skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Calcium: te weinig is niet goed, maar teveel ook niet

Calcium is een belangrijk mineraal voor een goede botstructuur en -opbouw. Er ligt een delicate balans in de optimale dosering, ook wanneer deze uit voeding afkomstig is. Uit een zweedse longitudinale en prospectieve cohortstudie waarbij 61.433 vrouwen (1914 – 1948) gedurende 19 jaar werden gevolgd en hun voedselinname werd vastgesteld met een voedselfrequentievragenlijst, blijkt dat het risico op osteoporose en heup- en andere fracturen is verhoogd, wanneer de dagelijkse calciuminname via de voeding onder 700mg per dag uitkomt.

Weinig Calcium en laag vitamine D geeft meer botbreuken

Wanneer naast de inname van calcium ook de inname van vitamine D laag was, steeg het aantal botbreuken nog verder. Een hogere inname dan 700mg heeft geen extra beschermend effect. Boven een inname van 1000mg per dag stijgt de kans op een heupfractuur juist met 19%.

In Nederland ligt de ADH voor calcium vrij hoog, namelijk op 1000mg per dag voor volwassenen tussen 19 en 50 jaar. Tussen 50 en 70 jaar ligt de aanbeveling op 1100mg en boven de 70 jaar op 1200mg. De gemiddelde inname van jongvolwassenen is ongeveer 1045mg per dag. Volgens de onderzoekers is het zinloos om de calciuminname te stimuleren bij mensen die al rond of boven de inname van 700mg per dag zitten.

NDN commentaar

Melk is goed voor ‘elk’ is bij veel mensen bekend. Maar langzamerhand begint men te twijfelen aan deze slogan. In Amerika proberen vele artsen, specialisten en diëtisten de negatieve aspecten van melk steeds meer onder de aandacht te brengen. De natuurdietisten doen dit ook al jaren.

Is melk het enige antwoord op broze botten? Nee,maar de echo van ‘de-melk-moet-show’ dreunt nog door. Het antwoord op osteoporose ligt wat genuanceerder, maar de belangen zijn groot dus wordt het calciumverhaal steeds maar weer van stal gehaald.

We noemen een paar nadelen van melkgebruik: allergie of intolerantie, chronische ontstekingen (bronchitis, astma, gewrichten, huid, hooikoorts, maag-darmslijmvliezen), juveniele rheumatische artitis, gedragsproblemen en hart- en vaataandoeningen.

Calcium is nodig voor een goede botopbouw, maar voor gezonde botten is meer nodig dan alleen maar calcium.

Literatuur en links:

Dietary calcium intake and risk of fracture and osteoporosis: prospective longitudinal cohort study. Warensjo E, Byberg L, Melhus H, Gedeborg R, Mallmin H, Wolk A, Michaelsson K., BMJ 2011;342:bmj.d1473.