skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Suiker verhoogt cholesterol

In het orthomoleculaire magazine Ortho verscheen in de maand juni 2010 een opmerkelijk bericht. Voor het eerst is een verband aangetoond tussen het eten van toegevoegde suikers in levensmiddelen en een verslechtering van het vetspectrum in het bloed. Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Gegevens werden geanalyseerd van 6113 volwassenen die tussen 1999 en 2006 deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De proefpersonen werden ingedeeld in groepen, afhankelijk van het percentage toegevoegde suikers op het totale aantal calorieën (5-10% groep, 10-17,5% groep, 17,5-25% groep en >25% groep). Bij de referentiegroep was dit percentage kleiner dan 5%. Met behulp van statistiek werd de relatie tussen het aantal suikers, het HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceridengehalte vastgesteld.

Gemiddeld was het percentage toegevoegde suikers op het totale aantal calorieën 15,8%. Er werd een significant verband gevonden tussen de consumptie van toegevoegde suikers en zowel het HDL-cholesterol als het triglyceridengehalte. Voor de referentiegroep was het HDL-cholesterol 1,5 mmol/l, triglyceridengehalte 1,2 mmol/l en LDL-cholesterol 3,0 mmol/l (vrouwen). Voor de 5-10% groep, 10-17,5% groep, 17,5-25% groep en >25% groep waren de waarden voor het HDL-cholesterol respectievelijk 1,48; 1,39; 1,32 en 1,23 mmol/l.

Voor het triglyceridengehalte waren de waarden respectievelijk 1,19; 1,15; 1,25; 1,28 en 1,29 mmo/l. Voor vrouwen werd tevens een significant verband aangetoond tussen suikers en het LDL-cholesterol met respectievelijk 2,97; 3,05; 3,13 en 3,18 mmol/l. Er werd geen significant verband gevonden tussen suikers en het LDL-cholesterol bij mannen. Bij de personen waarvan de voeding voor meer dan 10% uit toegevoegde suikers bestond, steeg de kans op een laag HDL-cholesterol met 50 tot meer dan 300% in vergelijking met de personen in de referentiegroep.

Commentaar NDN

Geconcludeerd kan worden na het lezen van deze studie dat er een relatie bestaat tussen het eten van toegevoegde suikers in levensmiddelen en een verandering van het vetspectrum. Dit correspondeert met de jarenlange praktische ervaring van veel natuurdiëtisten en natuurvoedingskundigen. De relatie tussen suiker en idiopatische hypoglycemie, gedrag, vermoeidheid, insulineresistentie, Metabool Syndroom, huid- en darmklachten, ontstekingen en vele andere klachten zonder een ‘diagnostische naam’ zijn al door velen met een goede zintuiglijke waarneming opgemerkt.

Afhankelijk of het de voedings- of de geneesmiddelen industrie uitkomt zijn er wel of geen wetenschappelijke bewijzen voor. Nu al de genoemde ziekten een economisch probleem gaan vormen lijken de wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen slechte voeding en gezondheid zich op te stapelen. Dit was de ware voeding-Sherlock-Holmes al opgevallen.

Bron: Ortho, orthomoleculair magazine.

Literatuur en links:

Bron: Ortho, Orthomoleculair Magazine, 28e jaargang nr 3 juni 2010.

Welsh JA, Sharma A, [..], Vos MB. Caloric sweetener consumption and dyslipidemia among US adults. JAMA 2010; 303(15):1490-7