skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Magnesium vermindert schade na hersenbloeding

Toediening van magnesium na een hersenbloeding vermindert de schade aan de hersenen aanzienlijk. Het goedkope en veilige middel kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ernstige en invaliderende effecten.

Magnesium verkleint de kans op een herseninfarct door zuurstofgebrek in de hersenen na een hersenbloeding met ruim dertig procent. Hierdoor daalt het aantal patiënten dat drie maanden na de hersenbloeding is overleden of in een verpleeghuis zit, met bijna vijfentwintig procent. Deze gegevens publiceert Walter van den Bergh, neuroloog in opleiding in het UMC Utrecht, in het medisch tijdschrift Stroke.

Ieder jaar krijgen zevenduizend mensen een hersenbloeding. Bij vijftienhonderd van deze patiëntencategorie is sprake van een hersenvliesbloeding. Dit type hersenbloeding treft vooral relatief jonge mensen, hun gemiddelde leeftijd is 55 jaar. De helft van deze patiënten overlijdt binnen drie maanden. Van degenen die blijven leven kampt de helft met zeer ernstige handicaps. Hersenbloedingen leiden tot veel persoonlijk leed en hoge kosten in de gezondheidszorg.

Vaak ontstaat een belangrijk deel van de hersenschade pas na de bloeding, omdat een deel van de hersenvaten zich vernauwt als reactie op de bloeding. Zo ontstaat zuurstoftekort dat tot extra hersenschade leidt. Van den Bergh ontdekte dat magnesium die ‘schrikreactie’ van bloedvaten in het hoofd effectief tegengaat, waardoor een belangrijk deel van de schade wordt beperkt. “Achttien van de 140 patiënten die magnesium kregen herstelden volledig”, zegt Van den Bergh, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met het AMC, VUmc en Erasmus MC. “In de controlegroep zonder magnesium zagen we slechts bij zes patiënten een volledig herstel. We zijn nu bezig met een internationaal onderzoek om te kijken of patiënten met dit type hersenbloeding voortaan standaard magnesium toegediend moeten krijgen.”

NDN over magnesium

Magnesium is verkrijgbaar in diverse vormen zoals de oxide (deze is laxerend), aminozuurchelaat, gluconaat, aspartaat, tauraat e.d. Een hoge orale (met de mond) dosis magnesium kan leiden tot diarree. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Het is van belang voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de zenuwgeleiding, spiercontractie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie, detoxificatie en gezonde botten en tanden. Ook voor hart en bloedvaten is magnesium van groot belang. Het helpt het bloed dun te houden, ontspant de bloedvaten en is betrokken bij de regulatie van de bloeddruk. Een te lage inname van magnesium met de voeding komt relatief veel voor. Interacties met reguliere medicatie Penicillamine, tetracycline, aminoglycosides, amfotericine, cholestyramine, antidepressiva, corticosteroïden, hormoonpreparaten, foscarnet, digoxine, furosemide, pentamidine, fosfaat en thiazide diuretica kunnen de magnesiumspiegel verlagen. Diuretica zijn een belangrijke oorzaak van magnesiumtekort. Inname van extra magnesium kan dan gewenst zijn. Hoge doses calcium verlagen de opname van magnesium. Een gebalanceerde inname van calcium en magnesium is het beste, bijvoorbeeld 1:2, 1 deel calcium en twee delen magnesium. Hoge doses zink verlagen de magnesiumopname. Magnesium is essentieel voor de stofwisseling van B1 (thiamine), vitamine C en B6 (pyridoxine). Synergisten van magnesium voor de botvorming, spiercontractie en zenuwgeleiding zijn onder meer calcium, fosfor, natrium en kalium. Een magnesiumtekort kan leiden tot een kaliumtekort. Een hoge vitamine D-inname kan ook leiden tot een magnesiumtekort. Magnesium: aanbeveling NDN Magnesiumbronnen in de voeding zijn: verse noten, verse zaden (pompoen, zonnebloempit, tahin, (= sesampasta), bladgroenten, grapefruit en pruimen. Tip: Voor sterke botten is niet alleen calcium maar ook magnesium, zink (noten/zaden), mangaan (noten/zaden/zilvervliesrijst), borium (noten/zaden), silicea (gierst, brandnetel, bruine rijst), zavel (uien, vis, ei, knoflook) en glucosaminesulfaat (schaal- en schelpdieren) nodig!

Literatuur en links:

Magnesium sulfate in aneurysmal subarachnoid hemorrhage: a randomized controlled trial, gepubliceerd in Stroke 2005; 36(5):1011-5 van het Department of Neurology, UMC Utrecht door W.M. van den Bergh, A. Algra, F. van Kooten, C.M. Dirven, J. van Gijn, M. V

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen