skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

DHA (docosahexaeenzuur)voor hersenen, zenuwen en ogen

DHA beschermt waarschijnlijk tegen leeftijd gerelateerde maculadegeneratie (AMD), de belangrijkste oorzaak van blindheid (DHA is een belangrijk vetzuur in de retina (fotoreceptoren) en is essentieel voor het gezichtsvermogen. Mogelijk speelt atherosclerose van de bloedvaten die de retina van bloed voorzien een belangrijke rol bij het ontstaan van AMD en helpt DHA dit proces te remmen.

Voldoende inname van DHA (uit zeevoedsel, algen) is cruciaal voor een goede opbouw en werking van het (centrale) zenuwstelsel. Een langdurig suboptimale inname van DHA (en EPA) verhoogt de kans op stoornissen op het gebied van denken, gedrag, stemming en/of zien, depressie, bipolaire stoornis, borderline stoornis, schizofrenie en stress. Maar ook agressie op volwassen leeftijd tot cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Minder kans op suïcide met DHA?

Militairen met een lage concentratie omega 3-vetzuren hebben een verhoogd risico van zelfdoding, aldus een studie in de Journal of Clinical Psychiatry (August 23, 2011).Voor deze studie werden de gegevens van 800 militairen die suïcide hadden gepleegd vergeleken met 800 gezonde personen. Hun gemiddelde leeftijd was 27 jaar.

Iedere afname van de DHA-concentratie leidde tot een toename van 14% op het risico van zelfdoding. Mannen met de laagste DHA-concentratie hadden met 62% een significant verhoogde kans op suïcide. Het risico van zelfdoding wordt volgens de onderzoekers beïnvloed door een aantal factoren, waaronder sociale, psychologische en omgevingsfactoren.

Onder militairen die in de strijd gewonde en stervende collega’s hadden gezien, nam het risico met 52% toe. Deze studie is niet de enige waarin een verband wordt gelegd tussen omega 3-vetzuren, de mentale gezondheid en zelfdoding. Al eerder bleek dat een dagelijkse inname van 2 gram omega 3-vetzuren de kans op zelfmoordgedachten met 45% vermindert.

Preventie cognitieve achteruitgang

Met het ouder worden daalt het DHA-gehalte in hersenweefsel, onder meer in hersenschors, striatum, hypothalamus en hippocampus. Dit kan een toename van oxidatie van membraanlipiden, ischemische schade, verlies van synapsen en toename van bèta-amyloïd (Aβ) oligomeren geven.

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat verhoging van de inname van omega-3 vetzuren (met name DHA) de kans op leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang verkleint en (vroege) ziekteprocessen vertraagt. Ziekteprocessen die bijvoorbeeld uitmonden in vasculaire dementie of de ziekte van Alzheimer. Onduidelijk is of DHA-suppletie helpt om het ziekteproces af te remmen bij mensen die al dement zijn.

Klinische studies met DHA en EPA samen, laten vooral positieve effecten zien bij mensen met milde cognitieve achteruitgang. Bij ouderen met depressie en milde cognitieve achteruitgang namen depressieve symptomen af door verhoging van de DHA- of EPA-inname.

Verbeteringen in denken en perceptie van lichamelijk welzijn waren geassocieerd met een hogere DHA-inname. Er zijn ook aanwijzingen dat extra DHA leidt tot minder agressief gedrag bij dementerende ouderen.

Commentaar NDN

DHA komt voor in vis en ander zeevoedsel zoals schaal- en schelpdieren. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen.

Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten door deze bereiding de verkeerde vetten en hebben maar weinig EPA en DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking bevatten gemiddeld EPA en DHA.

Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Tegenwoordig worden deze langeketenvetzuren ook geïsoleerd uit (gekweekte) algen en toegepast in supplementen, medicinale preparaten en voor toevoeging aan voedingsmiddelen. In vlees en eieren kunnen ook kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer.
Lees meer over deze onderwerpen op onze site:Uw brein en essentiële vetzuren
Voeding voor uw hersenen
Voeding voor uw ogen

Literatuur en links:

Johnson EJ et al. Potential role of dietary n-3 fatty acids in the prevention of dementia and macular degeneration. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1494S-1498S.

SanGiovanni JP et al. The role of omega- 3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005;24(1):87-138.

Lewis MD, Hibbeln JR, [..], Loewke JD. Suicide Deaths of Active-Duty US Military and Omega-3 Fatty-Acid Status: A Case-Control Comparison. Journal of Clinical Psychiatry. Epub ahead August 23, 2011

Harris WS, Mozaffarian D, Lefevre M et al. Towards establishing dietary reference intakes for eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. J Nutr. 2009;139(4):804S-19S.

Bazan NG, Molina MF, Gordon WC. Docosahexaenoic acid signalolipidomics in nutrition: significance in aging, neuroinflammation, macular degeneration, Alzheimer’s, and other neurodegenerative diseases. Annu Rev Nutr. 2011;31:321-51.

Cole GM, Frautschy SA. DHA may prevent age-related dementia. J Nutr. 2010;140(4):869-74.
Sinn N, Milte C, Howe PR. Oiling the brain: a review of randomized controlled trials of omega-3 fatty acids in psychopathology across the lifespan. Nutrients. 2010;2(2):128-70.

Sinn N, Milte CM, Street SJ et al. Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. Br J Nutr. 2012;107(11):1682-93.

Stonehouse W, Conlon CA, Podd J et al. DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2013;97(5):1134-43.
Lassek WD, Gaulin SJ. Maternal milk DHA content predicts cognitive performance in 28 nations. Matern Child Nutr 2013; Jun 25 doi: 10.1111/mcn.12060

Hashimoto M, Hossain S. Neuroprotective and ameliorative actions of polyunsaturated fatty acids against neuronal diseases: beneficial effect of docosahexaenoic acid on cognitive decline in Alzheimer’s disease. J Pharmacol Sci. 2011;116(2):150-62.

Guesnet P, Alessandri JM. Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing central nervous system (CNS) – implications for dietary recommendations. Biochimie 2011;93:7-12.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen