Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Alcoholverslaving en eetstoornissen

Wist je dat je door alcohol veel meer hongerhormonen aanmaakt? Dit verklaart waarom je na een avondje stappen vooral trek hebt in een vette hap. Naast de lege calorieën door het drinken van alcohol, krijg je dan ook nog eens heel veel extra calorieën binnen door een vette hap.

Bijna iedereen drinkt wel een keer een borrel. Op een feestje, in het weekend of om de dag af te sluiten. Een borrel op zijn tijd is helemaal niet erg. Ook al weten we dat het niet al te gezond is. Maar wat voor invloed heeft die ene borrel per dag of per week eigenlijk op je dieet?

En wat als je veel meer drinkt dan je lief is? Je misschien zelfs wel een alcoholverslaving hebt?
Wat betekent dit dan voor je algehele gezondheid, voeding en de mogelijkheid om af te vallen?

Lege calorieën

Alcoholverslaving en eetstoornissenJe staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook alcohol bevat calorieën. Veel mensen maken de fout om enkel de calorieën in hun eten te tellen en hierbij de calorieën in drinken te vergeten. Mensen die willen afvallen moeten ervoor zorgen dat ze minder calorieën binnenkrijgen dan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Zodra ze iedere dag een minimaal tekort oplopen, zullen ze langzaam maar zeker afvallen. Alcohol bevat veel zogenaamde lege calorieën. Dit betekent dat het drankje zelf niet vult, maar wel goed is voor een groot aantal calorieën. Een flesje bier bevat al snel 100 tot 150 calorieën! Reken maar eens uit hoeveel lege calorieën je dan tijdens een avondje stappen binnenkrijgt.

Alcoholverslaving en eetstoornissen

Alcohol en afvallen gaan niet alleen slecht samen, maar spelen soms ook nog eens een rol bij eetstoornissen. Vaak zien we bij mentale gezondheidsproblematiek dat men naar een uitweg zoekt. Een manier om de pijn en gevoelens te verzachten. Dit kan bijvoorbeeld door alcohol zijn.

Het is opvallend dat alcoholgebruik ook soms gepaard met eetstoornissen. Dit zien we veelvuldig gebeuren bij jongeren. Zij eten gedurende de dag nauwelijks iets om zo de calorieën die zij drinkend binnenkrijgen te compenseren. Zeer gevaarlijk!

Wanneer je niet enkel alcohol drinkt voor de lol of omdat je het lekker vindt, maar omdat je écht niet zonder kan, dan is het tijd om hulp bij alcoholverslaving in te schakelen. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe groter de kans dat je de verslaving de baas wordt en zo weer kan gaan werken aan een gezond lichaam.

Trager metabolisme

De meeste mensen weten wel dat alcohol in de lever wordt verwerkt. De lever probeert immers alle schadelijke stoffen uit eten en drinken te verwijderen. Beschouw het als het filter van je lichaam. Door veelvuldig alcohol te drinken, kan de lever echter enorm beschadigd raken.

Wat veel mensen echter niet weten is dat de lever ook verantwoordelijk is voor het metabolisme van het lichaam. Ofwel, de lever zorgt voor een snellere of tragere stofwisseling. De lever is dus uitermate belangrijk bij het afvallen. Een beschadigde lever kan het afvallen vertragen.

Signalen van alcoholverslaving:
Ben je iemand die:
elke dag (veel) drinkt
Alcoholverslaving en eetstoornissenvaak overdag drinkt
vaak alleen drinkt
niet kan stoppen na het drinken van een paar glazen alcohol
soms verplichtingen laat schieten door de drank
wel eens een black-out heeft
er niet in slaagt te stoppen of te minderen met alcohol drinken
telkens meer alcohol nodig heeft om dronken te worden (tolerantie).
hevig kan verlangen naar alcohol (craving).
ander (risicovol) gedrag dan gewoonlijk vertoont onder invloed van alcohol
veel tijd kwijt is aan het gebruik van alcohol of herstellen van alcoholgebruik.
meer alcohol drinkt dan hij van plan was.
problemen heeft binnen het werk, de relatie of vriendschappen.

Wanneer jij jezelf in deze alcoholisme symptomen herkent is het van belang om hulp in te schakelen!

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Je drinkt al teveel als je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt. Er is dan nog niet direct sprake van een alcoholverslaving. Toch is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan waarom je zoveel drinkt en of je ermee kan stoppen. Uiteindelijk zullen de gevolgen van verslaving altijd leiden tot lichamelijke, sociale en psychische schade.

Alcoholverslaving en eetstoornissenWanneer je vaak drinkt om spanning, stress of depressieve gevoelens tegen te gaan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken.
Ooit ben je begonnen, maar vandaag stop je. Bel met Trubendorffer via 085 019 6419, dan word je door ze geholpen.

Trubendorffer weet precies wat je nodig hebt om te zorgen dat je van je alcoholverslaving herstelt. Zonder professionele hulp lukt dat eigenlijk niemand. Hoe het wel moet, kan je in hun werkwijze voor de behandeling van alcoholisme lezen. Zij werken met een ambulant programma, vaak in combinatie met zelfhulpgroepen.

Bij Trubendorffer is het ook mogelijk om behandelingen online te volgen. Je hebt dan wekelijks contact met je behandelaar via beeldbellen. Daarnaast krijg je opdrachten, filmpjes en oefeningen toegestuurd om ook thuis aan je verslaving te kunnen werken.
Hun online therapie is even effectief als hun ambulante behandelingen.

————————————————————————————————————————————–

Logo Natuur Diëtisten Nederland 12Nutriëntenaanvulling en andere ondersteuning bij alcoholverslaving

Een stevige alcoholgebruiker heeft vaak tekort aan vitaminen en mineralen (nutriënten). Oorzaken van dit tekort zijn: slechte eetgewoonten, een chronisch ontstoken maag-darmslijmvlies waardoor er een slechte opname van nutriënten is en een verhoogde behoefte aan vitaminen van het B-complex (B3, B6, B12, foliumzuur) die mede nodig zijn voor de afbraak van alcohol in de lever.

Bij mensen die veel drinken is een verminderde opname van vitamine B1, vitamine A, D, E, en K. Daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine. Ook kan een tekort aan magnesium, ijzer, biotine, choline en foliumzuur ontstaan.
Naast gezonde voedingsadviezen en vitaminen- en mineralensuppletie, is nog meer ondersteuning nodig bij het afkicken van alcohol.

N-acetyl-L-cysteïne (NAC): belangrijke rol bij ontgiftingsproces in de lever

NAC is een verbinding van het zwavelhoudende aminozuur L-cysteïne en een acetylgroep. Zwavelhoudende aminozuren zoals cysteïne, maar ook methionine en taurine, spelen een belangrijke rol bij ontgiftingsprocessen in de lever. NAC ondersteunt de leverfunctie en beschermt tegen toxische effecten van uiteenlopende stoffen waaronder alcohol.

N-acetyl-L-cysteïne (NAC) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat het lichaam zelf kan maken uit het aminozuur L-methionine, maar waarvan de synthese onder bepaalde omstandigheden onvoldoende is om in de behoefte te voorzien. Vandaar dat NAC wordt beschouwd als een conditioneel essentieel aminozuur. Suppletie met NAC heeft als voordeel boven L-cysteïne dat het beter wordt verdragen, een hogere biologische beschikbaarheid heeft en minder gevoelig is voor oxidatie.

Het semi-essentiële aminozuur cysteïne is aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder zuivel, vlees en gevogelte. NAC komt niet in voeding voor en is alleen beschikbaar in supplementvorm.

Ashwagandha tegen ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen van alcohol zoals angst en stress verminderen bij gebruik van ashwagandha. Bioactieve bestanddelen in ashwagandha zijn onder meer steroïde lactonen (withanolides), alkaloïden (waaronder withanine, anaferine, isopelletierine, somniferine, tropine), saponinen (sitoindosides/glycowithanolides), coumarines (scopoletine, aesculetine), fytosterolen (stigmasterol, β-sitosterol), aminozuren (waaronder tryptofaan), mineralen (waaronder ijzer) en bioflavonoïden.

Ashwagandha heeft sterke stress- en angstverlagende effecten door regulatie van het stress-systeem (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en sympatho-adrenale as), ondersteuning van de bijnierfunctie en remming van oxidatieve stress. Ashwagandha gaat vermoedelijk stressgeïnduceerde verlaging van de serotoninespiegel en verhoging van de cortisol- en glutamaatspiegel tegen. Stressverlaging en angstreductie (anxiolyse) zijn ook het gevolg van stimulering van de GABAerge neurotransmissie (via GABAA en GABAρ-receptoren).

Alcohol geeft direct na het drinken een stijging van de bloedsuikerwaarde, zeker als het drankje veel koolhydraten bevat, zoals bij mixdrankjes het geval is. Maar na enkele uren heeft alcohol juist een verlagend effect op de bloedsuikerwaarde, wat voor een hypoglykemie (een te lage bloedsuikerwaarde, die uiteindelijk tot bewusteloosheid kan leiden) kan zorgen.

Normaal gesproken maakt de lever regelmatig glucose aan (gluconeogenese), waardoor de bloedsuikerspiegel op peil blijft als je langere tijd niet eet. Maar wanneer je alcohol drinkt, is de lever ‘te druk’ met het afbreken van die alcohol en maakt daardoor minder glucose, waardoor een hypoglykemie kan ontstaan. Na een avond drinken kan dit glucoseverlagende effect zeker zes tot acht uur aanhouden en in sommige gevallen duurt het zelfs 24 uur; de lever breekt één glas alcohol in ongeveer anderhalf uur af.

Door alcohol voel je de hypoglykemie (lage bloedsuiker) minder goed aankomen. Daarnaast zijn de verschijnselen van een hypoglykemie vergelijkbaar met die van dronkenschap. En door alcohol kun je in een diepere slaap raken, waardoor je veel minder gemakkelijk wakker wordt uit een hypoglykemie. Hierdoor kan verwarring ontstaan bij de omgeving. In ernstige gevallen kan dit leiden tot bewustzijnsverlies, epileptische aanvallen of zelfs overlijden.

In de ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha geadviseerd bij diabetes mellitus om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat ashwagandha (pre)diabetes en daarmee samenhangende complicaties gunstig beïnvloedt.

Choline en de lever

De lever speelt een belangrijke rol bij de afbraak van allerlei afvalstoffen in ons lichaam en dus ook bij de afbraak van alcohol.
Een lange periode veel alcohol drinken kan ontsteking van levercellen geven. Die ontsteking kan weer voor een ernstige leververvetting zorgen. Meer dan 90% van de mensen die langdurig overmatig alcohol gebruiken krijgt te maken met leververvetting en 30% van hen krijgt ernstigere alcoholgerelateerde leveraandoeningen.

Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra je stopt met het drinken van alcohol, je lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen.

Een cholinetekort leidt tot leververvetting (steatose) en steatohepatitis en dit gebeurt in ernstiger mate bij mensen met regelmatig alcoholgebruik. Een te lage cholinestatus verstoort in de lever de vetstofwisseling, bevordert insulineresistentie, leidt tot meer DNA-schade en celdood (apoptose, necrose), zorgt voor verandering van genexpressie (afname methylering van DNA en histonen, vooral in combinatie met een foliumzuurtekort) en verhoogt de bloedspiegels van homocysteïne en urinezuur.

Een cholinetekort gaat gepaard met leververvetting en lever-, spier- en hersendisfunctie en leidt mogelijk ook tot nierdisfunctie, bloedingen en groeivertraging. Een lage choline-inname is geassocieerd met verhoogde biomarkers voor (chronische) laaggradige ontsteking (CRP, IL-6, TNF-alfa).Tevens zijn er aanwijzingen dat de kans op angststoornis, cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve ziekten toeneemt.

Quercitine en Resveratrol bij leververvetting door alcohol

Quercetine en resveratrol hebben synergetische activiteit in de afname van leververvetting, bij het verlagen van de vetmassa en tegengaan van metabool syndroom en obesitas, mede door verlaging van oxidatieve stress, ontstekingsremming, toename van de insulinegevoeligheid, en intestinale dysbiose en lekkende darm (veroorzaakt door alcoholgebruik).

Resveratrol remt ontsteking en leverfibrose (mede door remming van neutrofielen en kupffercellen, gespecialiseerde macrofagen in de lever) en daarmee de ziekteprogressie.

AHCC en Leverbescherming (ook bij alcoholtoxiciteit)

Er zijn sterke aanwijzingen, onder meer uit humane (pilot)studies, dat AHCC(Active Hexose Correlated Compound) leverdisfunctie tegengaat en de lever beschermt tegen alcoholtoxiciteit. AHCC is een plantaardig α-glucaanrijk extract, vervaardigd uit het gekweekte mycelium (schimmeldraden) van de Lentinula edodes (shiitake-paddenstoel). AHCC is een krachtig en veelzijdig geschenk uit de natuur. AHCC heeft ontstekingsremmende activiteit in de lever door het remmen van de genexpressie van het enzym iNOS (inducible NO synthase) in hepatocyten.

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur gaat leververvetting, geassocieerd met insulineresistentie en metabool syndroom, tegen door inhibitie van de expressie van SREBP-1c (sterol regulatory element binding protein-1c).(Park KG et al. Alpha-lipoic acid decreases hepatic lipogenesis through adenosine monophosphate-activated protein kinase (AMPK)-dependent and AMPK-independent pathways. Hepatology. 2008;48(5):1477-86.)

Alfaliponzuur (1,2-dithiolaan-3-valeriaanzuur) is een zwavelhoudend vetzuur dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. De twee zwavelatomen in alfaliponzuur zijn in een ringstructuur met elkaar verbonden, waardoor alfaliponzuur zowel water- als vetoplosbaar is. Het lichaam maakt zelf alfaliponzuur aan; daarnaast bevat voedsel (met name biefstuk en orgaanvlees zoals lever, hart en nier) kleine hoeveelheden alfaliponzuur.

Curcumine bij ernstige leverschade

Eerdere studies hebben aangetoond dat alcoholmisbruik ernstige leverschade en cirrose kan veroorzaken. De belangrijkste route voor dit soort hepatocellulaire celneurodegeneratie is mitochondriale disfunctie, die lipideperoxidatie en disfunctie van de glutathionring en het defect van antioxidante enzymen in alcoholische levercellen veroorzaakt. Alcohol kan ook kwaadaardige ontstekingsroutes initiëren en de initiatie en activering van intestinale en extrinsieke apoptose-routes in hepatocellulaire weefsels veroorzaken die tot cirrose leiden.

Eerdere studies hebben aangetoond dat curcumine lipideperoxidatie, glutathiondisfunctie kan remmen en antioxidante enzymen kan herstellen. Curcumine moduleert ook ontstekingen en de productie van door alcohol geïnduceerde biomarkers. Van curcumine is aangetoond dat het een cruciale rol speelt bij het overleven van alcoholisch hepatocellulair weefsel.

Er is aangetoond dat curcumine mitochondriale biogenese kan induceren en activeren en, door dit mechanisme, het optreden van zowel intrinsieke als extrinsieke apoptose-routes in levercellen die door alcohol zijn aangetast, kan voorkomen. Volgens dit mechanisme kan curcumine hepatocellulair weefsel beschermen tegen door alcohol geïnduceerde celdegeneratie en daarom alcoholisch hepatocellulair weefsel overleven.

Op basis van deze mechanismen zijn de beschermende functies van curcumine tegen door alcohol geïnduceerde celdegeneratie als gevolg van oxidatieve stress, ontsteking en apoptose-gebeurtenissen in hepatocellulair weefsel vastgelegd.
Curcumin Can be Acts as Effective agent for Prevent or Treatment of Alcohol-induced Toxicity in Hepatocytes: An Illustrated Mechanistic Review. Iran J Pharm Res. Winter 2021;20(1):418-436. Elham Salehi.

Mariadistel (Silybum marianum)

Mariadistel (Silybum marianum) is bij uitstek een leverkruid of levertonicum. In Europa wordt mariadistel al meer dan 2000 jaar ingezet bij uiteenlopende ziekten van lever en galblaas en ter bescherming van lever en galblaas tegen toxines(waaronder alcohol) en andere schadelijke invloeden. Mariadistel heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, fibroseremmende, neuroprotectieve effecten.

Silymarine heeft insulinesensibiliserende eigenschappen vertoont, insulineresistentie vermindert en veranderde koolhydraat- en lipidemetabolisme verbetert bij leveraandoeningen, zoals cirrose, hepatitis C-virusinfectie (HCV), Diabetes type 2 (T2D) en niet-alcoholische vetzuren leverziekte (NAFLD), recentelijk metabole-disfunctie-geassocieerde leververvetting (MAFLD).

Het aangetoonde bewijs suggereert dat silymarine een veelbelovende stof is voor de behandeling van chronische metabole lever en andere chronische metabole ziekten zoals obesitas en T2D.

Vraag hulp voor de orthomoleculaire begeleiding bij onze therapeuten.