skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Farmacogenetica bij Parkinson & Alzheimer

Patiënten met Parkinson en Alzheimer gebruiken vaak meerdere medicijnen. Dit vraagt extra aandacht m.b.t de interacties tussen deze medicijnen.

Farmacogenetica bij Parkinson & AlzheimerJuist bij gebruik van meerdere medicijnen is kennis van het farmacogenetisch DNA profiel belangrijk om de juiste dosering te bepalen en daarmee bijwerkingen of zelfs ineffectiviteit te voorkomen. De werking en het effect van de Alzheimer- en Parkinsonmedicijnen wordt voor 60-90% bepaald door genetische factoren.

Er zijn inmiddels 695 genen bekend die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer, waarvan de meest bekende het APOE gen is. Een genetische variatie in dit gen zorgt voor een slechte werking van de meest gangbare medicijnen tegen Alzheimer.

Meer dan 80% van deze patiëntengroep heeft geen of verminderde activiteit van de genen CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19 en CYP3A4. Deze genen spelen juist een belangrijke rol spelen bij de werking van de meest gebruikte medicijnen.

In dit artikel worden meerdere genen genoemd die een belangrijke rol spelen bij medicatie gericht tegen Alzheimer en Parkinson en waarvan genetische varianten vaak voorkomen.

Farmacogenetica bij Parkinson & AlzheimerPersoonlijke DNA-CYP-enzymen analyse

10 tot 20 procent van alle patiënten loopt het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Maar een persoonlijke DNA-CYP- analyse test kan uitsluitsel geven.

Aangezien er ongeveer 10 miljoen verschillen zijn tussen twee mensen is het dus begrijpelijk dat de werking van een eiwit niet bij iedereen hetzelfde is. Dit verklaart dan ook, dat een bepaald medicijn goed werkt bij de ene patiënt, maar niets doet bij de ander en bij weer een andere patiënt ernstige bijwerkingen.

Farmacogenetica bij Parkinson & Alzheimer

Ook voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen kunnen bij bepaalde CYP-enzym-afwijkingen in combinatie met medicatie ernstige bijwerkingen geven.

Denk daarbij aan:

  • pompelmoes en grapefruit, kruidnagel, curcuma, koffie, sesamzaad
  • geoxideerd linolzuur(zonnebloem, maisolie, sommige saffloerolie) geeft o.a. hyperactiviteit van de CYP2C9. Dit geeft op haar beurt enorme vrije radicalen en de productie van leukotoxinen. Dit geeft kans op NAFLD (non alcoholic fatty liver disease).
  • CYP1A2 heeft effect op de activiteit van andere enzymen, die de werking van medicijnen bepalen. De activiteit van dit enzym is groter bij mannen dan bij vrouwen. Remming van CYP1A2 kan plaatsvinden door onder andere cafeïne. Stimulering (inductie )van het enzym geschiedt onder andere door roken, het eten van geroosterd voedsel (waaronder vlees), spruiten of broccoli.

 

Farmacogenetica bij Parkinson & Alzheimer

 

Lees meer over hoe u zelf kunt testen met zelftesten die u thuis kunt doen en onderzoekentips per orgaansysteem.

Bronnen:

[1] nifgo: farmacogenetica bij alzheimer en parkinson
[2] www.nifgo.nl/wp-content/uploads/2018/10/1-alzheimer-en-parkinson2101.pdf
[3] DNA Paspoort: minder risico op ernstige bijwerkingen
www.natuurdietisten.nl/dna-paspoort-minder-risico-ernstige-bijwerking-medicatie/%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D%5Bvc_row%5D%5Bvc_column%5D%5Bvc_column_text%5D

Belang van voldoende zuiver water drinken bij medicatiegebruik

water Maxim Protsenko Dreamstime.com

Water drinken is noodzakelijk voor een goede gezondheid. De Europese Gezondheidsdienst adviseert mannen om gemiddeld 2 ½ liter water per dag te drinken, voor vrouwen is het advies 2 liter. Bij medicatiegebruik is voldoende water drinken belangrijk voor de ontgifting.

Er bestaan meerdere oplossingen voor zuiver drinkwater. Wij hebben de opties voor u op een rijtje gezet. Kwalitatieve waterfilters kun je kopen waaronder Aqualinewaterfilters; zie hier.