skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bestaat gezonde voeding?

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseert ons om minder vlees en zuivel te gaan eten. Maar wat vandaag ongezond is, is morgen weer gezond, en andersom.

Ei was niet goed, maar nu weer wel. Brood en melk waren de voedingshoeksteen van het gezin, maar worden nu gezien als de oorzaak van verschillende ziekten.

Biefstuk was het meest begeerde lapje gezondheid, maar werd een bron van ongezonde verzadigde vetten en nu die verzadigde vetten toch niet zo ongezond zijn als we hebben gedacht, gaat het de laatste tijd om een ‘biefstuklapje’ om het klimaat te redden.
Als de voedingswetenschap ons in de afgelopen decennia iets geleerd heeft is het dat de definities van gezond voedsel niet duurzaam zijn.

Moeten we naar een andere visie op ‘gezonde voeding’?

Boek: Gezonde voeding bestaat niet, gezond voeden wel’Bestaat gezonde voeding?

In ‘Gezonde voeding bestaat niet, gezond voeden wel’ stelt ir. Lanke Broeders dat voedingsmiddelen niet per definitie gezond of ongezond zijn. Toch is er wel een relatie tussen voeding en gezondheid.

Uit het voedingspatroon (wat je eet maar ook hoe, waarom, wanneer, etc.) is waardevolle informatie te halen over wie je bent en wat je voelt. In het boek legt ze uit hoe het je bewust worden van je voeding je meer ontspanning kan brengen.

Ze presenteert een nieuwe kijk op gezondheid. Duurzaam gezonder worden is jezelf gezonder gaan voelen. Is meer ontspanning, vervulling en vrijheid ervaren. Het gevoel meer jezelf te zijn.

Hierbij kan voeding een rol spelen omdat het je zicht geeft op onderliggende behoeftes. Kijk jij ‘s avonds ook liever tv in plaats van een avondwandeling te maken of zit je liever met de koektrommel op de bank dan met wat nootjes of fruit?
Dit komt omdat er in ons dagelijkse leven allerlei factoren of situaties zijn die ons meer of minder stress geven. We relativeren het vaak weg, slapen er hooguit wat slechter van. In het algemeen weerhoudt stress ons er niet van om door te gaan met wat we van plan zijn. We raken aan de stress gewend.

Bestaat gezonde voeding?We hebben daardoor niet meer in de gaten dat we mentaal en fysiek veel spanning te verdragen hebben. Deze spanning heeft effect op allerlei processen, zowel in ons zenuwstelsel als in ons hormonale systeem.

Kleine radertjes in ons lichaam gaan minder goed lopen, we ontwikkelen klachten, bijvoorbeeld overgewicht, hoofdpijn of vermoeidheid. Of we ontwikkelen meer mentale klachten, worden negatief gestemd, gaan piekeren of raken geïrriteerd.

Hierdoor gaan we ons niet alleen negatiever voelen, we gaan ook andere keuzes maken in wat we doen en eten. We moeten al zoveel dat het vaak niet genoeg helpt dat we vinden dat we gezondere gewoontes moeten ontwikkelen. Wat we denken, voelen en doen is verbonden met elkaar. We worden ziek zonder dat we dat ons bewust zijn. We komen in een negatieve spiraal terecht.

Duurzame gezondheid begint bij voelen

Deze negatieve spiraal kunnen we doorbreken door ons bewust te worden van wat we eten, wanneer en waarom. Bewustwording leidt tot meer voelen wat je wilt eten en hoe je jezelf daarbij voelt. Gezond voeden betekent dus eigenlijk gezond voelen. Dat is de ingang naar meer gezondheid.

  • Waarom wil je bijvoorbeeld snoepen en tv kijken?
  • Heb je veel moeten doen die dag?
  • Kun je dat anders aanpakken zodat je jezelf vrijer voelt?

Door je bewuster te worden van wat je voelt, ga je andere keuzes maken in je dagelijkse leven die leiden naar het je gezonder voelen. Door je vaker gezond te voelen, ga je ook gezonder zijn. Dit is de weg naar duurzame gezondheid.