skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Microbiotica verlicht klachten bij PDS

Microbiotica kunnen de symptomen [1, 2] van een prikkelbare darm verminderen. Britse wetenschappers bewezen dat in een studie [2 ] waaraan 150 vrijwilligers deelnamen. Vooral pijn en verstoorde stoelgang waren symptomen die door de microbiotica verholpen werden. Het opgeblazen buikgevoel verdween echter niet. De effecten van het microbioticum waren pas na 12 weken beduidend verschillend met die van het placebo.

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een hardnekkige en veel voorkomende spijsverteringsklacht, die 10 % tot 20 % van alle mannen en vrouwen treft (afhankelijk van de criteria die men hanteert). Het gaat vaak om buikklachten van diverse aard, met een opgeblazen gevoel en de combinatie van diarree en constipatie als meest vaak voorkomende symptomen.

Mensen met ernstige PDS-klachten hebben een even slechte levenskwaliteit als patiënten met reuma of hartzwakte. Patiënten zijn voortdurend op zoek naar alternatieve remedies, omdat een groot deel van de farmacologische behandelopties – antispasmodica, laxatieven, obstipatie, antidepressiva – niet efficiënt en/of onbewezen is.

Individuele darmflora: veel variatie in darmflorasamenstelling

Iedere darmflora is uniek en vergelijkbaar met een vingerafdruk. Doordat de samenstelling zo uniek is, is het lastig te definiëren wat een normale darmflora is. Onderzoek heeft uitgewezen dat ieder individu dezelfde darmflora-kern heeft.

Deze kern beslaat echter maar 20% van alle bacteriën die aanwezig zijn in de darmen. De overige 80% is bij een ieder verschillend. Er wordt gesuggereerd dat er maar liefst 1500 verschillende bacteriën aanwezig zijn. Op dit moment wordt daar nog uitvoerig onderzoek naar gedaan. Gemiddeld zijn er 700 wetenschappelijke studies gedaan naar diverse microbiotica-stammensuppleties.

FODMAP-dieet met aanvulling van microbiotica

Suppletie met LGG (Lactobacillus rhamnosus GG) helpt bij PDS bij volwassenen. Ook zorgt het ‘laag’ FODMAP-dieet voor klachtenverlichting. Dit blijkt uit een recente Deense studie [3] die is gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology.

Uit eerder onderzoek was bekend dat microbiotica met LGG helpt bij kinderen met PDS-gerelateerde buikklachten. De effectiviteit bij volwassenen met PDS stond nog niet helemaal vast. Aan deze gerandomiseerde, gecontroleerde studie met een duur van 6 weken deden 123 proefpersonen (18-74 jaar, 73% vrouw) met PDS mee. Zij voldeden aan de zogenaamde Rome III diagnostische criteria.

De behandeling bestond uit suppletie met LGG in een dosis van 6 miljard cfu per dag (n=41), een laag FODMAP-dieet (n=42) of gebruikelijke westerse voeding (n=40, controlegroep). FODMAP staat voor Fermentation of Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols, restanten van koolhydraten in voeding die door bacteriën in de dikke darm gefermenteerd worden waarbij stoffen en gassen (zoals waterstof en methaan) ontstaan die verantwoordelijk kunnen zijn voor PDS-klachten.

Onderzoek met LGG (Lactobacillus rhamnosus GG)

De deelnemers vulden iedere week twee vragenlijsten in via een IBS zelfmonitoring webapplicatie: de IBS-SSS (IBS severity score system) en IBS-QOL (IBS quality of life). Uit die vragenlijsten kan worden opgemaakt of een behandeling leidt tot vermindering van PDS-klachten en een betere kwaliteit van leven.

Zowel aanvulling met LGG als een laag FODMAP-dieet leidde tot een duidelijke daling van IBS-SSS (daling met gemiddeld 68 resp. 133 punten), vergeleken met het controledieet (daling met gemiddeld 34 punten). De IBS-QOL score daalde meer in de dieet- en LGG-groepen, maar deze daling was niet-significant vergeleken met de controlegroep.

Het laag FODMAP-dieet was effectiever dan LGG-suppletie, maar de uitval in de dieetgroep was twee keer zo groot als in de LGG-groep. Dit kwam voornamelijk omdat deelnemers moeite hadden met het dieet. De studie concludeert dat een probioticum met LGG kan worden ingezet bij PDS, vooral bij PDS-subtypes met diarree of afwisselend diarree en obstipatie.

Commentaar NDN

De darminhoud kan behalve voedingsstoffen ook een groot aantal lichaamsvreemde, toxische stoffen en ziekteverwekkende bacteriën bevatten. In het darmkanaal leven ca. 100.000 miljard (10 tot de macht 14) bacteriën. Dit is ongeveer tien keer zoveel als het totaal aantal cellen van het menselijk lichaam. De gezondheid van de darmen is het resultaat van een microscopisch samenspel tussen miljarden gunstige (probiotische) en ongunstige (pathogene) bacteriën.
Probiotische bacteriestammen hebben onder meer de volgende effecten:– Verbeterde voedselvertering: probiotische organismen dragen bij aan het verteringsproces, doordat ze enzymen (zoals lactase) bevatten.
– Antimicrobiële activiteit tegen pathogenen: probiotische bacteriën gaan de groei van pathogene organismen in het maagdarmkanaal tegen.
– Productie van kortketenige vetzuren: kortketenige vetzuren zoals melkzuur (lactaat), azijnzuur (acetaat), proprionzuur (proprionaat) en boterzuur (butyraat), worden gebruikt als voeding door de darmepitheelcellen.
– Anti-schimmel-, anti-gist- en anti-viruswerking: de door de darmflora geproduceerde kortketenige vetzuren voeden het darmepitheel, waardoor een sterke darmbarrière ontstaat tegen ongunstige schimmels, virussen en gisten.
– pH verlaging: kortketenige vetzuren verlagen de pH en houden daardoor de groei van pathogene darmbewoners in toom. Bovendien vergemakkelijkt een lage pH de absorptie van mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan, chroom en zink.
– Immuunversterking: probiotische flora heeft een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons.
– Vermindering van voedselallergieën: een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid (permeabele) darmwand. Deze doorlaatbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedselallergieën en overbelasting van de lever.
– Productie van vitaminen: bifidobacteriën kunnen vitaminen produceren, waaronder vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K. Maar ook verschillende aminozuren.
Stamspecifieke keuzes makenHet is belangrijk precies te weten uit welke bacteriestam(men) een probioticum bestaat. De werkzaamheid en gezondheidsbevorderende eigenschappen van een probioticum zijn grotendeels stamspecifiek.

Bijvoorbeeld, van de bacteriën die worden gerekend tot de bacteriegroep melkzuurbacteriën, bacteriegeslacht (genus) Lactobacillus en bacteriesoort (species) rhamnosus, is maar een beperkt aantal stammen geschikt voor gebruik als probioticum; een belangrijke is bijvoorbeeld de Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®.

In het kokosyoghurtrecept hieronder komen de volgende probiotische bacteriestammen aan bod: Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®; Lactobacillus acidophilus, LA-5®; Bifidobacterium, BB-12® (B. lactis). Deze bacteriestammen zijn al tientallen jaren op de markt, worden wereldwijd door veel mensen gebruikt en hebben wetenschappelijk aangetoonde gezondheidseffecten. De bacteriestammen voldoen aan belangrijke criteria voor probiotica [12, 13, 14, 15].

Recept; rijk aan microbiotica

Kokosyoghurt

Microbiotica verlicht klachten bij PDS

Deze verfrissende yoghurt wordt gemaakt van kokosmelk en een probioticum rijk aan lactobacillen en bifidobacteriën (gekozen preparaat met; L. acidophilus, LA-5®, L. paracasei L CASEI 431®, L. rhamnosus GG LGG® en B. lactis Bb12®). Het is daardoor een goede bron van de kokosvetzuren caprylzuur en laurinezuur en gezonde darmbacteriën. Caprylzuur helpt een goede balans bewaren tussen gezonde en ongezonde micro-organismen in de darm. Laurinezuur helpt de darmwand beschermen. Deze kokosyoghurt is niet alleen lekker, maar dus ook versterkend voor darmen en darmflora.

Ingrediënten voor 500 ml:

  • 350 ml kokosmelk, bij voorkeur de gebonden (crème) variant
  • 150 ml water
  • 1 ½ eetlepel arrowroot (bindmiddel, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)
  • 2 capsules van een multi-strain probioticum met per capsule minimaal 3,75 miljard lactobacillen en 1,25 miljard bifidobacteriën
  • Een yoghurtmaker, verkrijgbaar in kookwinkels of bij Bol.com

Bereiding

Maak de beker van de yoghurtmaker schoon door deze 1 minuut in kokend water te leggen. Laat de beker op zijn kop uitlekken op een schone theedoek.
Verwarm de kokosmelk met het water in een pan.
Roer de arrowroot los met 2 eetlepels water. Bind al roerend de warme kokosmelk met de arrowroot tot een dun gebonden vloeistof.
Laat de kokosmelk afkoelen tot kamertemperatuur. Giet deze daarna over in de beker van de yoghurtmaker. Maak de probioticumcapsules open en roer de inhoud goed door de kokosmelk heen.
Zet de beker in de yoghurtmaker en zet de yoghurtmaker aan.
Laat de kokosmelk in ongeveer 12 uur fermenteren tot yoghurt.
Haal daarna de beker uit de yoghurtmaker en bewaar de kokosyoghurt in de koelkast.
De yoghurt is nog enkele dagen houdbaar.

Variatietip: Vervang de kokosmelk door hazelnoot- of amandelmelk voor hazelnootyoghurt of amandelyoghurt.

Yoghurtmakers

Voor bovenstaand recept is een yoghurtmaker nodig. Bij Bol.com zijn er verschillende te koop. Wijzelf gebruiken die van Severin.

Foto en gerecht van Tanja Visser, natuurdiëtist

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

[1]Deze studie maakte gebruik van een vloeibaar, glutenvrij probioticasupplement met vier stammen opgelost in een gerstextract: Lactobacillus rhamnosus NCIMB 30174, Lactobacillus plantarum NCIMB 30173, Lactobacillus acidophilus NCIMB 30175 en Enterococcus faecium NCIMB 30176. Deze bacteriën zijn relatief goed bestand tegen maagzuur.

[2] Sisson G, Ayis S, Sherwood RA et al. Randomised clinical trial: A liquid multi-strain probiotic vs. placebo in the irritable bowel syndrome–a 12 week double-blind study. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Jul;40(1):51-62

[3] Deense studie die is gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4239510/

[4] Bixquert Jiménez M. Treatment of irritable bowel syndrome with probiotics. An etiopathogenic approach at last? Rev Esp Enferm Dig. 2009 Aug;101(8):553-64.

[5] Quigley EM. Prebiotics and probiotics; modifying and mining the microbiota. Pharmacol Res. 2010 Mar;61(3):213-8.

[6] De Filippo C et al. Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Aug 17;107(33):14691-6

[7] Swidsinski A et al. Comparative study of the intestinal mucus barrier in normal and inflamed colon. Gut. 2007 Mar;56(3):343-50.

[8] Corazziari ES. Intestinal mucus barrier in normal and inflamed colon. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009 Apr;48 Suppl 2:S54-5.

[9] Ewaschuk JB, Dieleman LA. Probiotics and prebiotics in chronic inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2006 Oct 7;12(37):5941-50.

[10] Furrie E et al. Synbiotic therapy (Bifidobacterium longum/Synergy 1) initiates resolution of inflammation in patients with active ulcerative colitis: a randomised controlled pilot trial. Gut. 2005 Feb;54(2):242-9.

[11] Fava F, Danese S. Intestinal microbiota in inflammatory bowel disease: friend of foe? World J Gastroenterol. 2011 Feb 7;17(5):557-66.

[12] Iannitti T et al. Therapeutical use of probiotic formulations in clinical practice. Clinical Nutrition 2010;29:701-725.

[13] Saarela M et al. Probiotic bacteria: safety, functional and technological properties. J Biotechnol. 2000;84(3):197-215.

[14] Champagne CP et al. Recommendations for the viability assessment of probiotics as concentrated cultures and in food matrices. Int J Food Microbiol. 2011;149:185-93.

[15] Boyle RJ et al. Probiotic use in clinical practice: what are the risks? Am J Clin Nutr. 2006;83:1256-64.