skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Keto-Detox: afvallen en ontgiften

Het ketogene dieet is momenteel populair, om gewicht te verliezen, adipeus en visceraal vet op te ruimen en de gezondheid te verbeteren. Kenmerkend voor dit dieet is dat het licht hypocalorisch is, met een zeer laag koolhydraatgehalte, een hoog vetgehalte en een normale hoeveelheid eiwitten [1-5].

Sterk koolhydraat beperkt

De lage koolhydraatinname zorgt ervoor dat de glycogeenvoorraden in de lever en spieren in enkele dagen opgebruikt worden, waarna het lichaam overschakelt op vetverbranding voor ATP-productie. Hiertoe moeten de vetten in de lever worden afgebroken tot ketonlichaampjes, die als substraat voor ATP-synthese dienen en in de urine gemeten kunnen worden. Men is dan ‘in ketose’. Door de afbraak van vetdepots komen echter ook de daarin opgeslagen chemische stoffen vrij.

Koolhydraat-arm eten is hot, net als het zogenaamde keto-dieet ofwel extreem koolhydraatarm eten. Anna Kruyswijk (natuurarts) ontwikkelde een combinatie van de klassieke detoxkuur en het verblijven in ketose. Met als gevolg dat je niet alleen afvalt, maar ook alle weefsels inclusief het viscerale vetweefsel ontgift. Ze beschrijft in haar boek ook de nadelen van langdurig (langer dan 3-4 maanden) ketogene voeding.Keto-Detox: afvallen en ontgiften

Nadelen zoals: de grote hoeveelheden dierlijke eiwitten met een risico op inflammatie/ aanzet cytokinen, afname van de darmmicrobioom-diversiteit, verstoring zuur-base-evenwicht (met o.a. spierkrampen), de hoeveel vet en risico op galblaasbelasting (mensen met galstenen of galblaasverwijdering), klachten door onvoldoende werking van de pancreas (o.a. verteringstoornissen) en risico op nutriënten tekorten. Omdat de Keto-Detox voeding in een beperkte tijd van 10 tot 21 dagen wordt toegepast, worden deze nadelen grotendeels ondervangen.

Zonder honger ontgiften en afvallen

Kruyswijk: “Ik doe bijna jaarlijks een detoxkuur en afgelopen voorjaar wilde ik ook eens gaan watervasten. Tijdens dit watervasten kwam ik natuurlijk vanzelf in ketose. Watervasten is voor mij niet voor herhaling vatbaar, maar ik voelde me in ketose wel erg goed. Zo kwam ik op het idee om het verblijven in ketose in te passen in de ‘klassieke’ detoxkuur uit de natuurgeneeskunde ”.

Ze ontwikkelde een kortdurende kuur met een op de persoon afgestemd laagcalorisch en sterk koolhydraat beperkt voedingsschema, dieet met als doel om via ketose de vetbranding op gang te brengen. Aangezien een deel van de afvalstoffen zich ophopen in vetweefsel, val je niet alleen af, maar ontgift je deze vetoplosbare toxische stoffen ook.

Experiment: 10-21 dagen kuur

Om het effect te testen deed ze een experiment met proefpersonen die 10-21 dagen kuurden. Tijdens de kuur werden dagelijks het gewicht en de taille-omvang gemeten en twee keer daags de ketonen in de urine. Middels een vragenlijst werden symptomen vastgelegd om te kunnen bijsturen met beleid en voedingssuppletie.

Zelf kuurde ze slechts 10 dagen, omdat ze geen overgewicht heeft, alleen wat buikvet. Ze verloor net als de proefpersonen visceraal vet en de proefpersonen (die langer kuurden) vielen ook af. Het effect blijkt duurzaam. Bovendien zet keto-vasten aan tot nog sterkere het vernieuwing van de mitochondria, waardoor de sporter na de kuur gemakkelijker spieropbouw en -training verwezenlijkt.

Het boek Keto-Detox: ketodieet met ontgifting(detox)techniekenKeto-Detox: afvallen en ontgiften

Talloze mensen hebben in onze tijd te kampen met de gevolgen van een grote toxische belasting, zich uitend in chronische ziekten en problematisch overgewicht. Opvallend is dat de nieuwe stromingen zich vooral met een beperking van voedselinname bezighouden, maar niet met wat er tijdens die beperking allemaal verder gebeurt in het systeem.

Een gemiste kans, want het je wezenlijk ontdoen van afvalstoffen en hierbij geholpen worden met door onderzoek onderbouwde natuurgeneeskundige ontgiftingsondersteuning [6] rekening houdend met de Ayurvedische consitutieleer en met de persoonlijke voedingsvoorkeur (vegetariër, veganist, omnivoor), levert nog veel meer goeds op, aldus de ervaring van Kruyswijk.

Keto-Detox kan het ideale antwoord zijn. Hier wordt de klassieke detoxkuur uit de natuurgeneeskunde gecombineerd met het verblijven in ketose, middels een kortdurend laagcalorisch en sterk koolhydraat beperkt voedingsaanbod. Zo schakelt het lichaam over op vetverbranding onder de vorming van ketonen, en kunnen afvalstoffen ook uit vetweefsel effectief ontgift en uitgescheiden worden.

Keto-Detox leidt tevens via afbraak van vetweefsel, zonder honger tot gewichtsafname. Daarnaast kan het, door de gunstige effecten op de energieproductie in de cel (mitochondria), naderhand de spieropbouw bevorderen.

Deskundige begeleiding noodzakelijk

Het boek is geschreven voor de consument en sporter, maar Kruyswijk benadrukt dat het zeker niet bedoeld is als doe-het-zelf boekje. Ondanks dat het dieet goed vol te houden is, vereist het een goede begeleiding; niet alleen om de kuur en de detox-verschijnselen goed te duiden en te begeleiden, maar ook vanwege het rekenwerk dat eraan te pas komt. Ieder voedingsschema is immers op de persoon afgestemd.

Het boek is voor de consument bedoeld ter verkenning van de mogelijkheden van een Keto-Detox kuur. En natuurlijk voor de professional om in te zetten in de eigen detox-praktijk. Kruyswijk geeft ook tweedaagse cursussen KETO-DETOX voor professionals.

In elf hoofdstukken komen in Keto-Detox de volgende onderwerpen aan bod: begrippen rond ketonen; gevolgen van een toxische belasting; insuline resistentie en overgewicht; de energieproductie in de cel; metabole starheid en metabole flexibiliteit; metabole flexibiliteit en ketogene voeding; algemene principes van detoxen; de Keto-Detox kuur; persoonlijke begeleiding; gezonde voeding, spieropbouw en bewegen; nabespreking.
Tevens is een uitgebreide literatuurlijst opgenomen.

Keto-Detox: afvallen en ontgiftenHet boekje Keto-Detox kost € 12,95 en is te bestellen via bol.com en www.jouwvoeding.com.
De auteur Kruyswijk werkte 30 jaar als (natuur-)arts, waarvan 20 jaar met detox voor patiënten. Sinds 2008 promoot zij preventie in de vorm van lezingen en onderwijs, vanuit haar organisatie Jouw Voeding.
Doelgroep zijn de consument en sporter, ter verkenning van de mogelijkheden van een Keto-Detox kuur, en de professional om in te zetten voor de eigen detox-praktijk.
Het boek ‘Keto-Detox’ verheldert de achtergronden en gevolgen van een toxische belasting, en neemt de lezer mee in het hoe en waarom van de Keto-Detox aanpak.

 

Opleidingen op het gebied van detoxificatie, verzorgd door Anna Kruyswijk
Keto-Detox: afvallen en ontgiften
Tweedaagse opleiding Keto Detox Coach

Docent Drs. Anna M. Kruyswijk – van der Heijden

Wil je weten wat de gunstige gezondheidseffecten zijn als je ketose en detox combineert tijdens een korte kuur? Wil je leren welke verantwoorde manieren er zijn voor vegetariërs en veganisten om in ketose te raken? En wil je leren hoe je een keto-detox voedingsschema maakt, afgestemd op persoonlijke (Ayurvedische) constitutie?

Tweedaagse opleiding Keto Detox Coach

De cursus Keto Detox Coach wordt gegeven door voedingsarts n.p. (niet meer praktiserend) Anna Kruyswijk, een ware autoriteit op het gebied van complementaire zorg. Zij is auteur van het boek Keto Detox dat als leidraad dient van deze cursus.

Keto-Detox: afvallen en ontgiften

Orthomoleculair Detox Specialist: algemene principes en aanpak van detoxificatie

Docent Drs. Anna M. Kruyswijk – van der Heijden.
Goede begeleiding naar een gezond lichaam en een gezonde geest.

Voor wie is de cursus bij Ortho health Foudation bedoeld?

Ortho Health FoundationDeze cursus is bedoeld voor mensen die in het professionele veld werkzaam zijn zoals diëtisten, gewichtsconsulenten, natuurgeneeskundige therapeuten, orthomoleculaire voedingsadviseurs, personal trainers, voetreflexzone therapeuten, TCM therapeuten, maar ook voor coaches die werken in de geestelijke en mentale zorg zoals stresscounselors of mental coaches. De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus en boek Eenvoudig Gezond.

De cursus wordt gegeven door voedingsarts n.p. (niet meer praktiserend) Anna Kruyswijk, een ware autoriteit op het gebied van complementaire zorg.
Ook haar boeken ‘Eenvoudig gezond’ en ‘Keto-Detox’, zijn daar of via bol.com of haar site www.jouwvoeding.com te koop.

Bronnen

[1] A Lower-Carbohydrate, Higher-Fat Diet Reduces Abdominal and Intermuscular Fat and Increases Insulin Sensitivity in Adults at Risk of Type 2 Diabetes. J Nutr. 2015 Jan; 145(1): 177S–183S.
Barbara A Gower* and Amy M Goss
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264021/
[2] Mechanisms of action for the medium-chain triglyceride ketogenic diet in neurological and metabolic disorders.Lancet Neurol. 2018 Jan;17(1):84-93.
Augustin K. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263011
[3] Effects of Very Low Calorie Ketogenic Diet on the Orexinergic System, Visceral Adipose Tissue, and ROS Production. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 13;8(12).Valenzan A.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31847149
[4] Efficacy and safety of very low calorie ketogenic diet (VLCKD) in patients with overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis.Rev Endocr Metab Disord. 2019 Nov 9
Castellana M. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31705259
[5] The management of very low-calorie ketogenic diet in obesity outpatient clinic: a practical guide. J Transl Med. 2019 Oct 29;17(1):356. Muscogiuri G. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31665015
[6] Identification of Altered Metabolomic Profiles Following a Panchakarma-based Ayurvedic Intervention in Healthy Subjects: The Self-Directed Biological Transformation Initiative (SBTI).
Nature 2016. Peterson. www.nature.com/articles/srep32609
[7] Kruyswijk- v.d. Heijden AM. Keto en Detox, een logische combinatie. Voedingsgeneeskunde 2020,2