skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Anti-rillend effect van magnesium

Anti-rillend effect van magnesium

Magnesium blijkt anti-rillende effecten te hebben na een operatie, maar kan ook bescherming bieden bij koudestress (hypotermie) en zenuwschade.

Rillen van spieren komt vaak voor na een operatie. Intraveneuze magnesiumtherapie is een bewezen remedie tegen het rillen van spieren. Het anti-rillende effect hebben Japanse onderzoekers vastgesteld in een meta-analyse van 64 studies waarin een totaal van 4303 patiënten betrokken waren[1-2].

Bij 23% van de patiënten treden rillingen op wanneer ze uit hun verdoving gehaald worden. Dit fenomeen daalt naar minder dan 10% dankzij magnesium. De bewijskracht is het sterkst voor intraveneuze toediening. Ook bij epidurale en intrathecale toediening lijkt magnesium effect te hebben[3].

Kouderillingen na een operatie zijn een frequent en soms levensbedreigend verschijnsel. Ze kunnen het metabolisme met 400% opdrijven, wat een gevaar vormt voor een patiënt met weinig reserves in kritieke toestand. Bovendien verstoren kouderillingen de monitoring van bloeddruk en hartslag.

Magnesium; betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Magnesium is belangrijk voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de zenuwgeleiding, spiercontractie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie, detoxificatie en gezonde botten en tanden. Ook op hart en bloedvaten heeft magnesium een gunstige invloed: het helpt het bloed dun te houden, ontspant de bloedvaten en gaat verhoging van de bloeddruk tegen. Een te lage inname van magnesium met de voeding komt geregeld voor.

Tekenen van een mogelijk magnesiumtekort

Gebrek aan eetlust, misselijkheid, (chronische) vermoeidheid, gebrek aan concentratie, nervositeit, geïrriteerdheid, toegenomen stressgevoeligheid, duizeligheid, (spannings)hoofdpijn, spierkramp, gespannen spieren, spierzwakte, tremoren, bronchiale hyperreactiviteit en afname van de longfunctie, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, kalkafzetting in gewrichtskraakbeen en dus nu ook een bewezen effect bij rillen van spieren.

Goede voedingsbronnen van magnesium zijn volkorengranen, (groene) bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten en spirulina.

Magnesiumdeficiëntie

Een magnesiumdeficiëntie gaat lang niet altijd gepaard met een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed (hypomagnesiëmie); magnesium kan uit botten of andere weefsels zijn vrijgemaakt om het bloedgehalte te normaliseren.

Soms is er hypomagnesiëmie bij een normale magnesiumstatus. Het magnesiumgehalte in rode bloedcellen is een betere indicator voor de magnesiumstatus dan het serummagnesiumgehalte. Bij een serummagnesiumspiegel <0,75 mmol/l is sprake van (ernstige) magnesiumdeficiëntie.

Magnesiumsuppletie; organische verbindingen

Bij een verlaagde magnesiumstatus is het belangrijk het eetpatroon te verbeteren en meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te gebruiken. In het algemeen kan bij magnesiumsuppletie een (onderhouds)dosering van 200 tot 400 mg per dag worden aangehouden.

Hogere, therapeutische doseringen (400-800 mg per dag) zijn mogelijk, mits de gebruikte magnesiumverbinding bij iemand geen (maagdarm)klachten veroorzaakt en er geen risicofactoren voor hypermagnesiëmie zijn.

Organische magnesiumverbindingen zoals aminozuurchelaten (magnesiumbisglycinaat), gluconaten en citraten worden beter opgenomen dan anorganische magnesiumverbindingen (oxides, carbonaten).

Organisch gebonden magnesiumbisglycinaat wordt onveranderd door het darmslijmvlies opgenomen; dan pas wordt het magnesium afgesplitst. Hierdoor vindt opname sneller plaats en wordt deze niet belemmerd door een gebrek aan maagzuur of de aanwezigheid van andere mineralen zoals calcium.

5 Pre- en postoperatieve voedingstips

 1. Neem extra magnesiumrijke voedingsmiddelen: bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, groentesappen met spiruline.
 2. Neem extra glutathionrijke voedingsmiddelen; avocado, asperges, walnoot.
 3. Neem zwavelhoudende eiwitten; vis, hüttenkäse, ei, gevogelte, MSM.
 4. Neem extra leverversterkende groenten; broccoli, bloemkool, paksoi, witlof.
 5. Neem probiotische rawpowder- of waterkefir en/of yoghurtsoorten met probiotica met 1 theelepel Arabinogalactanen(prebiotica.

 

Magnesium urinetest € 49.00

Deze test meet het Magnesium level in urine. Magnesium uit urine zegt iets over de opname van magnesium in het lichaam.

Laag magnesium in urine

Magnesium is een essentieel element zoals calcium en is daarom in de botten aanwezig (66% magnesium het lichaam in de botten). Net als extreem lage calcium waarde, kan een extreem lage magnesium waarde krampen en spasmen van de spieren veroorzaken.

De meest voorkomende reden voor de lage urine magnesium is een laag magnesium gehalte in de voeding.. Een laag magnesiumlevel kan de kans op nierstenen verhogen.
Minder voorkomende oorzaken van lage magnesium zijn:

 • coeliakie,
 • malabsorptie
 • pancreas-insufficiëntie,
 • vitamine D te kort
 • hypothyreoïdie.

De eerste tekenen van magnesiumtekort zijn:

 • verlies van eetlust,
 • misselijkheid,
 • braken,
 • migraine,
 • vermoeidheid en zwakte.

Als het magnesiumtekort verergert kunnen klachten optreden zoals;

 • gevoelloosheid,
 • tintelingen,
 • spiercontracties en krampen,
 • toevallen,
 • veranderingen in de persoonlijkheid,
 • angst,
 • depressie,
 • ADHD,
 • abnormale hartritmes en coronaire spasmen.

Een laag magnesiumgehalte in de urine wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op een hartinfarct.

Hoog magnesium in urine

De meest voorkomende reden voor hoog urine-magnesium is hoog magnesium in de voeding. Minder voorkomende oorzaken van hoge urine magnesium zijn alcoholisme, het gebruik van plaspillen, Bij een primair hyperaldosteronisme wordt er in de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron gemaakt. Het hormoon aldosteron heeft invloed op de water- en zouthuishouding in het lichaam, overactieve schildklier, te veel vitamine D , overdosis van het antibioticum Gentamicine en vergiftiging met het kankerbestreidingsmiddel cisplatine

Verhoogde urine magnesium uitscheiding kan optreden bij mensen met insulineresistentie en / of type 2 diabetes. Symptomen van magnesium gemarkeerd risico kan zijn diarree, hypotensie, misselijkheid, braken, blozen, behoud van de urine, ileus, depressie, lethargie alvorens aan spierzwakte, ademhalingsproblemen, extreme hypotensie, onregelmatige hartslag en hartstilstand.

Bij nierproblemen of een afwijkende nierfunctie kan de meting van Magnesium uit urine onbetrouwbaar worden, dan is het beter Magnesium Intracellulair uit bloed te meten.

Magnesium Intracellulair RBC € 39.00

Van de 24 gram magnesium die in ons lichaam aanwezig is zit ongeveer de helft in de botten en tanden, de rest vind je in cellen, spieren, organen en het zenuwstelsel. Minder dan 1% bevindt zich in ons bloed. Een standaard gemeten bloedwaarde zegt niet veel over de magnesiumstatus in de cellen. Een betere bepaling van het magnesiumgehalte is om de ‘vrije’ magnesiumwaarde in de cellen (intracellulair) te meten.

Voetbad met Epsomzout (magnesiumsulfaat)

Epsom zout is vernoemd naar een bitter-zoutwaterbron bij Epsom in Surrey, Engeland. Het is eigenlijk geen zout, maar een natuurlijk voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en sulfaat.
Doe 1 kopje Epsomzout in je voetbad en laat het oplossen in het water. Laat het zout gedurende 10- 15 minuten door je huid heen werken en de magnesium en de zwavel zullen door je huid heen geabsorbeerd worden.

Etherische (lavendel)olie toevoegen geeft nog meer ontspanning. Epsom zout verbetert de slaap en concentratie, en helpt de spieren (stijve spieren, rillende- en trillende spieren) en zenuwen goed te ontspannen.
Let op: sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen van magnesium in sulfaatvorm, mogelijk vanwege een zwakke sulfatie. Dan stoppen met magnesiumsulfaat-vorm, zowel dermaal(via de huid) als oraal.

Referenties:

[1] Kawakami H, Nakajima D, Mihara T et al. Effectiveness of Magnesium in Preventing Shivering in Surgical Patients: A Systematic Review and Meta-analysis. Anesth Analg. 2019 Feb 5. doi: 10.1213/ANE.0000000000004024.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30730465
[2] Faiz SH, Rahimzadeh P, Imani F, Bakhtiari A. Intrathecal injection of magnesium sulfate: shivering prevention during cesarean section: a randomized, double-blinded, controlled study. Korean J Anesthesiol. 2013 Oct;65(4):293-8. doi: 10.4097/kjae.2013.65.4.293
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3822019/
[3] Adv Biomed Res. 2012;1:7. doi: 10.4103/2277-9175.94430. Epub 2012 May 11.
Adding different doses of intrathecal magnesium sulfate for spinal anesthesia in the cesarean section: A prospective double blind randomized trial.
Jabalameli M1, Pakzadmoghadam SH. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210066

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen