skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

BMI geen goede maat voor bepalen gezondheid

Mensen die een hoog BMI hebben, zijn niet altijd minder gezond dan mensen met een normaal BMI volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië in de International Journal of Obesity [1].Geen wiskundige formule als de Body Mass Index, die zo bekend en verankerd is in de dagelijkse praktijk.

Maar zijn er veel betere meetinstrumenten om overgewicht en de bijbehorende risico’s vast te stellen? Iemand met de nodige extra kilo’s die gezond eet en veel beweegt blijkt een stuk gezonder dan een slanke bankhanger die de ene na de andere zak chips met bier naar binnen werkt.

Queteletindex (afgekort QI)

De Body Mass Index is een formule die bijna 200 jaar geleden is bedacht door de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet, vandaar ook de naam Queteletindex (afgekort QI). Body Mass Index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De waarde is gelijk aan de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter).

National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)

Voor dit onderzoek werden de gegevens van 40420 Amerikanen (leeftijd 18 plus) geanalyseerd, die van 2005 tot 2012 hadden deelgenomen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ook werd de relatie tussen BMI en risicofactoren als bloedsuikerspiegel, bloeddruk, cholesterol- en triglyceridewaarden onderzocht. Deze factoren verhogen de kans op diabetes type 2 en hartziekten.

De onderzoekers concluderen dat veel Amerikanen met een hoog BMI geen hoge kans lopen op de genoemde aandoeningen, omdat bijna de helft van de deelnemers in de categorie overgewicht en 29 procent in de categorie obees als ‘metabool gezond’ konden worden aangemerkt. Dit bleek zelfs het geval bij 16 procent van de ernstig obese deelnemers.

Tegelijkertijd zijn er velen met een normaal BMI bij wie juist sprake was van meerdere risicofactoren. Denk aan een hoge bloeddruk gecombineerd met hoge cholesterolwaarden. Dertig procent van de onderzochte deelnemers met een normaal gewicht konden als ‘metabool ongezond’ aangemerkt worden. Dit onderzoek laat zien hoe groot het aantal zware mensen is dat mogelijk onterecht als ongezond wordt aangemerkt.

Aanpassen van trainings- en voedingsprogramma’s

Veel trainings- en voedingsprogramma’s zijn vaak gefocust op BMI. De resultaten van BMI- onderzoek [1} zijn relevant voor gezondheidswerkers, maar ook voor werkgevers die hun werknemers trainingsprogramma’s laten volgen om gezonder te worden, met als doel een goede BMI.

De Amerikaanse ‘Equal Employment Opportunity Commission’ diende recent een voorstel in dat werkgevers hun werknemers die geen gezond BMI hebben, tot 30 procent meer kosten voor gezondheidszorg mogen doorrekenen. “Het blijkt dat mensen die volgens de BMI in de categorie ‘overgewicht’ of ‘obesitas’ vallen, lang niet allemaal hogere medische kosten zullen  hebben en het zou oneerlijk zijn om ze te belasten met hogere premies voor de zorgverzekering”, aldus  Tomiyama. Daarnaast merkt Tomiyama op dat mensen die op basis van de BMI onterecht als gezond worden gezien, geen extra kosten hoeven te betalen. Ook dat vraagt om herziening.

De onderzoekers concluderen dat beleidsmakers en onderzoekers op zoek moeten naar een relevante maat voor gewicht en gezondheid. “Werkgevers, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen moeten zich richten op andere waarden, die echt iets zeggen over de gezondheid.”

Commentaar NDN

Het resultaat van het BMI-onderzoek  laat zien dat het een lastige klus blijft om waarden vast te stellen die iets zeggen over iemands gezondheid.
De belangstelling voor gepersonaliseerde voeding neemt toe door de technische mogelijkheden om DNA en de voedingsstatus te meten. Op de Food Vision (2015) in Cannes bleek dat het al mogelijk is om hiervoor een DNA-test te doen.

Door een DNA-test, het meten van de voedingsstatus (vitamines en mineralen) en persoonlijke informatie (zoals voedselinname, meten van voedselreacties, leefstijl en ambitie) is het mogelijk een gepersonaliseerd voedingsadvies te geven, om een voor de persoon zo optimaal mogelijke gezondheid te bereiken. Personalised nutrition is hot, gezien het feit dat er al verschillende organisaties congressen over dit onderwerp organiseren.
DNA-medicatiepaspoortDe hoogleraren farmacogenetica Henk-Jan Guchelaar (LUMC in Leiden) en Ron van Schaik (Erasmus MC in Rotterdam) pleitten in de Volkskrant (april 2016) voor een medisch DNA-paspoort voor elke Nederlander. In zo’n DNA-paspoort staan de genen vermeld die bepalen dat iemand afwijkend op een medicijn of een behandeling kan reageren.

Het is nog onduidelijk, hoeveel procent van de bevolking genen heeft die van invloed zijn op de werking van geneesmiddelen. De schattingen lopen uiteen van tien tot wel negentig procent. Een DNA-paspoort zou ernstige bijwerkingen kunnen voorkomen.

Naast het in kaart brengen van de genen die van invloed zijn op de werking van geneesmiddelen, kan dit ook voor genen die het risico op bepaalde ziektebeelden verhogen of die van invloed zijn op het voedingsmetabolisme. Dit voedings-DNA-paspoort maakt het mogelijk om een gepersonaliseerd voedingsadvies te geven.

Wat voor geneesmiddelen kan, is dan ook mogelijk voor het in kaart brengen van de invloed van toxische stoffen (waaronder pesticiden, zware metalen, etc.) in de voeding. Hopelijk gaat men dan sneller over op biologische voeding, één van ons belangrijkste bronnen voor genetische herstelwerkzaamheden.

Literatuur en links:

[1] Tomiyama AJ, Hunger JM, Nguyen-Cuu J, Wells C. Misclassification of cardiometabolic health when using body mass index categories in NHANES 2005–2012. International Journal of Obesity, 4 February 2016; doi: 10.1038/ijo.2016.17

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen