skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) negen factsheets gepubliceerd om wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen.

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide factsheets met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. De informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de nutriëntenstatus en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen, is nu beschikbaar voor huisartsen en apothekers.

Maagzuurremmers en magnesium- en vitamine B12-tekorten

Saskia Geurts, directeur van NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen is blij dat er nu meer informatie beschikbaar is over de invloed van geneesmiddelengebruik op mogelijke vitaminen- en mineralentekorten: “Wij hopen dat artsen en apothekers door de factsheets alert zijn op klachten en bijwerkingen.

Nutriëntentekorten treden vaak sluipend op en zijn lastig te herkennen. Zo kan bijvoorbeeld langdurig gebruik van maagzuurremmers, protonpompremmers, leiden tot magnesium- en vitamine B12-tekorten. Dit is al jaren het meest voorgeschreven geneesmiddel door huisartsen. De factsheets bevatten informatie, gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwingen. Naast artsen en apothekers gaan we ook gebruikers voorlichten over de vóór- en nadelen van gelijktijdig gebruik van supplementen en geneesmiddelen. Zodat mensen alerter zijn en gevolgen beter signaleren. Dan kunnen ze het vervolgens zelf oplossen.”

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Welke geneesmiddelen hebben invloed op de nutriëntenstatus?

GeneesmiddelInvloed op nutriënten
Protonpompremmersmagnesium en vitamine B12 tekorten
Hydrochloorthiazide

 

kalium en magnesium tekorten
Metforminevitamine B12 tekort
Prednis(ol)on

 

 calcium en kalium tekorten
Anticonceptiepil (combinatiepil)lage foliumzuur en magnesium bloedwaardes

 

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Welke wisselwerkingen van voedingssupplementen met geneesmiddelen zijn er?

Wisselwerking tussenAdvies
Ginseng met antistollingsmiddelenvoorzichtig met P. ginseng en P. quinquefolius bij antistollingsmiddelen
Ginkgo biloba met antistollingsmiddelenvoorzichtig met Ginkgo bij antistollingsmiddelen
Echinacea met immunosuppressivaEchinacea met immunosuppressiva
Tryptofaan met antidepressiva of slaapmiddelenstoppen of niet starten met tryptofaan of een supplement met 5-HTP bij geneesmiddelen met een serotonerge werking. Ook niet combineren met geneesmiddelen met centraal dempende werking, zoals slaapmiddelen

Bronnen

NPN www.npninfo.nl/
NPN is in 1983 opgericht met als doel de belangen te behartigen van bedrijven in natuur- en gezondheidsproducten. NPN staat dan ook voor Natuur- en gezondheidsProducten Nederland. In de loop van de jaren is de focus komen te liggen op voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is een onafhankelijke organisatie en heeft als doel de kwaliteit van het medicijngebruik in Nederland te bevorderen. Het IVM werkt o.a. in opdracht van het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties. Ongeveer veertig medewerkers houden zich bezig met advies en ondersteuning aan artsen en apothekers (FTO-groepen), publieks- en patiëntenvoorlichting, projectmanagement en nascholingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht, de adviseurs van het IVM werken vanuit het hele land aan landelijke en regionale projecten.

Link naar factsheets (9) interacties voedingssupplementen en geneesmiddelen: www.medicijngebruik.nl/product/detail/2430

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen