skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)

Mensen met een hoger BDNF-niveau kunnen sneller leren en beter dingen onthouden. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor en is een neutrofine. Neurotrofines zijn belangrijk voor het overleven, herstellen en laten groeien van neuronen.

Neuronen zijn zenuwcellen die informatie verwerken, doorsturen of verwerken in het brein of zenuwstelsel. Ze komen met name voor in de hippocampus, de cortex en de voorhersenen (prosencephalon). Een gebrek aan neurotrofines zoals BDNF draagt bij aan het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen.

De rol van BDNF (brain-derived neurotrophic factor)

hersenenOns brein is zogenaamd neuroplastisch en kan hierdoor een leven lang nieuwe hersencellen aanmaken, zodat we elke dag nieuwe dingen kunnen leren en dat we onszelf kunnen ontwikkelen.
Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en aan te passen aan de omgeving. Dit doen de hersenen door het creëren van nieuwe hersencellen (bekend als neurogenese) en het versterken van de verbindingen daartussen (bekend als synaptische plasticiteit).
Het bevorderen van neuroplasticiteit is vooral een kwestie van het trainen van de hersenen.

De manier om je geheugen zeef-vrij te houden, is door je bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en informatie. Om zo die nieuwe neuro-banen te ontwikkelen. Dat kun je zelf doen door je iedere dag bloot te stellen aan nieuwe dingen, naar (helende frequentie) muziek te luisteren, voldoende te bewegen, een gezond voedingspatroon aan te houden en te blijven leren. Helaas geen kant-en-klare oplossingen, maar vooral een kwestie van volhouden met de hierboven genoemde leefstijl.

Voor het behoud en de aanmaak van nieuwe cellen hebben de hersenen BDNF (brain-derived neurotrophic factor) nodig. Een BDNF-tekort wordt door wetenschappers gelinkt aan tal van aandoeningen.

Een verlaagde aanmaak van BDNF kan leiden tot diverse hersenproblemen. Zo zijn hersencellen minder goed beschermd tegen schade (bijvoorbeeld door stress of vrije radicalen) en stijgt de kans op het ontwikkelen van een neurodegeneratieve aandoening. Denk hierbij onder meer aan opkomende hersenziektes zoals alzheimer, dementie en Parkinson. Maar ook schizofrenie en eet- en dwangstoornissen. Ook is er een verband met depressie omdat men hierbij een aanzienlijk lagere BDNF-spiegel ziet dan bij gezonde mensen.

BDNF: serotonine verhogen en de juiste voeding

Meer serotonine zorgt voor een verhoogde afgifte van BDNF via de zogenaamde 5HT2A-receptor. De 5-HT2A-receptor is een subtype van de 5-HT₂-receptor die behoort tot de serotoninereceptorfamilie.
Als we gaan kijken hoe we deze serotoninereceptor meer kunnen stimuleren, moeten we kijken hoe we serotonine kunnen verhogen en hoe we de receptor gevoelig kunnen maken en houden voor stimulatie.

Welke voeding werkt BDNF verlagend?

De onderstaande voeding geeft ontstekingsreacties die de serotonine verlaagt waardoor BDNF ook omlaag gaat.

Suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen
Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Suikergebruik en met name fructose remt de productie van BDNF en zorgt voor cognitieve achteruitgang. Daarnaast zorgt suiker voor ontstekingsreacties in het lichaam waardoor er minder serotonine vrijkomt.

Verkeerde vetten
Verkeerde vetten zorgen voor ontstekingsreacties in het lichaam. Ontstekingen (cytokinenstorm) veroorzaken een verlaging van serotonine. De vetten die dat doen zijn omega 6-vetten die worden gebruikt om te bakken zoals zonnebloem-, soja- en pindaolie. Geharde (plantaardige) vetten zijn ook af te raden.

Zuivel (producten)
Zuivel kan bij hoge inname ook ontstekingsbevorderend werken. Vooral koemelk en de geharde kazen. Ongezoete schapen- en geitenkefir of schapen- en geitenyoghurt kan wel met mate worden gegeten.

Gluten houdende voeding
Gluten kunnen ook ontstekingen veroorzaken. Inname van glutenvrije granen waaronder quinoa, gierst, bruine rijst, zwarte rijst, teff, boekweit, amaranth kan wel.

Alcohol
Alcohol kan het beste geheel worden vermeden.

Welke voeding werkt BDNF verhogend?

Polyfenolenrijke voeding
Polyfenolen zijn de meest overvloedige antioxidanten in ons dieet en beschermen celbestanddelen als dusdanig tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade wordt vaak in verband gebracht met degeneratieve ziekten.

Omega 3-vetzuren en de juiste omega 6-vetzuren
Omega-3-vetzuren horen op het menu van iedereen die gezond oud wil worden. Maar ook wanneer men al wat ouder is kunnen ze nog gezondheidsvoordelen opleveren. Omega 3-vetzuren DHA en EPA spelen een belangrijke rol m.b.t. de serotoninereceptor.
De juiste omega 6-vetzuren zoals Bernagieolie (Borogo Officinales), Teunisbloemolie (Oenothera Biennis) en Zwarte bes zaadolie (Ribes Nigrum) kunnen ook ontstekingen verlagen.

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Anthocyanidinen
Aangezien anthocyanen in vrijwel alle plantenfamilies kunnen worden aangetroffen, komen ze ook voor in vele eetbare planten. De belangrijkste bronnen van anthocyanen in ons voedsel zijn bessen, zoals zwarte bessen, rode bessen, bramen, blauwe druiven, bosbessen, aronia bessen, cranberry, vlierbessen, framboos, maar ook sommige groenten, zoals aubergine en avocado.
Andere belangrijke bronnen zijn sinaasappels, vlierbessen, olijven, rode uien, vijgen, zoete aardappelen, mango’s en rode kool.

Tryptofaanrijke voeding
Tryptofaan is de voorloper van 5-HTP en serotonine. Voeding die rijk is aan tryptofaan is o.a. bijvoorbeeld havermout, noten, zaden, kikkererwten, gevogelte, banaan, vis.

Verschillende interne en externe mechanismen beïnvloeden het oxidatieve katabolisme van tryptofaan. In de eerste plaats wordt tryptofaan afgebroken bij stress doordat cortisol en adrenaline de tryptofaanoxidase-activiteit verhogen. Ontsteking en inflammatie verhogen ook de tryptofaanoxidase-activiteit waardoor het plasma-tryptofaangehalte verlaagt. Tryptofaan mag niet worden gebruikt door mensen die monoamine-oxidase-remmers (MAO-remmers) gebruiken, omdat deze medicijnen de normale enzymatische afbraak van serotonine beperken. Aanvulling met tryptofaanrijke voeding zal dan mogelijk het gehalte serotonine in de hersenen te hoog doen stijgen.

Overgroei aan pathogene bacteriën en/of schimmels in de dunne darm (SIBO/SIFO) kunnen leiden tot een onvoldoende opname van tryptofaan vanuit de voeding als gevolg van verteringsstoornissen.
Een urine (organische zuren)test kan gedaan worden om SIBO/SIFO vast te stellen in de dunne darm en een andere urinetest, de urine depressietest kan vaststellen of er een tryptofaanverstoring gaande is.

Vitamine B-rijke voeding
Vitamine B3, B6 en B12 zijn cofactoren bij het vormen van serotonine. Voeding die kan voorzien in de B-vitamines is (grasgevoerd) vlees, vis, (aangezuurde) zuivel, volkorengranen, Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, eieren, en noten.

Mineralenrijke voeding
Mineralen zoals zink, ijzer en magnesium vervullen een belangrijke rol bij zeer veel biochemische processen in het lichaam, waaronder de vorming van serotonine. Eet daarom zo veel mogelijk verse biologische groenten en fruit.

BDNF en 5-hydroxytryptofaan (5-HTP)

Het aromatische aminozuur 5-hydroxytryptofaan 5-HTP heeft invloed op de BDNF (brain-derived neurotrophic factor) en op de neurotransmittersystemen en (signaal)moleculen zoals serotonine, dopamine, noradrenaline, adrenaline en bèta-endorfine.

Het 5-HTP fungeert als antioxidant en is de directe voorloperstof van serotonine en melatonine.
Serotonine wordt in het maagdarmkanaal door de enterochromaffinecellen geproduceerd. Het speelt een rol bij de afgifte van spijsverteringssappen, de darmperistaltiek en gevoelswaarneming.
Een gezond darmmicrobioom is in staat de enterochromaffinecellen te activeren.

Serotonine is in de hersenen een belangrijke neurotransmitter voor de regulatie van o.a. stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten). Verlaging van serotonine kan het gevolg zijn van stress, een verhoogde cortisolspiegel, insulineresistentie en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (waaronder vitamine B6, magnesium en tryptofaan).

Een serotoninetekort is in verband gebracht met diverse klachten en aandoeningen waaronder:
depressie,
stress,
slaapproblemen,
maagdarmklachten/maagdarmkrampen,
afwijkende eetlust,
(eet)verslavingen,
verminderde pijntolerantie,
paniekaanvallen,
gebrek aan libido,
hallucinaties,
obsessief gedrag,
(auto)agressie,
verstoorde temperatuurregulatie,
ADHD,
eetstoornissen,
Fibromyalgie,
chronische (spannings)hoofdpijn,
PMS (premenstrueel syndroom), PMDD (premenstruele dysfore stoornis)
Bipolaire stoornis.

BDNF en saffraan

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)

Aangetoond is dat saffraan goed is voor het denkvermogen en geheugen (noötropische werking) en beschermt tegen leer- en geheugenproblemen door chronische stress. Preklinische studies suggereren dat saffraan (leeftijdsgerelateerde) cognitieve achteruitgang tegengaat, schade door hersenletsel beperkt en beschermt tegen (progressie van) neurodegeneratieve aandoeningen.

Saffraan verhoogt ook de productie van de neuroprotectieve en neurotrofe eiwitten BDNF (brain- derived neurotrophic factor), VGF (een neuropeptide) en CREB (Cyclic-AMP Response Element Binding Protein). Saffraan verlaagt de extracellulaire glutamaatspiegel en remt NMDA (N-methyl-D-aspartaat)-receptoren.

Suppletie met het saffraan leidde, vergeleken met placebo, tot significante afname van negatieve gevoelens en symptomen van stress en angst. De deelnemers voelden zich positiever en hadden meer energie door gebruik van het saffraan.

BDNF en zink

Depressie gaat meestal gepaard met een (sterk) verlaagde zinkstatus. De mate van zinktekort correleert met de ernst van depressieve symptomen. In diverse humane studies is aangetoond dat zinksuppletie zorgt voor verlichting van (majeure) depressie.

Dit is waarschijnlijk mede te danken aan verhoging van de genexpressie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor), antagonisme van NMDA-receptoren (N-methyl-D-aspartaat receptoren, betrokken bij de glutamaterge neurotransmissie), ontstekingsremming, verlaging van oxidatieve stress en beïnvloeding van de serotonerge, noradrenerge en dopaminerge neurotransmissie.

BDNF en curcumine

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Uit humane studies is bekend dat de serumspiegel van BDNF is verlaagd bij depressieve patiënten. Curcumine heeft antidepressieve activiteit, mede door remming van neuro-inflammatie, verlaging van oxidatieve stress, beïnvloeding van het stressregulatiesysteem (hypothalamus hypofyse-bijnieras) en modulatie van neurotransmittersystemen (serotonine, dopamine, norepinefrine, GABA, glutamaat) die zijn betrokken bij depressie.

Curcumine zorgt voor dosisafhankelijke verhoging van BDNF (brain-derived neurotrophic) met toename van neurogenese in hippocampus en frontale cortex. Chronische stress speelt vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van depressie. Onderzoek laat zien dat curcumine de mentale en fysieke stressbestendigheid verhoogt (adaptogene werking) en cognitieve achteruitgang en depressie door chronische stress mede tegen gaat door verbetering van de glucosestofwisseling in de hersenen, remming van het pro-inflammatoire enzym iNOS en verhoging van BDNF, synaptophysine en 5-HT1A receptoren (serotonine 1A-receptoren).

BDNF en Boswellia

Boswelliazuren passeren de bloed-hersenbarrière en gaan neurodegeneratie door neuro-inflammatie (ontsteking van hersenweefsel) en oxidatieve stress tegen. Onderzoek suggereert dat boswellia leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang tegengaat door het verbeteren van het neurale netwerk in de hippocampus. Boswellia geeft opregulatie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) en verlaging van oxidatieve stress.

Bij Boswellia ia vastgesteld dat het de achteruitgang van de darmbarrièrefunctie (lekkende darm) tegen gaat bij blootstelling aan vrije radicalen en pro-inflammatoire cytokines als gevolg van een overgroei aan LPS-bacteriesoorten. Deze ziekmakende darmmicrobioom LPS-bacteriesoorten kunnen neurodegeneratie veroorzaken door neuro-inflammatie (ontsteking van hersenweefsel).

BDNF en Berberine

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Er zijn aanwijzingen dat disbiose en ‘leaky gut’ kunnen leiden tot ‘leaky brain’, mede door het ontstaan van systemische (laaggradige) ontsteking. Lekkende darm geassocieerde systemische ontstekingen leiden tot beschadiging van tight junctions van de bloedhersenbarrière. Ongewenste moleculen, waaronder (microbiële) toxines, antigenen en ontstekingsmediatoren kunnen daardoor in de hersenen terechtkomen en neuro-inflammatie en oxidatieve stress veroorzaken.

Verstoring van de bloedhersenbarrière is onder meer in verband gebracht met (leeftijdsgerelateerde) neurodegeneratie, cognitieve achteruitgang en stemmingsstoornissen. Berberine is een veelbelovende stof voor de behandeling van stemmingsstoornissen. Mede omdat Berberine inzetbaar is voor:

 • bescherming van de slijmvliezen (tight junctions) van het maagdarmkanaal tegen (chronische) stressgeïnduceerde beschadiging en ontsteking (regulatie darmmicrobioom),
 • remming van neuro-inflammatie in de hippocampus door onderdrukking van NF-κB signalering,
 • verhoging van monoamine neurotransmitters (serotonine, dopamine, norepinefrine) in de hippocampus door remming van monoamine-oxidase, beïnvloeding van sigma receptor-1 (modulatie neurotransmitters),
 • verhoging van BDNF (brain-derived neurotrophic factor),
 • verlaging van de plasmacortisolspiegel en verlaging van oxidatieve stress in de hersenen.

BDNF en Rhodiola

Rhodiola rosea heeft antidepressieve, angstverlagende en cognitieversterkende effecten (verbetering alertheid, concentratie, geheugen, leren, snelheid van informatieverwerking, werkcapaciteit). Tevens beïnvloedt Rhodiola de hersengebieden die betrokken zijn bij stemming, cognitie en stressregulatie zoals hippocampus, amygdala, hypothalamus, prefrontale cortex, hersenstam en mesencephalon (middenhersenen).

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat rhodiola een gunstige invloed heeft op emotioneel gedrag.

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Werkingsmechanismen van rhodiola in relatie tot stemming en cognitie zijn:

 • Rhodiola verhoogt de spiegels van de monoamine neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline. Dit gebeurt door remming van de enzymen MAO-A (monoamine-oxidase A) en catechol-O-methyltransferase (COMT), die deze neurotransmitters afbreken. Maar ook door verhoging van de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière voor precursors van serotonine en dopamine.
 • Rhodiola verhoogt de acetylcholinespiegel door remming van het enzym acetylcholinesterase;
 • Rhodiola stimuleert de serotonine-, dopamine-, noradrenaline- en acetylcholinereceptoren;
 • Rhodiola verhoogt de synthese van β-endorfine, NPY en BDNF (brain-derived neurotrophic factor);
 • Rhodiola moduleert de corticale neuroplasticiteit . Denk aan de nieuwvorming van neuronen en het voortdurend reorganiseren van neuronale verbindingen onder invloed van ervaringen, denkprocessen, waarnemingen, handelingen en emoties. Stress heeft een negatieve invloed op de neuroplasticiteit;
 • Rhodiola verlaagt de cortisolspiegel. Een hoge cortisolspiegel is ongunstig voor cognitie en stemming.

BDNF en Ashwagandha

Ashwagandha moduleert de serotonerge neurotransmissie (verhoging 5-HT2 receptorsignalering en verlaging 5-HT1 receptorsignalering). Tevens stimuleert het de GABA-erge neurotransmissie, die is geassocieerd met neuroprotectie. Bestanddelen in ashwagandha bevorderen de vorming van nieuwe neuronen (neurogenese) in de hersenen, mede door verhoging van BDNF (brain-derived neurotrophic factor).

Ashwagandha voorkomt tevens dat neurotoxines zoals bèta-amyloïd (speelt een rol in de pathogenese van alzheimer) neurogenese onderdrukken. Daarnaast bevordert ashwagandha de regeneratie van neuronen met verlenging van neuronale uitlopers (axonen, dendrieten) en de reconstructie van synapsen. Al deze effecten van ashwagandha beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

BDNF en Omega 3 vetzuren

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)Neurowetenschappers hebben aangetoond dat hersencellen zich kunnen vernieuwen, zogenoemde neurogenese. Men toonde aan dat omega 3 vetzuren de neurogenese wel met 40% kunnen verhogen. Deze vetten brengen de Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) omhoog, vergroten het hersenvolume en houden de celmembranen vloeibaar. De BDNF is naast omega 3 ook een stof die de mate van neurogenese kan verbeteren.

BDNF en resveratrol

Resveratrol heeft krachtige neuroprotectieve eigenschappen en heeft de potentie om uiteenlopende hersenaandoeningen positief te beïnvloeden.
De belangrijke werkingsmechanismen van resveratrol zijn het tegengaan van oxidatieve stress, glutamaatexcitotoxiciteit, neuro-inflammatie, amyloïde-plaquevorming, tau-eiwitaggregatie en neuronale apoptose, reguleren van de HHB-as (hypothalamushypofyse- bijnier-as) en verbeteren van de hersendoorbloeding, neurogenese en de synthese van BDNF (brain-derived neurotrophic factor).

6 Tips om de BDNF-aanmaak te verhogen

Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)1. BDNF verhogen met zonlicht
Serotonine is nodig voor een goede BDNF-productie.. De beste natuurlijke bron van deze aanmaak is het zonlicht. Zorg daarom dat je regelmatig buiten komt.

2. BDNF verhogen met beweging
Je BDNF-aanmaak wordt volgens wetenschappers effectief bij regelmatige beweging. Ga daarom veel buiten wandelen of sporten om te profiteren van de maximale effecten op je BDNF-niveau.

3. BDNF verhogen met slaap
Een gebrek aan slaap heeft een negatieve invloed op je BDNF-spiegel. Diepe slaap activeert de 5-HT2A receptor en geeft een verhoogde afgifte van BDNF.

4. BDNF verhogen met meditatie
Meditatie verhoogt ook de aanmaak van BDNF. Een diepe meditatie geeft hersengolven in je hersenen die vergelijkbaar zijn met die tijdens je slaap. Ook yoga, Tai chi, Qi Gong en ademhalingsoefeningen geven een soortgelijk effect.

5. BDNF verhogen met sociaal contact
Sociaal contact verhoogt de aanmaak van serotonine in de hersenen en daarmee dus ook de BDNF. Daarnaast wordt sociaal isolement zoals dat gezien werd tijdens de COVID-pandemie geassocieerd met verhoogde kans op een depressie. Dit hangt weer samen met een lagere BDNF-spiegel.

6. BDNF verhogen door acupunctuur
Studies zijn uitgevoerd om de neuroprotectieve effecten van acupunctuur bij veel neurologische aandoeningen te onderzoeken. De neuroprotectieve effecten van acupunctuur zijn in verband gebracht met veranderingen in signaalroutes. Er is ook een toenemend bewijs voor regulatie van de endogene biologische mediatoren, zoals de neurotrofine (NT) familie van eiwitten, in het bijzonder de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF).

Acupunctuur kan dus neurodegeneratie remmen via expressie en activering van BDNF. Bovendien hebben recente studies gemeld dat acupunctuur de ATP-niveaus (ATP= Adenosinetrifosfaat ) op lokaal gestimuleerde punten kan verhogen. Aangetoond is dat acupunctuur monocyten kan activeren en de expressie van BDNF kan verhogen via de stimulatie van ATP.

Referenties

Pitsikas N. The effect of Crocus sativus L. and its constituents on memory: basic studies and clinical applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:926284.
Pitsikas N et al. Effects of the active constituents of Crocus sativus L., crocins on recognition and spatial rats’ memory. Behav Brain Res. 2007;183(2):141-6.
Ghadrdoost B et al. Protective effects of saffron extract and its active constituent crocin against oxidative stress and spatial learning and memory deficits induced by chronic stress in rats. Eur J Pharmacol. 2011;667(1-3):222-9.
Ghasemi T et al. Antidepressant effect of Crocus sativus aqueous extract and its effect on CREB, BDNF, and VGF transcript and protein levels in rat hippocampus. Drug Res (Stuttg). 2015;65(7):337-43.
Double-blind randomized placebo-controlled clinical trial to determine the efficacy of Affron (a standardized saffron extract). June 2015. Pending publication.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/saffraan-het-rode-goud
Sowa-Kućma M et al. Antidepressant-like activity of zinc: further behavioral and molecular evidence. J Neural Transm. 2008;115:1621-1628.
Levenson CW. Zinc: the new antidepressant? Nutr. Rev. 2006;64:39-42. 98. Nowak G et al. Zinc and depression. An update. Pharmacol Rep. 2005;57;713-718. 99. Solati Z et al. Zinc monotherapy increases serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels and decreases depressive symptoms in overweight or obese subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Nutr Neurosc. 2015;18:4:162-168. 100.
Styczeń K et al. The serum zinc concentration as a potential biological marker in patients with major depressive disorder. Metab Brain Dis. 2017;32:97-103. 101.
Amani R et al. Correlation between dietary zinc intakes and its serum levels with depression scales in young female students. Biol Trace Elem Res. 2010;137:150-158.
Doboszewska U et al. Zinc in the monoaminergic theory of depression: its relationship to neural plasticity. Neural Plast. 2017;2017:3682752.
Portbury SD et al. Zinc signal in brain diseases. Int J Mol Sci. 2017;18:2506.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/zink-voor-een-gezonde-basis
Hurley LL et al. Antidepressant-like effects of curcumin in WKY rat model of depression is associated with an increase in hippocampal BDNF. Behav Brain Res. 2013;239:27-30.
Kulkarni SK et al. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008;201:435-42.
Bhatia N et al. Adaptogenic potential of curcumin in experimental chronic stress and chronic unpredictable stress-induced memory deficits and alterations in functional homeostasis. J Nat Med. 2011l;65(3-4):532-43.
Xu et al. Curcumin reverses impaired hippocampal neurogenesis and increases serotonin receptor 1A mRNA and brain-derived neurotrophic factor expression in chronically stressed rats. Brain Res. 2007;1162:9-18.
Sanmukhani J et al. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014;28(4):579-85.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/Curcumine
Gerbeth K et al. In vitro metabolism, permeation, and brain availability of six major boswellic acids from Boswellia serrata gum resins. Fitoterapia. 2013;84:99-106.
Ding Y et al. Posttreatment with 11-keto- β-boswellic acid ameliorates cerebral ischemia- reperfusion injury: Nrf2/HO-1 pathway as a potential mechanism. Mol Neurobiol. 2015;52(3):1430-1439.
Sayed AS et al. Role of 3-acetyl-11-ketobeta- boswellic acid in counteracting LPSinduced neuroinflammation via modulation of miRNA-155. Mol Neurobiol. 2017 Oct 27.
Khalaj-Kondori M et al. Boswellia serrata gum resin aqueous extract upregulates BDNF but not CREB expression in adult male rat hippocampus. Turk J Med Sci. 2016;46(5):1573-1578.
Ebrahimpour S et al. Boswellic acid improves cognitive function in a rat model through its antioxidant activity – neuroprotective effect of boswellic acid. J Pharmacopuncture. 2017;20(1):10-17.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/boswellia-serrata
Obrenovich ME. Leaky gut, leaky brain? Microorganisms. 2018;6(4):107.
Cai Z et al. Role of blood-brain barrier in Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2018;63(4):1223-1234.
Morris G et al. Leaky brain in neurological and psychiatric disorders: drivers and consequences. Aust N Z J Psychiatry. 2018;52(10):924-948.
Kelly JR et al. Breaking down the barriers: the gut microbiome, intestinal permeability and stress-related psychiatric disorders. Front Cell Neurosci. 2015;9:392.
Björkholm C et al. BDNF – a key transducer of antidepressant effects. Neuropharmacology. 2016;102:72-9.
Lin X et al. Berberine: pathways to protect neurons. Phytother Res. 2018;32(8):1501-1510.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/berberine
Qin YJ et al. Effects of Rhodiola rosea on level of 5-hydoxytryptaine, cell proliferation and differentiation, and number of neurons in cerebral hippocampus of rats with depression induced by chronic mild stress. Chung Kuo Chung Yao Tsa Chih. 2008;33(23):2842-46.
Panossian A et al. Adaptogens stimulate neuropeptide y and hsp72 expression and release in neuroglia cells. Front Neurosci. 2012;6:6.
Concerto C et al. Exploring the effect of adaptogenic Rhodiola Rosea extract on neuroplasticity in humans. Complement Ther Med. 2018;41:141-146.
Cropley M et al. The effects of Rhodiola rosea L. extract on anxiety, stress, cognition and other mood symptoms. Phytother Res. 2015;29(12):1934-9.
Hillhouse B et al. Acetylcholine esterase inhibitors in Rhodiola rosea. Pharm Biol. 2004, 42(1):68-72.
Seiler A et al. The impact of everyday stressors on the immune system and health. In: Choukèr A. (eds) Stress challenges and immunity in space. Springer, 2020.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/rhodiola-rosea
Bhatnagar M et al. Neuroprotective effects of Withania somnifera dunal.: A possible mechanism. Neurochem Res. 2009;34(11):1975-83.
Kuboyama T et al. Effects of Ashwagandha (roots of Withania somnifera) on neurodegenerative diseases. Biol Pharm Bull. 2014;37(6):892-7.
Kuboyama T et al. Neuritic regeneration and synaptic reconstruction induced by withanolide A. Br J Pharmacol. 2005;144(7):961-71.
Kurapati KR et al. β-Amyloid1-42, HIV-1Ba-L (clade B) infection and drugs of abuse induced degeneration in human neuronal cells and protective effects of ashwagandha (Withania somnifera) and its constituent Withanolide A. PLoS One. 2014;9(11):e112818.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/ashwagandha-koninklijk-kruid-uit-india
An increase in plasma brain-derived neurotrophic factor levels is related to n-3 polyunsaturated fatty acid efficacy in first episode schizophrenia: secondary outcome analysis of the OFFER randomized clinical trial. Randomized Controlled Trial Psychopharmacology (Berl). 2019 Sep;236(9):2811-2822.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31098654/
Wiciński M et al. Resveratrol increases serum BDNF concentrations and reduces vascular smooth muscle cells contractility via a NOS- 3-independent mechanism. Biomed Res Int. 2017;2017:9202954.
https://www.orthokennis.nl/artikelen/resveratrol
The Neuroprotective Role of Acupuncture and Activation of the BDNF Signaling Pathway. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3958908/