skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Niet-klassieke voedselallergie bij PDS

Een studie [1] heeft een mogelijk ontstekingsmechanisme aangetoond bij PDS (prikkelbare darm syndroom) patiënten, waarom ze klachten hebben van bepaalde voedingsmiddelen. Een meerderheid van de PDS patiënten in deze studie bleken een niet-klassieke voedselallergie te hebben. Er waren direct zichtbare veranderingen bij het injecteren van 5 voedselcomponenten (tarwe, gist, melk, soja en eiwit) in de dunne darm. Microscopisch werd gekeken of een reactie ontstond en werd weefsel afgenomen.

Niet-klassieke voedselallergie bij PDSBij 70% werd reactie gezien op 1 of meerdere voedselcomponenten (61% had reactie op tarwe). Uit het weefsel kwam naar voren dat men duidelijk meer witte bloedcellen en eosinofiele lymfocyten had dan diegene zonder reactie. Ook werd een verhoogde expressie van het claudin-2 gen gevonden; een voorspeller van een slechte functie van het darmoppervlak.
Het weefselonderzoek toont aan dat diegene met een voedselreactie meer ontstekingscellen hebben. Bij een ontsteking kan er sprake zijn van een ‘lekkende darm‘.

Lekkende darm geeft voedselreacties

Met de term lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bedoeld. Er is dan sprake van een beschadigde darm. De medische zoekmachine toont honderden artikelen die zijn gepubliceerd in reguliere medische vakbladen die tal van aandoeningen beschrijven die samenhangen met een lekkende darmwand.

Er bevinden zich tussen de cellen van de darmwand smalle kanalen, die open en dicht kunnen. De darmcellen bevatten speciale eiwitten die ervoor zorgen dat de kanalen open of dicht gaan. Men noemt dit ‘Tight Junctions‘ en bevinden zich in de dunne en dikke darm. Bij een verminderde functie van de Tight Junctions is er een afname aan absorptie van nuttige stoffen en een toename aan absorptie van ongewenste stoffen.

Niet-klassieke voedselallergie bij PDSHoe is een lekkende darm vast te stellen?

Een onderdeel van de Tight Junction is een hemoglobine-bindend eiwit zonuline. De werking van zonuline is complex en nog niet volledig bekend. Wat men er wel over weet is dat Zonuline een sleutelrol speelt in de doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm).

Zonuline heeft direct invloed op het samentrekken van de opening van bovengenoemde kanalen. Andere Tight Junction eiwitten zoals claudine, occludine en actine staan onder controle van zonuline. Bij een daling van de goede darmflora, ontstekingen waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, allergieën en coeliakie is er een toename van zonuline en raakt het systeem ontregelt.

Zonuline komt vrij in de darminhoud bij beschadiging van de Tight Junctions. Daarbij worden groeireceptoren gestimuleerd die aanwezig zijn in de darmwand. Dit geeft een overprikkeling die de darmcellen verzwakken.
Het zonulinegehalte kan in bloed en ontlasting worden gemeten. Een toename wordt gezien als een biomarker voor verminderde darm barrièrefunctie. De zonulinewaarde kan verhoogd zijn bij een glutenintolerantie en coeliakie.

Hoe ontstaat een niet-klassieke voedselallergie?

Er is een verband tussen de barrièrefunctie van het darmslijmvlies en allerlei type voedselreacties.
Wetenschappelijke studies uit slijmvliesbiopten van patiënten met chronische darmziekten laten een gewijzigde expressie zien van Tight Junction proteïnen. Deze zijn mogelijk het gevolg van de effecten van pro-inflammatoire cytokines.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze cytokines weer gevormd worden door bepaalde voedingsmiddelen. Dit wijst erop dat er een vicieuze cirkel gevormd wordt. Toegenomen darmpermeabiliteit (lekkage) zorgt ervoor dat de darminhoud (bepaalde stoffen) verder kunnen lekken, wat bijdraagt tot een pro-inflammatoire immuunreactie op het darmweefsel, die dan op haar beurt het verder lekken van de darm bevordert.

Niet-klassieke voedselallergie bij PDSHoe onderzoekt u een IgG-voedingsallergie (type III) door een lekkende darm?

Wanneer u lijdt aan een aandoening die niet weg gaat kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie; IgG-voedingsallergie (type III).
Dit wordt in de volksmond voedselovergevoeligheid of voedingsintolerantie genoemd. Typerend voor zo’n overgevoeligheid is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt ze heel moeilijk te identificeren.

Met de ImuPro voedselintolerantie test kunt u ontdekken of er sprake is van een vertraagde voedselallergie. U vind de Imuprotesten op onze zelftestenpagina’s.

Hoe lost u een lekkende darm op?Niet-klassieke voedselallergie bij PDS

De eerste drie stappen die u kunt nemen zijn:

  1. Controleer uw voedingspatroon op voedselreacties (Imuprotest)
  2. Lees meer over onze top 10 aan voedingsadviezen
  3. Controleer uw bloed op nutriënten tekorten die nodig zijn bij het herstellen van de darmslijmvliezen; vitamine A, vitamine D, zink, selenium, omega 3 vetzuren, glutathion.

Verband darmmicrobioom en voedselintolerantie

Recente onderzoeksresultaten naar de oorzaken en gevolgen van de verminderde darmbarrière tonen aan, dat onder fysiologische omstandigheden de meeste voedselantigenen door het darmepitheel geabsorbeerd en van diens spijsverteringsenzymen intracellulair tot kleinere peptiden afgebroken worden, zonder dat pathologische immuunreacties veroorzaakt worden.

Zijn de fysiologische omstandigheden zoals bij gereduceerde diversiteit en sterk toegenomen bacteriën van de soorten Escherichia, Klebsiella en Pseudomonas verstoord, dan kunnen de niet volledig verteerde voedingsbestanddelen in de bloedsomloop terechtkomen en potentieel pathogene immuunreacties veroorzaken. Als een voorbeeld hiervoor kan de niet-coelieakie-tarwegevoeligheid genoemd worden, die in klinisch opzicht zich zeer vergelijkbaar als coeliakie manifesteert.

Belangrijke beschermingsmechanismen van de mucosale integriteit worden daarentegen door de mucosaprotectieve flora zoals Akkermansia muciniphila en Faecalibacterium prausnitzii ondersteund.
Wilt u weten hoe het met uw darmmicrobioom staat? Test dan uw darmmicrobioom.

Referenties

[1] Gastroenterology. 2019 Jul;157(1):109-118.e5. Many Patients With Irritable Bowel Syndrome Have Atypical Food Allergies Not Associated With Immunoglobulin E. Fritscher-Ravens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31100380
[2] Mu, Qinghui, Jay Kirby, Christopher M. Reilly, and Xin M. Luo. “Leaky gut as a danger signal for autoimmune diseases.” Frontiers in Immunology 8 (2017).
[3] Michielan, Andrea, and Renata D’Incà. “Intestinal permeability in inflammatory bowel disease: pathogenesis, clinical evaluation, and therapy of leaky gut.” Mediators of inflammation 2015
[4] Fasano, Alessio. “Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer.” Physiological reviews 91, no. 1 (2011): 151-175.
[5] Bischoff, Stephan C., Giovanni Barbara, Wim Buurman, Theo Ockhuizen, Jörg-Dieter Schulzke, Matteo Serino, Herbert Tilg, Alastair Watson, and Jerry Wells. “Intestinal permeability–a new target for disease prevention and therapy.” BMC gastroenterology 14 (2014).
[6] Tran, Cuong D., Joanna Hawkes, Robin D. Graham, Julie L. Kitchen, Erin L. Symonds, Geoffrey P. Davidson, and Ross N. Butler. “Zinc-fortified oral rehydration solution improved intestinal permeability and small intestinal mucosal recovery.” Clinical pediatrics 54, no. 7 (2015): 676-682.

Zonuline ontlastingtest

Niet-klassieke voedselallergie bij PDSVerkooptest (incl BTW): €46,50
Koop deze test hier

Chemische analyse
voor het bepalen van het zonulinegehalte in ontlasting

 

 

 

 

Darmslijmvlies Test

Gezondheidscheck Darm PlusVerkoopprijs (incl. BTW): € 86,25
Koop deze test hier
Bepaling van de ontstekingsparameters EPX , lactoferine en ook de parameters voor de immuun activiteit bèta-defensine en SIgA.

De Darmslijmvlies test is ter bepaling van de conditie en functie van het darmslijmvlies en voor een beoordeling van het darmgeassocieerde immuunsysteem.

Indicaties:

– ter controle van het verloop bij gastro-intestinale aandoeningen
– bij stoornissen van het immuunsysteem (allergieën, gevoeligheid voor infecties etc.)

Darm Microbioom Plus ontlastingtest

Niet-klassieke voedselallergie bij PDSVerkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

De microbioom plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA en zonuline in de ontlasting. Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

 

 

Gluten ontlastingstest

Gluten ontlastingtest

Verkoopprijs (incl. BTW): € 48,95  Koop deze test hier

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen