skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedingsweerstand tegen ziektekiemen

In China gebruikt men het kruid Astragalus Membranaceus al meer dan 5000 jaar om het immuunsysteem te versterken en de afweer tegen ziektekiemen te verhogen. In China noemt men Astragalus ‘Huang Chi’, ofwel levenskracht. De Westerse wetenschap verdiepte zich in dit kruid en ontdekte dat het een positieve invloed heeft op de weerstand, het uithoudingsvermogen, de interferonproductie en de activiteit van T-cellen.
Door inname van Astragalus blijkt de activiteit van witte bloedcellen met 146% toe te nemen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat toepassing van Astragalus bij virus-infecties zinvol is. De werkzame bestanddelen van Astragalus zijn: choline, glucoronzuur, kumatakcine ß-sisterol en vooral Astragalan B (2’4′ dihydroxy, 5-6 dimethoxyflavane). Zij zorgen voor de vernietiging van viruswanden.

Astragalus: goedkoop alternatief bij griep

Het werkingsmechanisme en de werkzaamheid van gestandaardiseerde Astragalus membranaceus wortelextracten zijn uitgebreid onderzocht. Voorzien van een goede wetenschappelijke onderbouwing kan men stellen dat een gestandaardiseerd Astragalus wortelextract de activiteit van het immuunsysteem verhoogt, de weerstand versterkt en het uithoudingsvermogen vergroot.
De resultaten van verschillende studies duiden erop dat een positieve werkzaamheid van het extract te verwachten is bij: een verzwakt of incompetent immuunsysteem, verminderde weerstand of uithoudingsvermogen, immunodeficiëntie, acute virale infecties, verkoudheid en griep.

Met Shiitake de weerstand verhogen

Van het geconcentreerde Shiitake mycelia extract weten onderzoekers vrij zeker dat het extract de productie van interferon en de NK-cellen induceert, wat op krachtige wijze de weerstand verhoogt tegen virussen als influenzavirussen, verkoudheidsvirussen en het hepatitisvirus. Daarnaast is aangetoond dat het Shiitake extract de productie van macrofagen en monocyten stimuleert, waardoor het als een bijzondere versterker van het immuunsysteem kan worden ingezet. Deze kennis en wetenschap hebben er toe geleid, dat Shiitake extracten steeds meer worden toegepast in situaties waarbij sprake is van een verzwakte weerstand en/of immunodeficiëntie.

Medicinale paddestoel Cordyceps

Cordyceps sinensis is een kostbare medicinale paddenstoel die in China en andere Aziatische landen al meer dan 2000 jaar als tonicum wordt gebruikt om de gezondheid en vitaliteit te verhogen. Cordyceps is sinds 1964 officieel geclassificeerd als geneesmiddel in de Chinese farmacopee. De mycelia van Cordyceps sinensis kunnen tegenwoordig uitstekend worden gekweekt op een plantaardige voedingsbodem zoals rijst.

Cordyceps wordt in de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) geclassificeerd als een tonicum dat het Yin voedt (Yin staat voor structuur) en het Yang versterkt (Yang staat voor functie). De Yin tonifiërende kwaliteit van Cordyceps sinensis uit zich onder meer in de antioxidantactiviteit en de krachtige immunomodulerende werking. Cordyceps stimuleert en versterkt het afweersysteem wanneer dit verzwakt is of extra ondersteuning nodig heeft (infectieziekten, veroudering, kanker). Daarnaast remt en reguleert de Cordyceps het afweersysteem wanneer dit overactief is (chronische ontstekingsziekten) of uit balans is geraakt (stress, allergieën, auto-immuunziekten).

De Yang versterkende kwaliteit van Cordyceps uit zich onder meer in het verhogen van de cellulaire (mitochondriale) energieproductie, mede door het verminderen van oxidatieve stress en het verbeteren van de glucosestofwisseling. Verschillende menselijke studies, waaronder een placebo-gecontroleerde studie met chronisch vermoeide ouderen, bevestigen dat Cordyceps de vitaliteit verhoogt.

Cordyceps wordt binnen de TCM ingezet bij verschillende klachten en ziekten van de luchtwegen zoals hoesten, slijmvorming, kortademigheid, COPD en astma. Bioactieve bestanddelen in Cordyceps sinensis zijn onder meer cordycepine, nucleotides (adenosine, uridine, guanosine), polysachariden (waaronder cyclofuranen, galactomannan, bètaglucanen, bètamannanen), sterolen (ergosterol e.a.), D-mannitol, vetzuren, aminozuren (arginine, tryptofaan, lysine, tyrosine) en mineralen en spoorelementen (waaronder zink, mangaan, magnesium). Deze inhoudsstoffen bezitten vermoedelijk een sterke synergetische werking, waardoor het lastig is om de medicinale effecten van Cordyceps sinensis aan afzonderlijke inhoudsstoffen toe te schrijven.

Vit D en paddestoelen

Oesterzwammen die groeien onder veel UV-licht bevatten een grote hoeveelheid vitamine D, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Een portie belichte oesterzwammen per persoon per dag is genoeg om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Alle paddestoelen bevatten veel vitamine D als ze worden blootgesteld aan UV-licht, aldus de onderzoekers. Maar omdat de vitamine in de lamellen van paddestoelen worden aangemaakt, zijn vooral oesterzwammen zeer geschikt. Deze paddestoelen hebben zeer lange lamellen die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons, naar het licht gekeerd zijn.

Commentaar NDN

De combinatie van het gestandaardiseerde Astragalus membranaceus wortelextract met Cordyceps en het geconcentreerde Shiitake mycelia extract heeft tot gevolg dat deze plantaardige middelen op unieke wijze een weerstandsverhogende, immuunsysteemversterkende en adaptogene werking uitoefent. Deze middelen zijn gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap en lactatieperiode (ze zijn onvoldoende onderzocht). Tevens bij mensen die lijden aan hypertensie (bloeddrukwaarden boven 180/90).
Zoals hierboven uitgebreid beschreven bevatten paddestoelen stoffen die in toenemende mate wetenschappelijke belangstelling trekken vanwege mogelijk gezondheidsbevorderende werking. Paddestoelen bevatten aanzienlijke hoeveelheden kalium, fosfor, koper en ijzer, en weinig calcium en natrium. Paddestoelen, en dan vooral champignon bevatten verder nog relatief hoge gehalten vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) en vitamine B5 (pantotheenzuur). Een portie van 100 gram verse champignons bevat ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan riboflavine, niacine en pantotheenzuur en 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines B1 (thiamine) en B6.

Het gehalte aan voedingsvezels in paddestoelen is vergelijkbaar met dat van groenten.
Het eiwitgehalte van paddestoelen ligt tussen dat van planten en vlees. Paddestoelen kunnen als een alternatieve eiwitbron voor dierlijke eiwitten beschouwd worden.
Veel bioactieve stoffen werken als antioxidant en beschermen het lichaam tegen zogeheten ‘vrije radicalen’ als superoxide, hydroxylradicalen en peroxynitriet. Deze vrije radicalen komen in het lichaam vrij als gevolg van allerlei stofwisselingsprocessen, waarna ze schade kunnen aanbrengen aan een cel. In ten minste 50 paddestoelsoorten zijn een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten aangetroffen.
Bij een aantal commercieel geteelde paddestoelen blijkt de activiteit van antioxidanten het hoogste te zijn in de champignons (Agaricus bisporus), gevolgd door Hypsizigus marmoreus, Volvariella volvacea, Flammulina velutipes, Pleurotus eryngii, Pleurotus ostreatus (oesterzwam), Hericium erinaceus en Lentinus edodes (Shii-take).
Er is dus veel voor te zeggen om paddestoelen op het menu te zetten, met een dreigende griepgolf.

Literatuur en links:

Meer informatie over de Cordyceps: www.orthokennis.nl

Meer informatie over het voeden van de yin en yang: www.energieherstelplan.nl

1. Zhou X et al. Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functions and developmental products. J Pharm Pharmacol. 2009;61(3):279-91.

2. Ko KM et al. Enhancement of ATP generation capacity, antioxidant activity and immunomodulatory activities by Chinese Yang and Yin tonifying herbs. Chin Med. 2007;2:3.

3. Siu KM et al. Pharmacological basis of ‘Yin-nourishing’ and ‘Yang-invigorating’ actions of Cordyceps, a Chinese tonifying herb. Life Sci. 2004;76(4):385-95.

4. Ji DB et al. Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract. Phytother Res. 2009;23(1):116-22.

5. Yu L et al. Macrophage biospecific extraction and high performance liquid chromatography for hypothesis of immunological active components in Cordyceps sinensis. J Pharm Biomed Anal. 2007;44(2):439-43.

6. Jordan JL et al. Immune activation by a sterile aqueous extract of Cordyceps sinensis: mechanism of action. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2008;30(1):53-70.

7. Chu DT, Wong WL, Maligit GM. Immunotherapy with Chinese medicinal herbs. (astragalus). J. Clin Lab Immunolog 1988;25:125-129.

8. Peng T, Yang Y, et al. The inhibitory effect of astragalus membranaceus on coxackie B-3 virus RNA replication. Chin Med Sci J 1956; 10: 146-150.

9. Huang ZQ, Qin NP, Ye W. Effect of Astragalus membranaceus on T-lymfocute subsets in patients with viral myocarditis. Chung Kuo Chung His I Chieh Ho Tsa Chih 1995; 15; 328-330.