren van de slokdarm in gang zetten of verergeren, waardoor bij een hernia diafragmatica een reflux ontstaat of wordt verergerd.

Samenvattend; zorg dat u een juiste evenwichtige biologische voeding het hele jaar gebruikt om uw leverbiochemie goed te laten verlopen, dan hoeft u niet diverse oliekuren gedurende het hele jaar te doen met het risico op ongunstige verschuivingen in uw darmmilieu, blokkades op uw lever(leverstagnatie) of gal(stenen) en een ontregelde spijsvertering. Vooral mensen met een Vata constitutie (Ayurveda) raden we deze kuren af, omdat men van nature al extra gevoelig is voor veel vet- en oliegebruik. Natuurvoedingstherapeuten en natuurdietisten kunnen u helpen met de juiste lever/galvoeding.

Literatuur en links:

www.energieherstelplan.nl: Geneeskrachtige voeding voor de lever.

Marijke de Waal Malefijt, ‘Ik heb er mijn buik van vol’, uitgeverij Schors (2011).

Raetz CR, Whitfield C: Lipopolysaccharide endotoxins Annu Rev Biochem. 2002;71:635-700. Epub 2001 Nov 9.

Raetz, Christian R. H.; Guan, Ziqiang; Ingram, Brian O.; Six, David A.; Song, Feng; Wang, Xiaoyuan; Zhao, Jinshi (2009). Discovery of new biosynthetic pathways: the lipid A story. Journal of Lipid Research: S103–S108.

Cani PD, Bibiloni R, Knauf C et al. Changes in gut microbiota control metabolic endotoxemia-induced inflammation in high-fat diet-induced obesity and diabetes in mice. Diabetes. 2008; 57: 1470 – 81.

Cani PD, Delzenne NM. Gut microflora as a target for energy and metabolic homeostasis. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2007; 10: 729 – 34.

Steven Rochlitz, Ph D.Porphyria The Ultimate Cause of Common, Chronic and Environmental Illness.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen