skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

4 Oktober dierendag

Dierendag valt altijd op 4 oktober. De allereerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1930. Een jaar eerder was tijdens een internationaal congres van de Dierenbescherming die datum uitgeroepen tot Werelddierendag om aandacht te vragen voor het welzijn van dieren. De keus viel op 4 oktober vanwege de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn grote respect voor al het leven, maar dat van dieren in het bijzonder. Volgens de legende kon de heilige zelfs met dieren praten.

Wat kunnen we doen voor dieren?

We willen zelf graag bewust en gezond en puur voedsel eten. Waarom zouden we dat dan niet voor dieren ook willen? Het zelf samenstellen van eten voor honden en katten is een groeiende trend onder dierenbezitters.

Zelf eten samenstellen voor de hond of kat is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar richtlijnen die in de gaten gehouden moeten worden om tekorten te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van zelf voeding samenstellen?

In de praktijk blijken honden en katten minder dik te zijn, een zachtere en glanzender vacht te hebben en niet overmatig te verharen. Ze hebben geen vet- en talgbulten, minder oorontstekingen en overvulde anaalklieren. Daarnaast zie je minder allergische reacties en tandsteen.

Supplementen voor dieren?

Veel commerciële diervoeding bevat extra vitaminen en mineralen. Wat we momenteel bij mensen zien dat ze zich te goed doen aan potten met pillen, begint nu met diervoeding ook zijn intrede te doen. Zowel bij mensen als bij dieren kan dit toxische stapelingen geven (denk aan vitamine B 6).

Wij delen de mening van dierenarts Erwin Gijtenbeek die er het volgende over zegt: “Toevoegingen van vitaminen en mineralen aan dierenvoeding wil niet altijd zeggen dat het ook door de hond en kat wordt opgenomen in de bloedbaan en dat de celreceptoren er iets mee kunnen.

Daarnaast kunt u de samenstelling zo beïnvloeden dat door onderlinge competitie van bijvoorbeeld mineralen het ene mineraal wel en het andere niet wordt opgenomen. U kunt dus tekorten veroorzaken bij hond en kat door onkundig te supplementeren.

Supplementen geven is dus een individuele zaak. Het verschilt per hond en kat. U kunt een sporthond hebben, een opgroeiende pup/kitten, een hond/kat die herstelt van een ziekte of operatie, een te dik dier, een dier met diarree klachten, huidklachten of een oude hond/kat. Allemaal hebben ze een andere individuele behoefte wat betreft aanvullingen (suppletie). Verstand hebben van de werkingsmechanismen is dus cruciaal”.

Rauwe voeding voor honden

‘Rauwe voeding voor honden’ is een boek dat handig is om in huis te hebben bij het overstappen naar rauwe voeding of, wanneer u al vers voert, meer wilt weten over het zelf samenstellen van een hondenmenu. Lizzy Plat-Coelers is al tijden bekend van Barfplaats en haar onuitputtelijke kennis en ervaring op het gebied van vers hondenvoer.

Wilt u meer leren over gezonde voeding voor uw huisdieren lees dan meer op onze site; ‘Zelf gezond eten maken voor uw huisdieren’

Bronnen:

www.barfplaats.nl
www.voerwijzer.com
Vleesbottenlijst voor de hond

Barf Rekenhulp

Met de BARF rekenhulp kunt u zelf de verhoudingen en wekelijkse hoeveelheden berekenen voor het zelf samenstellen van een BARF menu.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen