Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
Geeft alcohol cardiovasculaire bescherming?
De gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn al enige tijd punt van discussie. Veel mensen denken dat een glas wijn per dag een waardevol deel uitmaakt van het dieet, anderen vinden dat wijn wat wordt overgewaardeerd.
In een onderzoek nam men de gegevens van de UK Biobank (ongeveer 350.000 personen) als uitgangspunt. In eerste instantie leek lichte inname van alcohol bescherming te bieden aan hart en vaten, vergeleken met geheelonthouders. Maar na verdere ontleding van de resultaten uit het onderzoek wordt dit verband ontkracht. (1)
Ondanks een grote hoeveelheid literatuur van tientallen jaren, blijft de vaak gerapporteerde beschermende associatie van alcoholgebruik met cardiovasculaire gezondheid fel bediscussieerd. Verschillende systematische reviews en meta-analyses van observationele studies hebben aangetoond dat licht tot matig drinken geassocieerd is met een verminderd risico op hart- en vaatziekten (HVZ) en mortaliteit, of met lagere niveaus van cardiovasculaire-risicofactoren.
Een grote wijnstudie
Een grote studie onder 124.000 mensen toonde aan dat een matige wijninname het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziektes kan verlagen (2). Anderzijds verhoogt alcohol, ook bij kleine hoeveelheden, het risico op kanker (3).
Rode wijn heeft een krachtige antioxidantwerking die het risico op hart- en vaatziektes kan verlagen (4). Rode wijn kan de HDL-cholesterolwaarden verbeteren (5). De bioactieve plantenstof resveratrol in rode wijn kan het achteruitgaan van de hersenen tegengaan en mogelijk tegen hersenziekten, waaronder Alzheimer, werken (7).
Volgens onderzoekers kunnen reumatische klachten aan gewrichten afnemen door het drinken van rode wijn (8). De andere kant van het wijnverhaal is dat het alcohol bevat en dat dit bij teveel inname de hersenen ernstig kan schaden.
Krachtige plantenbestanddelen in druiven
De krachtige plantenbestanddelen in rode wijn zijn in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder vermindering van ontstekingen, lager risico op hartziekten. Er zitten veel antioxidanten/polyfenolen in druiven, waaronder resveratrol, catechine, epicatechine en proanthocyanidinen.(9)
De onderzoekers vermoeden dat het eerder de polyfenolen in wijn zijn dan dat de alcohol zelf dat gunstige verband kan verklaren. Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat wijn gunstige effecten heeft op de bloedvaten, maar gin bijvoorbeeld niet. In beide gevallen dronken deelnemers dagelijks 30 gram alcohol.
Alcohol werkt verslavend, waardoor teveel drinken op de loer ligt. Daarom is het beter te kiezen voor alternatieve bronnen van resveratrol. Resveratrol is rijkelijk te vinden in blauwe bessen, pinda’s, moerbeien, chocola, pistachenoten, tomaten, zwarte olijven, pruimen, rabarber, jackfruit en druiven.
Wat is resveratrol en wat doet het?
Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol (subgroep stilbenoïden). In 1940 is resveratrol voor het eerst geïsoleerd door de Japanner Michio Takaoka. De interesse voor resveratrol groeide na publicatie van een artikel in het tijdschrift Science in 1997 over de sterke antioxidant- en antikankeractiviteit van resveratrol. Sindsdien zijn ruim 8100 studies over resveratrol gepubliceerd, waarvan ruim 6000 in de laatste tien jaar. Daarmee is resveratrol een van de best onderzochte polyfenolen. Zeker is dat resveratrol krachtige helende eigenschappen bezit, met name trans-resveratrol.
De gezondheidseffecten van resveratrol zijn (een mooi overzichtsartikel vindt u hier):
- Een primaire functie van resveratrol is het tegengaan van oxidatieve stress. Oxidatieve stress speelt een centrale rol bij onder meer veroudering, ischemie-reperfusieschade, ontstekingen en (leeftijdsgerelateerde) chronische ziekten waaronder diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten en kanker.
- Ontstekingsremmende en immunomodulerende activiteiten.
- Aangetoonde anti-allergische effecten.
- Remming van auto-immuniteit.
- Resveratrol is een goede stof voor de (aanvullende) behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, die beide tot de auto-immuunziekten worden gerekend.
- Bescherming tegen AGE’s (advanced glycation end products). Wetenschappers hebben vastgesteld dat AGE’s een belangrijke bijdrage leveren aan cel- en weefselveroudering en het ontstaan en verloop van diabetes en diabetescomplicaties, obesitas, hypertensie, coronaire hartziekte, hartfalen, beroerte, chronische nierziekte, osteoartritis, osteoporose, kanker, COPD, leeftijdsgerelateerde neurodegeneratieve ziekten (ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson), chronische leverziekten en auto-immuunziekten (waaronder reumatoïde artritis).
- Antimicrobiële activiteit.
- Verbetering geeft van de insulinegevoeligheid.
- Er is toenemend wetenschappelijk bewijs uit preklinische studies dat resveratrol de ontwikkeling en progressie van hart- en vaatziekten remt, vooral bij langdurig gebruik. Resveratrol gaat veroudering van hart en bloedvaten tegen en remt atherosclerose, hypertensie en (leeftijdsgerelateerde) toename van arteriële stijfheid.
- Neuroprotectieve activiteit.
Nog meer lezen over cardiovasculaire bescherming? Zie dan het artikel;
Is er verband tussen LDL-cholesterol en een cardiovasculair risico?

Healing meditatietip voor het hart:
The Ultimate Heart Chakra Healing: Awaken Peace, Love & Joy door Master Healer Sri Avinash. Youtube (gratis).
Referenties:
(1) Schutte R, Smith L, Wannamethee G. Alcohol – The myth of cardiovascular protection. Clin Nutr. 2022; 41(2):348-355 doi:10.1016/j.clnu.2021.12.009
(2) Fuller TD. Moderate alcohol consumption and the risk of mortality. Demography. 2011; 48(3):1105-25.
(3) Ladouceur, Roger. “What if alcohol were harmful, even in moderation?” Canadian family physician Medecin de famille canadien vol. 63,10 (2017): 742.
(4) Saleem TSM, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. Journal of Cardiovascular Disease Research. 2010;1(4):171-176.
(5) Hansen AS, Marckmann P, Dragsted LO, Finné Nielsen IL, Nielsen SE, Grønbaek M. Effect of red wine and red grape extract on blood lipids, haemostatic factors, and other risk factors for cardiovascular disease. European journal of clinical nutrition. 2005; 59(3):449-55.
(6) Granzotto A, Zatta P. Resveratrol and Alzheimer’s disease: message in a bottle on red wine and cognition. Frontiers in Aging Neuroscience. 2014;6:95.
(7) Muthuri SG, Zhang W, Maciewicz RA, Muir K, Doherty M. Beer and wine consumption and risk of knee or hip osteoarthritis: a case control study. Arthritis Research & Therapy. 2015;17(1):23. doi:10.1186/s13075-015-0534-4.
(8) Vasanthi HR, Parameswari RP, DeLeiris J, Das DK. Health benefits of wine and alcohol from neuroprotection to heart health. Frontiers in bioscience (Elite edition). 2012; 4:1505-12.
[9] Grapes, wines, resveratrol, and heart health. Alberto A A Bertelli, Dipak K Das.J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19770673/
Nog meer lezen over cardiovasculaire bescherming? Zie dan het artikel;