skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Tekort aan vitamine K en zink bij Coronapatiënten

Coronapatiënten die moesten worden beademd of die zijn overleden aan het longvirus, hadden een ernstig tekort aan vitamine K. Dat blijkt uit een studie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM).[1]

Het coronavirus veroorzaakt bij veel patiënten bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolieën). Bij al deze gebeurtenissen kunnen factoren betrokken zijn die voor hun werking afhankelijk zijn van voldoende vitamine K.

Op korte termijn gaan het CWZ en Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderzoeken of inname van vitamine K een gunstig effect heeft op het ziekteverloop bij een coronabesmetting.

Vitamine K1 en K2Tekort aan vitamine K en zink bij Coronapatiënten

Het coronavirus kan leiden tot ademhalingsproblemen door beschadigingen van het longweefsel. In het bovengenoemde onderzoek[1] zijn 123 patiënten met COVID-19 en 184 controlepersonen onderzocht. De vitamine-K-status (gemeten met dp-ucMGP) bleek lager bij de COVID-19 patiënten dan bij controlepersonen. De vitamine-K-status was ook bij ernstig zieke COVID-19 patiënten significant lager dan bij minder zieke COVID-19 patiënten.

Een lage vitamine-K-status werd ook geassocieerd met een hogere afbraak van elastine in longweefsel (gemeten door desmosine).
Mogelijk kan vitamine-K-suppletie de beschadigingen van het longweefsel verminderen. Hiernaar is meer onderzoek nodig.

In welke voeding zitten vitamine K1 en K2?

Bron van vit K1: groene groenten.
Vitamine K (K1 en K2) is essentieel voor de vorming en activiteit van zogenaamde Gla-eiwitten (denk aan protrombine, stollingsfactoren, osteocalcine voor mineralisatie van bot- en tandweefsel, matrix Gla protein voor o.a. kraakbeen en bloedvaten, Gas6 voor herstelwerkzaamheden voor diverse soorten cellen).

Groene groenten zijn een belangrijke bron van vitamine K1. Deze bevatten 100-817 μg vitamine K1/100 g. Boerenkool is zeer rijk aan vitamine K1 en bevat 817 μg vitamine K1/100 g boerenkool (gekookt).
Andere voedingsmiddelen die vitamine K1 bevatten zijn bepaalde soorten fruit (bijvoorbeeld kiwi) en noten (bijvoorbeeld cashewnoten). Ook rijk aan vitamine K1 zijn tarwegrassap en chlorofyl-supplementen.

Bron van vitamine K2: kaas en gefermenteerde melkproducten.
De belangrijkste bron van vitamine-K2 is voornamelijk van bacteriële oorsprong (darmmicrobioom) en hebben een variabele zijketenlengte. Vitamine K2 komt vooral voor in kaas en gefermenteerde melkproducten waaronder kwark en kefir. Kaas en kwark bevatten 45-80 μg vitamine K2/100 g. Daarnaast wordt ook vitamine K2 aangemaakt door de darmflora.

Vitamine K2 speelt ook een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten en osteoporose. Ook voor andere ziektebeelden (zoals diabetes mellitus, kanker, leverziekten, nierziekten, immuunziekten, neurologische ziekten en obesitas) zijn er aanwijzingen dat vitamine K2 een grote rol speelt.

Is suppletie nodig van vitamine K?

Vitamine K1 lijkt een groter beschermend effect te hebben in combinatie met andere nutriënten; vitamine D, calcium, zink en magnesium. Onderzoekers denken dat een vitamine K-inname uit voeding tussen 200 en 500 microgram per dag nodig is voor een goede vitamine K-status. Daarbij is de vitamine K-behoefte van ouderen hoger dan van (jong)volwassenen.

Vitamine K1 (fyllochinon) is van plantaardige herkomst (groene (blad)groenten, algen en plantaardige oliën). Het is echter de vraag of mensen de benodigde vitamine K gemakkelijk uit voedsel halen, behalve als ze besluiten natto te gaan eten. Lastig is dat veel westerse mensen de smaak van natto niet kunnen waarderen. Het alternatief is een vitamine K-supplement met MK-7 uit natto.

Vitamine K2 omvat meerdere menachinonen (MK) waaronder MK-4 en MK-7 (van elkaar te onderscheiden door de lengte van de zijketen). Vitamine K2 is van bacteriële herkomst en is in kleine hoeveelheden aanwezig in vlees en eieren (MK-4), (gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (MK-8 en MK-9) en wordt ook in beperkte mate door bacteriën in de dikke darm geproduceerd. Maar verreweg de rijkste voedingsbron van vitamine K2 (MK-7) is natto, een Japans gefermenteerd sojaproduct.

In principe kan iedereen profiteren van een supplement met MK-7, met name kinderen in de groei, vrouwen boven 40 jaar en mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en osteoporose.

Wie moeten in het bijzonder letten op vitamine K2?

Mensen die het meest baat kunnen hebben bij een vitamine K2-supplement zijn: Tekort aan vitamine K en zink bij Coronapatiënten

  1. Topsporters
  2. Mensen met een nierziekte, een vetresorptiestoornis, anorexia nervosa en diabetes mellitus.
  3. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (corticosteroïden, breedspectrumantibiotica, leuprolide, sulfonamides, quinine, quinidine, salicylaten, anticonvulsiva zoals fenobarbital, fenytoïne, carbamazepine, de galzuurbindende harsen cholestyramine en colestipol).
  4. Mensen die hoge doses vitamine A of vitamine E (> 800 IU per dag) innemen. Dit verhoogt namelijk de vitamine K-behoefte.[5]

Tekort aan vitamine K en zink bij Coronapatiënten

Vitamine K test (K1 en K2) €139,00 Incl. btw

Meer over vitamine K op onze site:

Vitamine K en de vaatwand. 
Vitamine K2 beschermt hart en bloedvaten. 

Tekort aan vitamine K en zink bij CoronapatiëntenVerlies van reuk en smaak bij COVID-19: denk aan zink

Engelse KNO-artsen melden dat het verlies van reuk en smaak, een symptoom kan zijn van het coronavirus. Zij baseren zich in hun rapport ‘Loss of sense of smell ‘as marker of COVID-19 infection‘ op de coronapatiënten uit Zuid-Korea, China en Italië. Patiënten die allemaal dat kenmerk vertoonden, maar verder (nog) geen andere symptomen hadden. Door het reukverlies treedt ook verlies van smaak op.[3-4]

Hoe het reukverlies precies ontstaat is nog onduidelijk. Waarschijnlijk beschadigt het coronavirus de cellen van het reukorgaan bovenin de neus of zorgt het voor een ontsteking van de reukzenuw. Maar in de orthomoleculaire geneeskunde is het bekend dat een zinktekort hieraan ten grondslag kan liggen.

Tekort aan vitamine K en zink bij Coronapatiënten

Lees alle Corona-nieuwsartikelen in ons Coronavirus COVID-19 archief

Referenties

[1] Dofferhoff A., Piscaer I., Schurgers L.J. et al. (2020). Reduced vitamin K status as a potentially modifiable prognostic risk factor in COVID-19. Preprints: 2020040457, 1-24.
[2] Piscaer I., Ouweland J.M. van den, Vermeersch K. et al. (2019). Low vitamin K status is associated with increased elastin degradation in chronic obstructive pulmonary disease. J. Clin. Med. 8: E116, 1-14.
[3] Moein S.T., Hashemian S.M., Mansourafshar B. et al. (2020). Smell dysfunction: a biomarker for COVID-19. Int. Forum Allergy Rhinol.: [Epub ahead of print].
[4] Spinato G., Fabbris C., Polesel J. et al. (2020). Alterations in smell or taste in mildly symptomatic outpatients with SARS-CoV-2 infection. JAMA: E1-E2 [Epub ahead of print].
[5] www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-k-veel-meer-essentiele-functies-dan-alleen-bloedstolling