skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Cranberries en blaasontsteking

Net zo goed als antibiotica?

Onderzoekers willen nagaan of de cranberry’s het net zo goed doen als antibiotica bij blaasontsteking. Ook kijken zij naar het effect van melkzuurbacteriën op urineweginfecties. Zij hopen hiermee volwaardige alternatieven te ontdekken, want bij sommige patiënten treedt resistentie op tegen de antibiotica.

Cranberries en blaasontstekingHet is de bedoeling dat uiteindelijk 280 vrouwen met terugkerende urineweginfecties meewerken aan deze studie (NAPRUTI): de helft van hen krijgt tweemaal daags een veenbescapsule en een tablet zonder werkzame stof, de anderen slikken dagelijks een tablet co-trimoxazol van 480 milligram en twee nepcapsules. Zowel de arts als de patiënt weten niet welk medicijn wordt voorgeschreven. De onderzoekers veronderstellen dat antibiotica in 95 procent van de gevallen een terugkerende urineweginfectie voorkomen.

Cranberries en blaasontsteking

Ze beschouwen de alternatieve behandelingen- met veenbessen en melkzuurbacteriën- als gelijkwaardig als deze tenminste in 85 procent van de gevallen hun werk doen.

Uit de studie bleek dat cranberrycapsules een goed alternatief kunnen zijn om blaasontstekingen te voorkomen, hoewel ze minder werkzaam zijn dan het antibioticum co-trimoxazol. Als de optimale dosis werkzame stof van veenbessen wordt vastgesteld, is het mogelijk dat de effectiviteit van cranberries als preventiemiddel tegen urineweginfecties nog groter wordt.

Naast cranberry’s kan men ook nog denken aan de volgende voedingsinterventies die goed kunnen werken bij urineweginfecties. We zetten ze voor u op een rij:

  • Voldoende water (2 liter)om de blaas te spoelen (waarvan 1 liter in de vorm van de Ayurvedische heetwaterkuur )
  • Een voeding die de blaaswand niet prikkelt (zoals scherpe specerijen)
  • Verhoging van de immuniteit door een gezonde voeding (extra antioxidanten)
  • Een regulatie van het zuur-base evenwicht (o.a. groentesoepen met veel selderie en peterselie)
  • Extra vitamine C om de blaas aan te zuren
  • Een suikervrije voeding om dysbiose in de darm tegen te gaan, waardoor de infectie naar de blaas over kan slaan en voor het behoud van mineralen waaronder zink. Zink is o.a. zeer belangrijk voor een optimaal werkend immuunsysteem! Vooral dit mineraal zink gaat verloren bij suikergebruik.
  • Het geven van prebiotica (waaronder D-mannose) en probiotica (een breed palet van darmflora stammen waaronder L. rhamnosus, GR-1, L. reuteri, RC-14) om de immuniteit te verhogen.

Cranberries en blaasontstekingAyurvedische heetwaterkuur.

Kook ‘s morgens 20 minuten lang op een laag pitje ongeveer 1 liter koolzuurvrije bronwater. Voeg op het eind geraspte verse gemberwortel aan het gekookte water toe (indien dit niet verdragen hoeft u niets toe te voegen). Schenk dit water in een thermoskan. Gedurende de dag drinkt u dan met kleine slokjes (naast alle andere dranken zoals kruidenthee in de vorm van lindebloesemthee, guldenroede, duizendblad, koemis koetjing en bronwater. Drink het water zo heet mogelijk op, maar let op, want u hoeft niet uw tong te verbranden. Forceer niets en drink alleen twee slokjes. Mocht dit een onaangenaam gevoel geven dan kunt u het water iets laten afkoelen.

Tip Een heel ander hulpmiddel bij blaasontstekingen is gebruik te maken van voetreflexzonemassage. De blaaszone kan gemakkelijk (bij een voetreflexzonetherapeut) aangeleerd worden en met zo’n 10 tot 15 minuten masseren per dag kunnen goede resultaten bereikt worden. De voetreflexzonemassage is een eeuwenoude techniek. Zelfs in de piramiden van het oude Egypte zijn afbeeldingen en teksten gevonden, die aantoonden dat deze vorm van massage daar al bekend was.

Bronnen

Journal of the American Geriatrics Society. Een artikel gaat over de effectiviteit van cranberrycapsules, het andere over de kosteneffectiviteit.
Heilzame werking van D-mannose
American cranberries and health benefits – an evolving story of 25 years. Review J Sci Food Agric 2020 Nov;100(14):5111-5116.
Cranberry Consumption Against Urinary Tract Infections: Clinical Stateof- the-Art and Future Perspectives. Curr Pharm Biotechnol. 2018;19(13):1049-1063.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen