skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vitamine D als hartschade hersteller

Het is belangrijk om een optimale vitamine D spiegel tussen de 80 en 100 nmol/l in het bloed te hebben. Zo ondersteun je je immuunsysteem en zorg je voor een gezonde botaanmaak en het behoud van gezond spierweefsel. Ook is er ontdekt dat vitamine D hartschade kan herstellen.

Herstellend vermogen van vitamine D

Een recent een single-blind onderzoek laat zien dat vitamine D3 een ondersteunend nutriënt is ter voorkoming van hartschade en herstel van én na hartschade. De wetenschappers toonden de mogelijkheden van Vitamine D3 aan in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen als gevolg van diabetes, hoge bloeddruk en arteriosclerose.

Dr. Malinksi, onderzoeksleider en biochemicus aan de universiteit van Ohio, geeft aan dat het moeilijk is om beschadigde endotheelcellen van het hart te herstellen. Maar hij stelt ook dat vitamine D3 wél beschikt over dit herstellend vermogen.

Positieve invloed van vitamine D op stikstofmonoxide

Vitamine D heeft een positieve invloed op de antioxidatieve- en stimulerende eigenschappen van het bloedvatverwijdende stikstofmonoxide (NO); voorgaande resulteert in regeneratie en het herstellen van hartcellen. NO heeft vele lichaamsfuncties: het vermindert ontstekingen, verbetert de slaapkwaliteit, ondersteunt de spijsvertering, verhoogt de kracht en het uithoudingsvermogen en versterkt de reuk.

Daarbij speelt NO een rol in de apoptose van verouderde cellen. Tevens is NO een zeer belangrijk signaalmolecuul dat onder andere de bloedvaten verwijdt (waardoor het de bloeddruk reguleert) en het immuunsysteem ondersteunt (bij het afweren van bacteriën en door het verdedigen tegen tumoren).

Herstel endotheelfunctie: meer NO en minder peroxynitriet

Dr. Malinski gebruikte in zijn onderzoek een unieke methode met nanosensors. Op deze manier kon de (on)balans tussen NO en het giftige peroxynitriet weergegeven worden. Overtollig NO bindt namelijk gemakkelijk aan het vrije radicaal ‘Superoxide’, wat resulteert in peroxynitriet. Dit geeft uiteindelijk een energietekort geeft.

Het onderzoek toont aan dat onder invloed van vitamine D de verhouding tussen NO en peroxynitriet significant verbetert in het voordeel van NO. De endotheelfunctie kan worden hersteld door stikstofconcentraties te verhogen en het celdodende/giftige peroxynitriet te verminderen.

Volgens Malinksi veroorzaakt een vitamine D tekort geen cardiovasculaire aandoeningen, maar het verhoogt wel het risico erop. Je kunt vitamine D suppleren ter voorkoming van cardiovasculaire aandoeningen. Maar te hoge inname kan klachten geven zoals misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, spierklachten of een onbedwingbaar hongergevoel. Suppleer dus niet zomaar ‘in het wilde weg’, maar zoek dus altijd eerst een deskundige.

Vitamine D als hartschade hersteller

 

 

 

Ellen Pijper, natuurdietist

 

Referentie:
Khan A, Dawoud H, Malinski T. Nanomedical studies of the restoration of nitric oxide/peroxynitrite balance in dysfunctional endothelium by 1,25-dihydroxy vitamin D3 – clinical implications for cardiovascular diseases. International Journal of Nanomedicine. Published 19 January 2018 Volume 2018:13 Pages 455-466.

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

Vitamine D is een in vet oplosbare “vitamine”, dat wordt gesynthetiseerd uit endogeen cholesterol. Er is gelet op de oorsprong, de synthese en zijn functies een verwantschap met steroïde hormonen. Aan een deel van de behoefte wordt voldaan door fotochemische synthese van vitamine D in de huid.

Migratie van mensen vanuit Centraal Afrika naar het noorden leidde tot een blekere huid en dus tot een “effectiever” gebruik van UV-straling. Desondanks voldoet de intensiteit van de zon in de winter in Europa niet aan de vraag!

De synthese van vitamine D is ook sterk afhankelijk van de bestede tijd in de buitenlucht, tijd van de dag, de hoogte en de breedtegraad, het seizoen, de luchtvervuiling, de aard van de kleding, de huidpigmentatie, leeftijd, de bewolking en de toegepaste zonnebrandcrème (bij permanent gebruik van SPF 15 is de vitamine D-productie verlaagd met 99,5%). In de Eskimo-studie van het Robert Koch Instituut en de Universiteit van Paderborn werd de inname van voedingsstoffen bij kinderen bestudeerd.

In de groep van 6-11-jaar was bij 100% van de proefpersonen de inname lager dan de door de Duitse vereniging voor voeding aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onderzoek bij volwassenen liet eveneens een tekort aan vitamine D zien – vooral in de wintermaanden.

Vitamine D speelt niet alleen een belangrijke rol in de calcium- en botstofwisseling.
Nieuwe bevindingen vanuit de wetenschap tonen aan dat te weinig vitamine D kan leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, tot een verhoogd kankerrisico of tot een verhoogd cardiovasculair risico.

Nitrostress (NO’s) urinetest

Nitrostress (NO’s) urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 97,95
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van citrulline, methylmalonzuur, nitrofenylazijnzuur.
Ter bepaling van een verhoogde belasting met reactieve stikstofverbindingen (NO’s) (Nitrostress®). Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

Nitrosatieve stress is een biochemische ontsporing van stikstofmonoxide. Analoog aan de oxidatieve stress, waarbij een overmaat aan vrije zuurstofradicalen ongewenste oxidatieprocessen bevordert, kan een overmatige vorming van stikstofoxide radicalen (NO•) en zijn agressieve derivaten (bv. peroxynitriet en nitrotyrosine), op alle niveaus van de intra- en extracellulaire stofwisseling ernstige gevolgen hebben.

De moderne Nitrostress® laboratoriumdiagnostiek maakt de biochemische ontsporingen meetbaar en dient als een belangrijk instrument voor de opsporing van nitrosatieve stress bij met name chronische multisysteem ziekten.

Indicaties:

– bij chronische vermoeidheid
– bij extreme fysieke en psychische uitputting met steeds langere herstelfases
– bij verminderd concentratievermogen
– bij verminderd uithoudingsvermogen
– bij chronische immuuninsufficiëntie met recidiverende therapieresistente infecties
– bij multisysteem ziekten
– bij chronische borreliose

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen