skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Helpt vitamine D bij kinderen met eczeem?

Verschillende onderzoeken laten zien dat atopisch eczeem gerelateerd kan zijn aan een onvolwaardige vitamine D-status. Het verbeteren van de vitamine D-status kan de klachten verminderen. Een positief resultaat met  extra vitamine D wordt vooral bij kinderen gezien.

Helpt vitamine D bij kinderen met eczeem?Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid. Atopie betekent: neiging tot allergisch reageren. Eczeem verwijst naar de aanwezigheid van een aangedane huid. Denk aan roodheid, schilfering, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes en/of vochtafscheiding en eventueel korstjes. Deze ontstaan met name na krabben. Mensen met eczeem kunnen de jeuk vaak niet weerstaan waardoor het eczeem regelmatig wordt open gekrabd.

Er zijn vele vormen van eczeem. De klachten kunnen naast elkaar aanwezig zijn. Eczeem is niet besmettelijk maar kan zeer ongemakkelijk zijn. Naast dat de huid niet gaaf is op de eczeemplekken is de jeuk een zeer vervelende klacht.

Van het aantal mensen met atopisch eczeem is 85% kind. Kinderen hebben er dus meer last van dan volwassenen.Helpt vitamine D bij kinderen met eczeem?

Onderzoek naar atopisch eczeem

Volgens sommige onderzoeken is atopisch eczeem gerelateerd aan een onvolwaardige vitamine D-status. Een recente meta-analyse bevestigt dit. In het onderzoek dat plaatsvond in de periode 1963 tot 2018 werd een afzonderlijke subanalyse van kinderen en volwassenen gemaakt.

Ook eerdere onderzoeken uit 2016 laten het resultaat tussen eczeemklachten en een tekort aan vitamine D zien.

In totaal werden er 1075 studies gevonden waarvan er 16 geselecteerd werden om het vitamine D-niveau te vergelijken van mensen met en zonder eczeem.

Om de ernst en hoeveelheid van de klachten te bepalen werd vooral gebruik gemaakt van de SCORAD (Scoring Atopic Dermatitis). Dit is een meetinstrument dat als meest betrouwbaar wordt beschouwd. Deze kent een onderverdeling in mild (< 25 punten), gematigd (> 25 punten) en ernstig (> 50 punten).

In vergelijking met de gezonde controlepersonen lag het niveau van vitamine D in het serum 14 nmol/l lager bij patiënten met eczeem. Het verschil was nog iets groter onder de kinderen. Namelijk 16 nmol/l lager in vergelijking met de gezonde controlepersonen.

Suppletie van vitamine D kan kinderen helpen

Suppletie van vitamine D kan leidden tot een daling in de SCORAD-score met 11 punten! Het grootste effect wordt bereikt bij een gemiddelde dosis van 1.500-1.600 IU per dag gedurende een periode van drie maanden.

Suppletie is volgens de onderzoekers van belang om de ernst van de klachten te verminderen. Bij kinderen maar ook bij volwassenen is dus alertheid nodig op een mogelijk tekort aan vitamine D bij eczeem.

Meten is weten: test zelf de vitamine D status

De vitamine D-status is gemakkelijk te bepalen door een bloedtest via de huisarts of een natuurdiëtist of via een zelftest. Het is ook mogelijk middels een vingerprik de vitamine D-status te bepalen, wat voor kinderen minder belastend kan zijn.

Zowel met vitamine D-suppletie als met ‘ander’ eten is het mogelijk om de huid te voeden van binnen uit. Verschillende vetten kunnen de huid voeden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van olijfolie extra vierge, omega 3,6, 9 olie, hennep-, walnoot-, en lijnzaadolie. Een natuurdiëtist kan hierin een passend advies geven.

Helpt vitamine D bij kinderen met eczeem?

 

 

 

 

Judith Rolf
Peer Voedingadvies

 

Helpt vitamine D bij kinderen met eczeem?Meer lezen over huid en voeding:
Voedingsadviezen bij eczeem
Voeding voor de huid
Voedende vetzuren voor de huid
Typen voedselgevoeligheden

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

Bronnen

[1] Hattangdi-Haridas SR, Lanham-New SA, Wong WHS, Ho MHK, Dar-ling AL. Vitamin D Deficiency and Effects of Vitamin D Supplementation on Disease Severity in Patients with Atopic Dermatitis: A Systematic Re-view and Meta-Analysis in Adults and Children. Nutrients. 2019 Aug 9;11(8). www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1854/htm
[2] Kim MJ, Kim SN, Lee YW, Choe YB, Ahn KJ. Vitamin D Status and Efficacy of Vitamin D Supplementation in Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2016 Dec 3;8(12). www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188444
[3] Kim G, Bae JH. Vitamin D and atopic dermatitis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2016 Sep;32(9):913-20. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061361%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D