skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kalium en vermoeidheid

Een tekort aan kalium kan zorgen voor vermoeidheid, duizelingen, slappe spieren, hartritmestoornissen, oorsuizingen, slapeloosheid en trage reflexen. Het treedt bijvoorbeeld op als iemand veel braakt (ook bij eetstoornissen) of diarree heeft, na een ernstige verwonding, bij nierziekten of suikerspiegelstoornissen (diabetes, insulineresistentie, metabool syndroom). Ook geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk en hormonen (cortisonen, prednison) zijn een aanslag op het kalium gehalte. Het kaliumgehalte in het bloed kan via de huisarts gecontroleerd worden.

Magnesium en kalium

De totale hoeveelheid kalium in het menselijk lichaam (bij een persoon van 70 kg) is circa 140 gram. In de intracellulaire vloeistof bedraagt de kaliumconcentratie circa 150 mmol/l en in de extracellulaire slechts 4 à 5 mmol/l; kalium is daarmee het in hoogste concentratie aanwezige positief geladen ion (kation) in onze cellen. Samen met magnesium (Mg2+) zorgt kalium (K+) ervoor, dat er intracellulair voldoende positieve lading aanwezig is om de overwegend negatieve lading van (in-)organische fosfaten, fosfolipiden, carboxyl- en sulfaatgroepen, diverse eiwitten en nucleïnezuren te neutraliseren. Dit is fysiologisch van groot belang omdat diverse biologische processen aan de celmembraan en in het cytoplasma bij een elektrische dysbalans niet correct kunnen verlopen. Onder meer in cellen die belast zijn met zware metalen en in bepaalde tumorcellen kunnen de kaliumhuishouding en de elektrische cellading verstoord zijn.

Taken van kalium

Kalium speelt onder meer een belangrijke fysiologische rol bij de werking van het hart, de spieren en het zenuwstelsel; bij de regulatie van de bloeddruk en stress, de pH en elektrische (membraan-)potentiaal in en buiten de cellen en de algehele vochthuishouding. Door verarming van de landbouwgronden en gewijzigde landbouwmethoden kan onze huidige voeding minder kalium bevatten dan in het algemeen wordt verondersteld. Tijdens stress, door het gebruik van diuretica (plaspillen) en het drinken van cafeïne kunnen grote hoeveelheden kalium met de urine verloren gaan. Ook bij diarree kan veel kalium en natrium met de ontlasting uitgescheiden worden. Tijdens de zwangerschap (in het bijzonder bij eclampsie), bij chronische vermoeidheid, hypertensie, hartritmestoornissen en spierkrampen kan kaliumtekort optreden.

Commentaar NDN

Voeding waarin veel kalium zit: groenten, vers fruit (ook gedroogde dadels en vijgen), aardappelen, tomaten, peulvruchten, zaden, olijven en zeewier.
Biologisch gestoomde aardappel in de schil met een tomatensausje, 300 gram gestoomde groenten en een dagelijks glaasje biologische groentesap (200 cc) zijn dus een weldaad voor uw pH, elektrische (membraan-)potentiaal in en buiten de cellen en de algehele vochthuishouding.

Literatuur en links:

Stipnauk MH. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, ISBN 0-7216-4452-X, 2000.
Sjögren A et al. Reducend concentrations of magnesium, potassium and zinc in skeletal muscle from women during normal pregnancy or eclampsia. Abstract. J. Am. Coll. Nutr. 7(5):408, 1988.
Snively WD. The clinician views potassium deficit. Minn. Med. June, 1965, pp. 713-719.
Krishna GG et al. Increased blood pressure during potassium depletion in normotensive men, N. Engl. J. Med. 320:1177-1182, 1989.
Siani A et al. Controlled trial of long term oral potassium supplements in patients with mild hypertension, Br. Med. J. 294:1453-1456, 1987.